Club Brugge - Cercle Brugge: "Hij steekt er ver bovenuit”

door
Club Brugge - Cercle Brugge:

Club Brugge heeft aan een punt genoeg om tegen Cercle Brugge zijn negentiende titel te vieren. We blikten met Vital Borkelmans en Georges Leekens vooruit naar dit cruciale duel. Beiden hebben een verleden bij de twee ploegen. Borkelmans speelde 11 jaar voor Club Brugge en 2 jaar voor Cercle Brugge. Leekens voetbalde 9 jaar voor Club en was er 2 keer trainer. Hij was ook 2 keer de hoofdtrainer van Cercle Brugge.

Heren, hadden jullie nog verwacht dat Club de titel ging grijpen?

Leekens: "Door het systeem van play-offs en de halvering van de punten kan een tegenstander van dat systeem (Club Brugge) zo wel nog de titel behalen. Vorig jaar waren ze scherprechter in de titel voor Antwerp door te winnen op het veld van Union SG, dus Club Brugge weet dat het zich zeker nog niet rijk mag rekenen."

Borkelmans: "Club Brugge kan enkel kampioen spelen door het systeem. Een achterstand van 19 punten maak je normaal nooit meer goed. Die play-offs maken ons voetbal kapot. Het is alsof enkel de eerste zes ploegen belangrijk zijn in België. In de Europe Play-Offs komt er bijna geen kat opdagen als je daar naar de lege tribunes kijkt. Hopelijk komt daar verandering in voor het Belgische voetbal, want over de Europe Play-Offs gaat het zelfs niet in de media."

Zoals Jan Ceulemans

Club raast doorheen deze play-offs. Dé motor is Hans Vanaken, nietwaar?

Leekens: "Hij speelt al heel de play-offs op een heel hoog niveau. Ik vond het bijzonder vreemd dat sommige analisten al gingen zeggen of het niet was zonder hem te spelen toen hij tegen Anderlecht niet meedeed en ze daar vlot wonnen. Hans speelt volgens mij een van zijn beste seizoenen ooit. Hij is een rustbrenger, die Anderlecht vorige week bijvoorbeeld niet had. Hij voelt het spelletje zo goed aan. Vanaken is een leidersfiguur à la Jan Ceulemans geworden. Dat moet niet verbaal, maar hij staat er altijd. In goede en slechte momenten, ook voor de pers."

Borkelmans: "We kunnen de rol van Hayen daarin niet onderschatten. Hij heeft Vanaken naar voren geschoven als dé man. Hij liet hem terug wat hoger spelen, waardoor Club Brugge offensief sterker voor de dag komt dan onder Deila. En als Club Brugge moet inzakken, dan zakt Hans ook terug en is hij de rustbrenger voor zijn ploeg. Hij steekt daardoor met kop en schouders boven de rest uit."

De naam is al gevallen: Nicky Hayen. Moet Club hem houden als T1?

Leekens: "Hayen heeft dat zeer goed gedaan. Hij weet wat hij wel en niet kan. Hayen bracht rust in de keet en houdt het simpel. Hij maakte ook indruk door ook te durven wisselen, zoals hij deed op Anderlecht door een extra middenvelder neer te zetten. Soms moet je je durven aanpassen aan de tegenstander. Daardoor kwam Anderlecht vorige week nooit in zijn spel. Ik stuurde hem al een bericht. Hij verdient alle lof."

"Of hij zal blijven, dat hang af van Verhaeghe. Er is een grote kans dat hij zal blijven. Maar volgend jaar is het wel een heel andere situatie. Het verwachtingspatroon zal nog hoger liggen: titel, beker en goed presteren in de Champions League. De lat komt hoger te liggen. Dat is eigen aan een topclub en dat is een groeiproces dat je moet ondergaan. Maar  Hayen is mentaal sterk genoeg om daarmee om te gaan."

