KRC Genk verraste vorige zomer door Christopher Bonsu Baah aan te trekken voor 5,2 miljoen euro. Het jonge talent van Sarpsborg 08 koos voor Genk ondanks interesse van grotere clubs als Everton en Brighton.
Dimitri de Condé, Head of Football bij Genk, was overtuigd van zijn potentieel, die hij vergeleek met Leon Bailey. De jonge Ghanees imponeerde direct met zijn snelheid en dribbelvaardigheid.
Na een sterke start had Bonsu Baah moeite om consistent te presteren. Hij kon weinig dreigen, speelde vaak overhaast en maakte fouten. Hij kreeg drie rode kaarten en scoorde slechts twee keer in 46 wedstrijden.
Ondanks zijn wisselvallige debuutseizoen blijft Genk geloven in Bonsu Baah's potentieel. De Condé benadrukte dat de jonge speler tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen en uiteindelijk zijn waarde zal bewijzen.
Genk moet Bonsu Baah naar de Europese top brengen
Vorige zomer verraste KRC Genk vriend en vijand door Christopher Bonsu Baah aan te trekken als hun nieuwste aanwinst. De toen 18-jarige aanvaller kwam over van het Noorse Sarpsborg 08 voor een stevige transfersom van 5,2 miljoen euro.
Met mogelijke bonussen van bijna 2 miljoen euro zou de totale som zelfs in de buurt kunnen komen van de recordtransfer van Théo Bongonda, die destijds voor 7 miljoen euro werd overgenomen van Zulte Waregem.
Dimitri de Condé, de Head of Football bij KRC Genk, behandelde het dossier van Bonsu Baah uiterst discreet.
Zijn doel was om de interesse van grotere en kapitaalkrachtigere clubs te vermijden, zoals Everton, Club Brugge, Feyenoord en vooral Brighton & Hove Albion, dat bereid was maar liefst tien miljoen euro te betalen aan Sarpsborg.
De Condé slaagde er echter in om het jonge talent te overtuigen van het project van KRC Genk. “Bij KRC Genk komt hij terecht in de ideale omgeving om de volgende stappen te zetten in zijn carrière voor hij de overstap maakt richting de Europese top,” aldus de fiere Head of Football.
Het niveau van Bailey en de linksvoetige versie van Doku
Het dossier van Christopher Bonsu Baah illustreerde dat KRC Genk er steeds beter in slaagt om kort op de bal te spelen en snel in te grijpen op de transfermarkt. “De jongen heeft iets speciaals, waardoor we voor hem iets verder gingen dan we normaal doen.
Het is heel straf dat dit ons is gelukt, want voor dit soort spelers is de concurrentie enorm geworden in Europa,” zei Dimitri de Condé.
Hij durfde zelfs te beweren dat Bonsu Baah zeker hetzelfde niveau heeft als Leon Bailey, de Jamaicaanse sensatie die via Genk naar Bayer Leverkusen (16,7 miljoen euro) en Aston Villa (32 miljoen euro) trok.
De toenmalige coach Wouter Vrancken bestempelde Bonsu Baah onmiddellijk als een rastalent, die niet voor niets op de 59ste plaats stond in de Golden Boy Award. Vrancken waarschuwde wel dat hij zich moest aanpassen aan het fysieke aspect van het Belgische voetbal.
“Maar je ziet zo dat hij dat zal doen. Hij heeft een dribbel zoals Paintsil. Je kan er al eens tegen duwen,” zei Vrancken in Het Laatste Nieuws.
Joris Kayembe was meteen overtuigd van het grote talent van Bonsu Baah tijdens de eerste trainingen van het seizoen. “Hij doet me een beetje denken aan de linksvoetige versie van Jérémy Doku.”
