Club Brugge kan terugblikken op enkele mooie jaren, waarin het zowel sportief als financieel een dominante positie kon vergaren binnen het Belgische voetbal. Maar het flink verouderde Jan Breydel-stadion blijft een blok aan het blauw-zwarte been. En een oplossing in het stadiondossier is niet meteen in zicht.
De meervoudige landskampioen probeert al jarenlang, meer bepaald sinds 2006, om een nieuwe voetbaltempel neer te poten. En die plannen werden al behoorlijk concreet. Maar telkens werd ergens wel protest aangetekend. Hierdoor moest al meermaals van locatie veranderd worden.
Dat het huidige stadion ook nog eens gedeeld wordt met Cercle Brugge en dus eveneens een oplossing voor Groen-Zwart gevonden moet worden, maakt het dossier er uiteraard niet gemakkelijker op. Uiteindelijk leek men in 2020 dan toch een ideale piste te hebben gevonden.
Zo wou Club een nieuw stadion bouwen op de huidige Olympia-site, vervolgens zou het huidige stadion afgebroken worden. Voor Cercle werd dan een alternatieve locatie gezocht. En hoewel deze plannen concreet werden uitgewerkt, is van een eerste steenlegging nog lang geen sprake.
Nog minstens drie jaar
De bouw van het nieuwe stadion blijft namelijk op tegenwerking stuiten. Een aantal buurtbewoners en andere betrokkenen stelt zich bijvoorbeeld grote vragen bij het mobiliteitsplan en de verwachte parkeeroverlast. Door hun protesten komen de broodnodige vergunningen maar niet in orde.
Een dossier om moedeloos van te worden dus, maar Club geeft voorlopig niet op. Volgens Het Nieuwsblad zal het wel nog minstens anderhalf jaar duren alvorens de werken effectief van start kunnen gaan. Een nieuwe termijn dus om zich aan op te trekken.
Europees op Jan Breydel
In ieder geval zou Blauw-Zwart ervan uitgaan dat het nog minstens drie jaar in het verouderde Jan Breydel-stadion zal blijven voetballen. De genoemde bron maakt zich sterk dat ook de Europese wedstrijden hier afgewerkt kunnen worden. Door de UEFA-normen heerste daar nochtans twijfel over. Maar voorlopig lijkt een verhuis uit Brugge dus (nog?) niet aan de orde.