Borkelmans: "Uiteraard, waarom niet? Hij heeft voor een ander systeem gezorgd. De eerste helft tegen Cercle Brugge was het nog moeilijk, maar nadien heeft hij het anders aangepakt. Sindsdien is het gaan lopen, ook Europees. In Fiorentina en tegen Union SG kropen ze wel nog achteruit en dan werd het moeilijk. Maar als Club vooruit blijft voetballen, dan zijn ze in België haast onklopbaar. Cercle Brugge is een ploeg die veel druk naar voren geeft, maar Club heeft de wapens om daar tegen te voetballen. Ze hebben immers ook de snelheid en het voetballend vermogen in hun ploeg."

Straf Cercle Brugge

Cercle Brugge is inderdaad een taaie brok. Verwacht je moeilijkheden voor Club? 

Leekens: "Cercle Brugge heeft eigenlijk niet veel te verliezen. Je kan wel zeggen dat ze voor een Europees ticket knokken, maar de druk ligt bij Club Brugge. Maar Cercle Brugge is een ploeg die ook al won op het veld van Union SG. Ik denk dat Club deze match het best zou voorbereiden als een ‘cupmatch’. Ze mogen vooral niet denken dat de titel al binnen is, maar met mannen als Mechele, Mignolet en Vanaken zullen ze die concentratie wel behouden en het niet te makkelijk inschatten. Ze wisten weliswaar al drie keer niet te winnen van Cercle, maar ik ga er toch vanuit dat Club Brugge de negentiende titel zal grijpen."

Borkelmans: "Club heeft twee kansen op drie. Aan een punt hebben ze genoeg, maar het zal zeker niet makkelijk worden. Dat kan ik je garanderen. Het is toch immers een derby en Cercle Brugge zal er alles aan doen om Club Brugge het leven zuur te maken. Club Brugge gunt Cercle Brugge alles, maar andersom is er toch een grote rivaliteit. Dat heb ik zelf mogen ondervinden toen ik daar voetbalde. Bovendien hebben ze met Kévin Denkey een zeer gevaarlijke topspits rondlopen. Die zal zich ongetwijfeld ook willen tonen in dergelijke topmatch."

"Als Club Brugge echter speelt zoals ze dat deden op het veld van Anderlecht, dan zie ik geen enkel probleem voor Blauw-Zwart. Maar toch… Ik ga niet kijken in het Jan Breydelstadion. Ik durf niet en ik ga daarom ook geen pronostiek geven (lacht). Wie voluit zijn kans gaat, die gaat winnen. Cercle Brugge is er ook op gebrand om dat Europees ticket te grijpen. Dat zou een mijlpaal in de clubgeschiedenis zijn. Ze zullen die kans zeker niet willen laten liggen."

Alle credits voor Cercle Brugge: wat een seizoen!

Leekens: "Muslic zei op voorhand dat hij elke wedstrijd wil winnen. Dat is de mentaliteit die je moet hebben. Hij laat de spelers spelen naar hun kwaliteit. En dan heb je iemand als Van der Bruggen, wat een onderschatte speler is. Club Brugge is nog niet klaar met hen. Ze moeten vooral die eerste goal maken, maar Cercle Brugge zal een taaie brok worden. Groen-Zwart speelt zonder angst en weet dat ze van iedereen kunnen winnen."

Borkelmans: "Cercle Brugge doet het al twee jaar zeer goed. Dat is mooi voor het Belgisch voetbal. Ze hebben goede spelers en ook jonge Belgen. Ze krijgen kansen en spelen ook goed, wat je ook ziet bij Club Brugge met De Cuyper en Sabbe. Dat is mooi om te zien. Somers is zo een voorbeeld bij Cercle, die een topseizoen afwerkt."

POLL: Wat zal het worden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Twijfels bij 2 Duivels: "Voldoende tegen topploegen?"
Twijfels bij 2 Duivels: "Voldoende tegen topploegen?"

