Nieuwe 'uitblinker' bij STVV? "La Liga is de grote droom"

door
Nieuwe 'uitblinker' bij STVV?

Bij STVV kenden ze een fantastisch seizoen 2023-2024. Dat heeft wel gevolgen gehad op de transfermarkt, want de smaakmakers werden weggeplukt. Maar andere jongens kunnen zich daardoor dit seizoen gaan tonen. Zo is er onder meer Kahveh Zahiroleslam. VoetbalNieuws zat aan tafel met de jonge aanvaller.

We waren onlangs te gast in het Nederlandse Wageningen, waar STVV in een prachtige setting op zomerstage was. Kahveh Zahiroleslam staat voor een tweede seizoen bij STVV, nadat hij het vorig jaar meer dan degelijk deed.

Kahveh, hoe verloopt de voorbereiding?

"We werken hard om klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Het is uiteraard altijd wat wennen met een nieuwe trainer, maar de coach en zijn technische staf zijn zeer slim. Je merkt dat ze echt begaan zijn met het ontwikkelen van jonge spelers en dat is zeer goed voor onze jonge groep."

Is het anders werken met Lattanzio dan onder Fink?

"Uiteraard zijn er verschillen, want elke coach heeft zijn eigen filosofie. Er zijn echter ook gelijkenissen, want Fink en Lattanzio willen snel, aanvallend voetbal spelen."

Opvallend: jullie spelen in de oefenmatchen met twee aanvallers.

"Dat is uiteraard anders, want je hebt nu een partner naast je in de aanval. Daardoor moet je als spits ook anders spelen en andere kwaliteiten tonen. Voor ons als aanvallers kan dit systeem wel een voordeel zijn."

"Als je alleen in de spits staat, moet je veel werk verrichten en sta je soms wat meer op een eiland. Je neemt het vaak op tegen twee of zelfs drie verdedigers, maar met twee centrumspitsen kan je de taken verdelen. De ene kan voor de diepgang zorgen, de andere kan in de bal komen. Het zorgt voor meer complementariteit in de aanval. Het klopt dat we verschillende types hebben in de aanval. Dat is goed, want zo kunnen we ook van elkaar leren."


Lattanzio volgde Fink op bij STVV.

Lattanzio werkte in de VS. Sprak je daar over met hem?

"We hebben een beetje over het Amerikaanse voetbal gesproken, maar ook niet al te veel."

Even over de nationale ploeg. Heb je contact met de mensen van de Amerikaanse voetbalfederatie?

"Ik heb nog geen contact gehad met mensen van de federatie, dus ik weet ook niet of ze mij volgen (lacht). Misschien wel, misschien niet. Ik weet het niet (lacht)."

Dacht je even aan de Olympische Spelen of is het WK 2026 een doel?

"Ik heb er niet echt aan gedacht, neen. Ik ben immers nog nooit uitgenodigd om aan te sluiten bij de groep, dus momenteel denk ik niet aan het nationaal team. Het WK 2026 is zeker een ambitie die ik heb. Het zou ongelooflijk zijn om een WK te mogen meemaken, maar dan ook nog een wereldbeker die zal plaatsvinden in het land waar ik ben opgegroeid. San José, de stad waar ik opgroeide, is een van de gaststeden van het WK. Het zou fantastisch zijn als ik daar zou kunnen spelen op het WK 2026. Maar het is nog ver weg en ik moet nog héél veel stappen zetten als ik deel wil uitmaken van de selectie voor het WK."

Je kan ook nog kiezen voor Iran. Polsten zij al eens?

"Het klopt dat ik voor Iran kan kiezen, maar ook hier: ik heb nog niets van hen gehoord. Ik focus mij vooral op STVV en dan zien we wel wat de toekomst zal brengen met het nationaal elftal. Ik heb ook nog geen definitieve keuze gemaakt omtrent de Verenigde Staten of Iran. We zien wel."

Heb je contact met de andere Amerikaanse jongens in de Jupiler Pro League? 

"We hebben voor en na een match wel eens contact met elkaar. Er is veel onderling respect. Als Amerikaan is het niet altijd makkelijk om in Europa te spelen, maar we gunnen elkaar zeker het succes in het Europese voetbal."


Zahiroleslam wil dit seizoen bevestigen en nog beter doen.

Terug naar STVV. Hoe kijk je terug op je eerste jaar bij de club?

"Het was een goed eerste jaar. Ik zie het vooral als een goede basis om verder op te bouwen, maar ik ben zeker nog niet tevreden. Ik leg de lat graag hoog en ik kijk vooral naar de zaken waarin ik nog kan verbeteren. Het is mijn mindset dat het altijd beter kan en je moet jezelf de vraag durven stellen of het niet beter kan. Zo kan je ook groeien als speler."

Hoe kwam STVV eigenlijk bij jou terecht?

"Ik had een connectie met Thorsten Fink, waardoor ik op proef kon komen bij STVV."

Ik kan me voorstellen dat de stap van universiteitsvoetbal naar de JPL pittig was…

"Het was een grote stap, maar niet zozeer op het fysieke vlak. Universiteitsvoetbal in de Verenigde Staten is ook heel fysiek, maar technisch minder onderlegd. Het is een combinatie van de twee waarin je je moet aanpassen."

"Het algemene niveau ligt in België een stuk hoger. De spelers zijn fysiek sterker, slimmer en technischer. In die drie aspecten moet je als speler stappen zetten, maar ik kwam vorig jaar in een heel goede ploeg terecht. We hadden toen ook een zeer goede trainersstaf en we speelden op een manier waardoor ik mij snel kon ontwikkelen als voetballer."