Supertalent Bonsu Baah: Genk gaat daar geld van maken
Christopher Bonsu Baah maakte meteen indruk in zijn eerste wedstrijden voor KRC Genk. Zijn enorme snelheid en dribbelvaardigheid zijn opvallend, maar de Ghanees ziet ook ruimte voor zijn ploegmaats en speelt de bal goed op maat, met de juiste timing en snelheid.
“'t Is niet alleen maar naar binnen komen van rechts en dan met links trappen. Hij heeft ook overzicht,” aldus Franky Van der Elst in Het Nieuwsblad.
“Rekening houdend met het feit dat hij nog maar 18 jaar is, gaat dit op termijn toch een héél goeie transfer voor Genk blijken. Hij brengt iets als hij aan de bal is. Hij is snel, hij durft, een mooie voetballer om naar te kijken… Genk gaat daar geld van maken.”
Dimitri de Condé was tevreden dat zijn dure aankoop rendeerde bij Genk. Hij noemt Bonsu Baah een supertalent met een enorm potentieel, en dat het voor dat soort spelers is dat de club hun spaarpot vergaard heeft.
“Omdat ik in mijn functie op lange termijn moet denken en dergelijke spelers de waarde van de kern stevig kunnen optrekken,” zei hij aan Het Nieuwsblad.
Geen achtste wereldwonder: meer rode kaarten dan goals
Stef Wijnants, analist bij Het Belang van Limburg, probeerde de torenhoge verwachtingen rond Christopher Bonsu Baah aanvankelijk nog wat te temperen. “Bonsu Baah is een talent, maar heeft nog alles te bewijzen. Best nog even wachten voor we hem als het achtste wereldwonder bestempelen.”
Na zijn sterke start in het shirt van KRC Genk kende de Ghanese aanvaller moeite om het verschil te maken. Hij kon weinig dreigen en speelde vaak overhaast. Zijn balcontroles en voorzetten kwamen er niet meer uit en hij speelde veel matige wedstrijden.
Thomas Chatelle stelde vast dat Bonsu Baah zijn momenten heeft, maar nog te licht weegt om ook in topwedstrijden het verschil te maken. Hij liep zich meermaals vast tegen zijn tegenstander, was vaak onzichtbaar en zijn acties brachten te weinig dreiging.
De Ghanees is nog te onregelmatig en kan soms volledig uit de wedstrijd verdwijnen. Hoewel hij progressie maakte, ontbreekt de finishing touch en moet hij nog beslissender worden. Ploegmaat Joris Kayembe zei dat Bonsu Baah veel zakelijker moet worden voor het doel en altijd moet willen scoren.
Helaas kwam de jonge aanvaller weinig op een positieve manier in de voetbalactualiteit, maar wel door zijn drie rode kaarten dit seizoen - geen enkele speler werd meer uitgesloten in de Jupiler Pro League vorig seizoen.
Bovendien bleven zijn statistieken achterwege met amper 2 goals en 2 assists in 46 wedstrijden.
Het is niet de vraag of, maar wel wanneer
Christopher Bonsu Baah moest zich vorig seizoen duidelijk aanpassen aan het niveau op trainingen en in de matchen, die op een beduidend hoger niveau liggen dan in Noorwegen.
Ondanks zijn wisselvallig debuutseizoen is KRC Genk ervan overtuigd dat de Ghanees over een paar jaar voor een veelvoud van zijn aankoopprijs verkocht zal worden. Bonsu Baah maakt deel uit van de nieuwe cyclus bij de club.
“Hij zal mogelijk pas in de toekomst renderen”, stelde Het Belang van Limburg.
Dimitri de Condé beaamde dat de komst van Bonsu Baah hoge verwachtingen creëerde, maar dat de 19-jarige ook tijd moet krijgen om zich te kunnen profileren. “Wie af en toe een training meepikt, zal zien dat het niet de vraag is of, maar wel wanneer zijn enorme potentieel tot uiting komt”, zei de Head of Football.
“Er zijn hier genoeg voorbeelden van spelers die een jaar of anderhalf jaar nodig hadden.”