KRC Genk heeft Ken Nkuba binnengehaald als opvolger van Daniel Munoz. De 22-jarige rechtsback moest vorige zomer een van de grootste uitgaande transfers in de clubgeschiedenis van Sporting Charleroi worden, maar de Limburgers hebben hem op de kop kunnen tikken voor ‘slechts’ 3,75 miljoen euro.
Ken Nkuba: het plan-C van KRC Genk
KRC Genk heeft vorige week afscheid genomen van Daniel Muñoz na een opmerkelijke en veelbesproken transfersoap. Het vertrek van de “superbelangrijke” Colombiaan laat een aanzienlijke leegte achter in de ploeg en vooral op de positie van rechtsachter.
Met slechts één optie over, Zakaria El Ouahdi, werd duidelijk dat de bezetting op die positie te licht was. “We hebben, denk ik, wel iemand nodig”, gaf Wouter Vrancken aan. De eerste keuze om Munoz te vervangen was Hugo Siquet, die door Cercle Brugge wordt gehuurd van SC Freiburg, maar hij viel te duur uit.
Bovendien moest Dimitri de Condé daarvoor niet enkel onderhandelen met Freiburg, maar ook met Cercle Brugge, dat hem niet zomaar wil lossen. Daiki Hashioka van Sint-Truiden was een andere optie, maar hij koos uiteindelijk voor een transfer naar Luton Town.
Genk moest daarom snel schakelen naar een alternatief en vond deze uiteindelijk binnen de eigen landsgrenzen. Ken Nkuba (22) werd aangetrokken van Sporting Charleroi en tekende een contract voor 4,5 jaar. Genk betaalde een transfersom van 3,75 miljoen euro.
Genk wilde Nkuba vorige zomer: meer medische garanties
KRC Genk heeft Ken Nkuba deze wintermercato binnengehaald, maar de interesse in de rechtsachter dateert van veel eerder. Al in de vorige zomermercato informeerde Genk bij Sporting Charleroi, maar volgens Le Soir wilden de Limburgers meer medische garanties voordat ze hem zouden aantrekken.
In mei vorig jaar liep Nkuba namelijk een zware meniscusblessure op tijdens een overbodige oefenwedstrijd tegen RFC Liège. Deze blessure weerhield Nkuba er ook van om een transfer naar RC Lens of Lille OSC te maken, en hij moest bovendien het Europees Kampioenschap met de Jonge Duivels aan zich voorbij laten gaan.
Een pijnlijk moment voor Nkuba, die zijn dromen zag vervliegen en maar liefst zeven maanden moest revalideren. “Als de pech aan het einde van vorig seizoen er niet was gekomen, zou Ken Nkuba momenteel waarschijnlijk een van de grootste uitgaande transfers in de geschiedenis van de club zijn”, schreef Sudinfo.
Nkuba ondergaat metamorfose: zoals Adama Traoré
Dit was al de tweede zware blessure in de prille carrière van Ken Nkuba. Tijdens de wedstrijd tegen Cercle Brugge op 15 december 2020, zijn allereerste match als titularis nota bene, viel hij uit met een ernstige knieblessure.
Diagnose: gescheurde kruisbanden. Gevolg: dertien maanden revalidatie voordat hij de draad opnieuw kon opnemen. Logisch dat KRC Genk vorige zomer medische garanties vroegen aan Charleroi.
Toen kwam Nkuba sterker dan ooit terug, en dat is ook het plan na zijn recente zware meniscusblessure. Nkuba heeft keihard gewerkt tijdens de afgelopen zeven maanden van revalidatie, en hij keerde een tijdje geleden terug naar de groepstrainingen bij Charleroi.
Gedurende zijn herstel nam de 22-jarige de kans om zijn spieren verder te ontwikkelen, vooral in zijn bovenlichaam. Hierdoor heeft Nkuba aanzienlijk aan spiermassa gewonnen en heeft hij een opmerkelijke transformatie ondergaan.
Niettemin heeft hij erop gelet dat hij zijn snelheid, een van zijn sterkste kwaliteiten, niet verloor. “Adama Traoré is een voorbeeld in het voetbal en sprinters zijn gespierde atleten. Ik zou het niet hebben gedaan als ik dacht dat het mij kwaad zou kunnen doen.”
Ken Nkuba: een van de beste JPL-rechtsbacks en een atletisch monster
In medio december maakte Ken Nkuba zijn terugkeer op het veld en verscheen hij sindsdien in vier wedstrijden. Aanvankelijk als invaller, maar tegen Club Brugge mocht hij starten als basisspeler.
Tijdens die wedstrijd tegen Blauw-Zwart speelde hij 70 minuten, wat hij niet meer had bereikt sinds 23 april 2023. Nkuba bracht zijn enthousiasme, dribbels, en sprints met zich mee, maar in topvorm verkeert de rechtsback (nog) niet.
“70, 80, 90 of 100%? Ik weet niet waar ik sta. De dingen gaan hun gang”, zei Nkuba na de match tegen Club Brugge. “Ik moet doorgaan met het verzamelen van minuten, het was zeven maanden geleden dat ik niet zoveel speelde. Het is een mooie overwinning. Ik probeer zoveel mogelijk sprints te maken, te brengen wat ik kan, met mijn kwaliteiten.”
Bij Genk hopen ze dat Nkuba zijn niveau van vorig seizoen zal hervinden, toen hij bekend stond als een van de meest gevreesde rechtsbacks van de competitie. La Dernière Heure beschreef hem als een atletisch monster, een aanvallende speler met echte verdedigende discipline en een breed scala aan defensieve vaardigheden.
Nkuba onderscheidde zich met uitstekende timing bij gevaarlijke voorzetten en door zijn impact op het team. Hij was beslissend dankzij zijn diepgang met de bal aan zijn voet en was ijzersterk in één-op-één-duels.
Aan de andere kant moest hij nog werken om meer regelmaat te brengen in zijn prestaties. "Fysiek zeer sterk, maar soms nog wat onstuimig," oordeelde Het Nieuwsblad.
Charleroi gedwongen om Nkuba ‘goedkoper’ te verpatsen: 7,2 miljoen euro verlies
Gebaseerd op zijn sterke prestaties vorig seizoen, hoopte Sporting Charleroi afgelopen zomer Ken Nkuba te kunnen verkopen als een van de grootste transfers in de clubgeschiedenis.
La Dernière Heure schreef toen dat de waarschijnlijke transfer van Nkuba veel geld zou opleveren, terwijl Sport/Voetbalmagazine voorspelde dat de Jonge Duivel waarschijnlijk niet lang meer in het Zwarte Land zou blijven.
Een zware meniscusblessure gooide echter roet in het eten. Desalniettemin heeft Charleroi nu, een jaar later, toch een mooie transfersom van 3,75 miljoen euro kunnen incasseren, waarmee Nkuba de elfde duurste uitgaande transfer van de club is.
Deze verkoop was van cruciaal en vitaal belang voor de Carolo's, aangezien de club in het voorgaande boekjaar een verlies van 7,2 miljoen euro leed, hoger dan aanvankelijk ingecalculeerd.
Hierdoor moest Charleroi Nkuba, een van de weinige spelers in de selectie die enig kapitaal vertegenwoordigt, te gelde maken om de financiële situatie te verbeteren.