Vincent Kompany toonde tijdens de vorige zomertransferperiode al interesse in Bart Verbruggen en Burnley legde toen ook een transfersom op tafel die, met behulp van verschillende bonussen in de deal, kon oplopen tot wel 7 miljoen euro. Anderlecht weigerde toen dat voorstel omdat ze ervan overtuigd waren dat de Nederlandse doelman over 2 à 3 jaar het drievoudige van dat bedrag waard zou zijn. Uiteindelijk zal Sporting niet zo lang hoeven te wachten voordat ze Verbruggen kunnen verkopen voor een bedrag van ongeveer 20 miljoen euro. Onlangs zijn Burnley en Brighton & Hove Albion begonnen met onderhandelen met Anderlecht, en op dit moment heeft Brighton het beste bod op tafel gelegd, namelijk 18,5 miljoen euro. Het verschil met de vraagprijs van 20 miljoen euro, bijna het drievoudige van het bod van vorige zomer van Burnley, is dus niet onoverkomelijk.
Brunello di Montalcino
Op 13 januari vond er een meeting plaats tussen Brian Riemer, Jesper Fredberg en een uitgebreide supportersdelegatie om de dramatische situatie van de club te bespreken. Eén van de items die toen ter sprake kwam, was het opzijschuiven van de eerste doelman Hendrik Van Crombrugge ten voordele van Bart Verbruggen. Intern zou het al langer klinken dat de jonge Nederlander de beste doelman van de spelersgroep is en Riemer benadrukte in het overleg met de supporters dat dit een puur sportieve keuze was om Verbruggen de nieuwe nummer één van de ploeg te maken. De coach zag een enorme drive en engagement bij zijn jonge doelman, maar Anderlecht vreesde vooral dat Verbruggen snel - lees: in die betreffende wintermercato - de club zou verlaten wegens een gebrek aan perspectief in de rol van eerste doelman.De vrees van Anderlecht voor een mogelijk vertrek van Bart Verbruggen bleek terecht te zijn, aangezien Vincent Kompany tijdens de vorige zomertransferperiode al interesse toonde in de Nederlandse doelman, die destijds de reservekeeper was achter Hendrik Van Crombrugge. Kompany was kennelijk zeer geïnteresseerd in Verbruggen, aangezien Het Nieuwsblad meldde dat de uiteindelijke transfersom, met behulp van verschillende bonussen in de deal, kon oplopen tot wel 7 miljoen euro. Anderlecht overwoog nooit een dergelijk bedrag, mede dankzij de toenmalige keeperstrainer Frank Boeckx. Hij smeekte Peter Verbeke, destijds CEO van Anderlecht, bijna op zijn knieën om de jonge Nederlandse doelman niet te laten vertrekken.
“Ik heb Peter gebeld en gezegd: Kijk op de wijnkaart van het restaurant eens wat de Rosso di Montalcino kost. En kijk daarna eens wat een Brunello di Montalcino van een goed jaar kost. Door die wijn even te laten liggen en te laten rijpen, verdrievoudigt de prijs”, zei Frank Boeckx in Het Nieuwsblad. Tom Van den Abbeele, die als sportief directeur samenwerkte met Bart Verbruggen bij NAC Breda, sprak twee jaar geleden een vergelijkbare mening uit tegenover Sporza. Hij zei: “Als hij 2 tot 3 jaar lang het doel kan verdedigen bij Anderlecht, zullen buitenlandse clubs in de rij staan om hem over te nemen. Hij is iemand die volgens mij uiteindelijk de stap naar Engeland kan maken.” Het was toen al duidelijk dat Verbruggen op termijn veel meer waard kan worden dan de 7 miljoen euro die Burnley afgelopen zomer voor hem bood.
