Club Brugge zorgde deze week voor een erg straffe prestatie. Blauw-Zwart plaatste zich immers voor de 1/8ste finales van de Champions League ten koste van Atalanta BC, nummer drie in de Serie A. Waar moet deze verwezelijking geplaatst worden binnen de geschiedenis van het Belgische voetbal?
Zoals geweten werd het Kampioenenbal dit seizoen in een compleet nieuw jasje gestoken. De traditionele groepsfase werd ingeruild voor een algemene ranking met alle deelnemers, de zogenaamde League Phase. Daarvan stootten enkel de acht clubs met het meeste punten na acht speeldagen rechtstreeks door naar de 1/8ste finales.
De nummers 9 tot en met 24 op die ranking moesten dan weer in een tussenronde strijden om hun ticket voor de 1/8ste finales. In principe zou dat de Europese grootmachten ten goede moeten komen. Maar naast PSV, Feyenoord en SL Benfica, bewees dus ook Club Brugge dat ploegen uit kleinere competities het behoorlijk ver kunnen schoppen.
Belgische voetbalgeschiedenis
Het parcours van Blauw-Zwart was overigens behoorlijk lastig. Zeven van de acht tegenstanders in de League Phase, plaatsten zich bijvoorbeeld in de top 24. En in de tussenronde werd Club ook nog eens gekoppeld aan Atalanta. Dat werd knap negende in de League Phase en draait al een heel seizoen mee in de top van de Serie A. Maar de Bruggelingen klaarden de klus door met 1-3 te gaan winnen in Bergamo.
Columinst Hans Vandeweghe schat die prestatie dan ook bijzonder hoog in. "Als een van de allergrootste Europese momenten in de recente geschiedenis van Club Brugge en bij uitbreiding van het Belgisch voetbal. De meningen daarover zullen verschillen, want hoewel Club net als Anderlecht en Gent eerder al de laatste zestien haalde, is dit wellicht de beste prestatie van een Belgische club in Europa deze eeuw", klinkt het bij De Morgen.
Masterclass in Bergamo
Club had eerder ook al de heenmatch met wat mazzel gewonnen. Maar wat het dinsdag in de eerste helft liet zien, was echt van een topniveau. "Die 0-3, dat was echt een masterclass. Club plooide soms erg ver terug en zette een stevige dubbele gordel als het daartoe werd verplicht door de druk van Bergamo, maar er waren evenveel momenten dat Club erg hoog stoorde, of een middelhoog blok zette", analyseert Vandeweghe. "De Italianen wisten zich geen raad met die aanpak. Hoe ze na dat verdedigen bij een balverovering als door de Italiaanse boter sneden met gave passing en de tragere verdedigers in snelheid pakten, dat was top."