Israël bleek vrijdagavond toch nog een maatje te klein voor de Rode Duivels, die hun nieuwe ...

24
24
'Cercle moet opnieuw flinke domper incasseren'
'Cercle moet opnieuw flinke domper incasseren'

Het is voor Cercle Brugge een bewogen zomer geweest, met wisselend succes. De Vereniging slaagde er ...

45
45
Croky Cup: 1 profclub uitgeschakeld, Beveren vermijdt blamage
Croky Cup: 1 profclub uitgeschakeld, Beveren vermijdt blamage

Door het interlandvoetbal wordt er dit weekend niet gevoetbald in de Jupiler Pro League en de ...

66
66
Duitsland houdt galavertoning, Nederland moet nog zweten
Duitsland houdt galavertoning, Nederland moet nog zweten

In de Nations League kwamen zaterdagavond ook nog Nederland en Duitsland in actie. Oranje moest ...

46
46
'Deschamps grijpt drastisch in: ster op bank tegen Duivels'
'Deschamps grijpt drastisch in: ster op bank tegen Duivels'

De Rode Duivels begonnen vrijdag met een opsteker aan hun nieuwe campagne in de Youth League, want ...

129
129
OHL troefde veel clubs af: "Ik was aangenaam verrast"
OHL troefde veel clubs af: "Ik was aangenaam verrast"

OH Leuven wist op Deadline Day nog een dubbelslag te slaan. Met Stefan Mitrovic kwam een Servische ...

41
41
'Juventus tast diep in de buidel voor Belgisch goudhaantje'
'Juventus tast diep in de buidel voor Belgisch goudhaantje'

Met Arne Engels en Julien Duranville lanceerde Domenico Tedesco vrijdag tegen Israël weer twee ...

98
98
Brys en Kameroen nemen droomstart in kwalificatie Africa Cup
Brys en Kameroen nemen droomstart in kwalificatie Africa Cup

Sinds Marc Brys in april bondscoach werd van Kameroen, kwam hij vooral in het nieuws door zijn ...

50
50
Doku weerlegt grootste kritiekpunt: "Zo zie ik het niet"
Doku weerlegt grootste kritiekpunt: "Zo zie ik het niet"

De Rode Duivels zijn vrijdagavond goed begonnen aan hun campagne in de Nations League met een al bij ...

58
58
Frankrijk ziet ook pion afhaken voor clash met België
Frankrijk ziet ook pion afhaken voor clash met België

De Rode Duivels kunnen maandag een beetje revanche nemen voor hun uitschakeling op het voorbije EK, ...

53
53
Engeland begint Nations League met zeer pikante zege
Engeland begint Nations League met zeer pikante zege

Engeland heeft zijn EK-kater een beetje doorgespoeld door zijn eerste wedstrijd in de Nations League ...

35
35
'Leko sluit de deur voor terugkeer Standard-lieveling'
'Leko sluit de deur voor terugkeer Standard-lieveling'

Bij Standard trokken heel wat spelers de deur achter zich dicht tijdens de mercato. Maar voor ...

412
412
Zorgen bij Rode Duivels: "Er is geen alternatief voor hem"
Zorgen bij Rode Duivels: "Er is geen alternatief voor hem"

De Rode Duivels wonnen vlot met 3-1 van een zwak Israël. Domenico Tedesco zag echter ook nog ...

79
79
Anderlecht lonkt naar transfers: "Hopelijk worden zij verkocht"
Anderlecht lonkt naar transfers: "Hopelijk worden zij verkocht"

RSC Anderlecht verkocht voor 17,6 miljoen euro aan spelers en ontving ook nog extra's dankzij de ...

275
275
Albert over Duivel: "Zelfs op 80% steekt hij er bovenuit"
Albert over Duivel: "Zelfs op 80% steekt hij er bovenuit"

België won makkelijk met 3-1 van Israël. Tegen Frankrijk volgt maandag een nieuwe test. De ...

94
94