Prijs effectief maal drie
Zowel de voorspelling van Frank Boeckx als die van Tom Van den Abbeele lijkt werkelijkheid te worden, zij het dat Bart Verbruggen minder dan 2 tot 3 jaar nodig heeft gehad om de interesse van Premier League-clubs te wekken. Enkele maanden geleden werd er al gesproken over belangstelling van Liverpool, Chelsea en Manchester United, terwijl Burnley FC en Brighton & Hove Albion vorige week concrete aanbiedingen hebben gedaan. Brighton bereidt een bod van 18,5 miljoen euro voor, terwijl Burnley de onderhandelingen met Anderlecht is gestart met een openingsbod van 15,8 miljoen euro. De Brusselaars streven echter naar een bedrag van minstens 20 miljoen euro, bijna driemaal het aanbod van 7 miljoen euro dat Burnley vorige zomer heeft gedaan.Als Anderlecht erin slaagt om de gehoopte 20 miljoen euro te ontvangen voor Bart Verbruggen, zou dit een grote sportieve aderlating zijn. Tegelijkertijd zou het echter ook een enorme impuls betekenen voor de ontwikkeling en structuur van de club. De lucratieve deal met Burnley zou Anderlecht meer financiële speelruimte geven en hen in staat stellen om actiever te zijn op de transfermarkt. Dankzij aanzienlijke besparingen, het vertrek van enkele hoogbetaalde spelers, de verkoop van Julian Duranville (8,5 miljoen euro), de inkomsten uit de Conference League (8 miljoen euro) en de verwachte kapitaalverhoging (naar schatting 14 à 15 miljoen euro), voelt Anderlecht niet de druk om hun beste spelers te verkopen. Het verzilveren van Verbruggen op de transfermarkt zou dus een aanzienlijke bonus betekenen voor Anderlecht, waardoor ze een solide voorsprong kunnen nemen bij het opbouwen van een kwalitatief sterk team.
Kompany wild van Verbruggen
De interesse van Burnley FC in Bart Verbruggen is niet echt verrassend. De Nederlandse doelman maakte zijn debuut bij Anderlecht onder leiding van Vincent Kompany, toen hij op 18-jarige leeftijd plotseling de voorkeur kreeg boven de teleurstellende Timon Wellenreuther in de wedstrijd tegen Club Brugge. Verbruggen werd daarmee de jongste doelman van Anderlecht in 40 jaar tijd en behoorde zelfs tot de top vijf van jongste keepers in de clubgeschiedenis op het hoogste Belgische voetbalniveau. Hoewel er altijd discussie kan zijn over het ideale moment om iemand te lanceren, getuigde Kompany van een enorm vertrouwen in de onervaren maar zeer getalenteerde doelman.Vincent Kompany werd geprezen door verschillende waarnemers en analisten vanwege zijn gedurfde en risicovolle beslissing om Bart Verbruggen in de leeuwenkuil te werpen tijdens de openingswedstrijd van Play-off 1, tegen Club Brugge nota bene. Verbruggen maakte indruk met zijn kalmte, sereniteit en voetenwerk. Zijn belangrijkste kwaliteiten zijn sterke reflexen en een uitstekend voetenspel. In zijn jeugdjaren bij de F'jes van WDS'19 wisselde hij het keepen nog af met voetballen, en die technische bagage komt nu goed van pas op professioneel niveau, vooral binnen de veeleisende ideologie van Vincent Kompany. Bovendien is er, gezien zijn jonge leeftijd, nog volop ruimte voor progressie, vooral in een ervaringsvak als dat van een doelman.
Typische Kompany-transfer
Bij Burnley FC neemt Vincent Kompany de verantwoordelijkheid voor het rekruteren van spelers op zich, en dankzij zijn expertise en kennis heeft de club indrukwekkende zaken kunnen doen op de transfermarkt. In het afgelopen jaar heeft Kompany zelfs een kampioenenploeg samengesteld, waarbij er in totaal voor minder dan 30 miljoen euro aan nieuwe spelers werd gekocht, terwijl er aan uitgaande transfers maar liefst 80 miljoen euro in de clubkas stroomde. Kompany selecteert alleen spelers waar hij volledig van overtuigd is en die perfect passen in zijn visie. Hij geeft de voorkeur aan jonge spelers die atletisch, coachbaar, hardwerkend en talentvol zijn, en Bart Verbruggen past zeker binnen deze categorie.Vincent Kompany analyseert elke potentiële transfer op een diepgaande en objectieve manier, waarbij hij kijkt naar zaken als positionering, tactische intelligentie en karakter. Deze data wordt vervolgens getoetst aan zijn subjectieve 'oogtest'. Binnen het transferbeleid van Burnley heeft Kompany altijd rekening gehouden met het budget van de club, waardoor hij een doordacht en betaalbaar beleid voert. Bovendien is Kompany altijd persoonlijk betrokken bij de onderhandelingen met potentiële spelers en speelt hij vaak een sleutelrol in het overtuigen van spelers om voor Burnley te kiezen. Kompany heeft spelers en hun entourage meermaals verbaasd met zijn gedetailleerde uiteenzettingen en persoonlijke ontwikkelingsplannen. Dit geldt ook voor Bart Verbruggen, waarbij Kompany ongetwijfeld zijn expertise zal benutten om de doelman te overtuigen van de mogelijkheden en groeikansen bij Burnley.