Je scoorde vorig jaar tegen Club Brugge, AA Gent én Union SG. Je houdt blijkbaar wel van de grote matchen. Ligt er daar meer ruimte? 

"Ik denk dat het daardoor komt, ja. Als je naar onze matchen van vorig jaar kijkt, dan zag je dat we tegen ploegen als Westerlo of RWDM soms tot 70% balbezit hadden. Zij wisten dat we de bal graag hadden en gingen diep terugzakken. Maar tegen de grote clubs is dat anders, want zij willen zelf de bal. Daardoor is kan je je als aanvaller wel tonen tegen die ploegen."

"Daarnaast weet ik, dat ik als een goede dag heb, ik het elke verdediger uit de Jupiler Pro League wel moeilijk kan maken. Dan ben ik een taaie tegenstander. Ik geniet ervan als ik de ploeg mee bij de hand kan nemen in dergelijke matchen en het was dan ook bijzonder leuk dat ik mij vorig seizoen in die topmatchen kon tonen, mede door het vertrouwen dat ik kreeg van mijn ploegmaats."

Is het spelen op de korte ruimte iets waarin je nog progressie kan boeken?

"Het is uiteraard heel leuk om te scoren tegen de grote ploegen, maar je speelt meer matchen tegen de zogenaamd mindere ploegen. Ik moet daarin nog constanter worden en ook nog wat aspecten aan mijn spel toevoegen. Zodat ik een completere spits kan worden. Ik wil komend seizoen niet alleen meer scoren, maar ook balvaster worden. Dat ik een zeer moeilijk te bespelen aanvaller wordt."


STVV zag met Steuckers & co heel wat kwaliteit vertrekken.

Vorig jaar was een topseizoen. Kunnen jullie dat herhalen ondanks het spelersverloop?

"Waarom zouden we geen uitdager voor een Europees ticket kunnen zijn? We moeten proberen die zesde plaats zo lang mogelijk in het vizier te houden, wat vorig seizoen bij momenten aardig lukte. We hebben een goed team, goede coach en de sfeer in de groep is echt top. Dat laatste valt zeker niet te onderschatten. Je mag de beste spelers hebben, maar als die sfeer in een groep niet geweldig is, dan zal je niet de gewenste resultaten boeken."

Leeft het in de groep dat er toch wel een aantal sterkhouders zijn die de club verlieten?

"Neen, niet echt. Als iemand vertrekt, dan vertrekt die. Dat hoort bij het voetbal. We wensen hem dan veel succes. Het is wel jammer als je goede spelers ziet vertrekken."

Wat zijn jouw persoonlijke doelstellingen?

"Ik wil vooral beter worden en nog efficiënter worden. Ik had vorig jaar nog meer kunnen scoren. Het voordeel is dat dit mijn tweede jaar is bij STVV en ik ken de competitie daardoor een stuk beter. Ik verwacht dat ik beter ga presteren."

Je hebt nog een contract voor één jaar. Zijn er gesprekken om dit open te breken?

"Het klopt dat ik nog een jaar contract heb bij STVV. Mijn makelaar praat daarover, voorlopig niks nieuws. Ik hoor het wel (lacht)."

Heb je een competitie waar je ooit graag zou willen spelen?

"La Liga. Ik keek er vroeger altijd naar met mijn broer en vader. Als ik ooit in La Liga zou voetballen, dan zou de cirkel rond zijn voor ons allen (lacht)."

En een favoriete speler?

"Ik heb niet één favoriete speler, maar ik zie mij vooral als een ‘leerling van het voetbal’. Ik kijk heel veel voetbal. Aanvallers, uit heden en verleden, die ik wel bewonder zijn de Braziliaanse Ronaldo, Adriano, Van Basten, Shevchenko en nu heb je Isak, Zirkzee… Ik kijk veel beelden en dan kijk ik naar hoe zij bewegen, scoren en dergelijke. Daar probeer ik wat dingen van op te pikken."

Tot slot. De eerste match is in en tegen Anderlecht, maar zonder fans. Is dat een voor- of nadeel? 

"Vorig jaar speelden we onze beste matchen op verplaatsing bij de grote ploegen. We speelden ons spel en hielden geen rekening met de omstandigheden. Neem de match op Anderlecht. We speelden daar een van onze beste helften van het seizoen. Anderlecht werd zelfs uitgefloten na 45 minuten. We moeten zonder angst naar daar trekken. Het klopt dat we een andere spelersgroep hebben, maar we moeten ons spel spelen. Soms kan je dergelijke ploegen ook nerveus maken als je ze zelf gaat aanvallen, in plaats van achterover te leunen en hen te laten aanvallen."

In onderstaand bericht kan je via Instagram een kort relaas terugzien van de oefenstage van STVV.

POLL: Gaat Zahiroleslam dit seizoen knallen bij STVV?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Twijfels bij 2 Duivels: "Voldoende tegen topploegen?"
Twijfels bij 2 Duivels: "Voldoende tegen topploegen?"

Israël bleek vrijdagavond toch nog een maatje te klein voor de Rode Duivels, die hun nieuwe ...

24
24
'Cercle moet opnieuw flinke domper incasseren'
'Cercle moet opnieuw flinke domper incasseren'

Het is voor Cercle Brugge een bewogen zomer geweest, met wisselend succes. De Vereniging slaagde er ...

45
45
Croky Cup: 1 profclub uitgeschakeld, Beveren vermijdt blamage
Croky Cup: 1 profclub uitgeschakeld, Beveren vermijdt blamage

Door het interlandvoetbal wordt er dit weekend niet gevoetbald in de Jupiler Pro League en de ...

66
66
Duitsland houdt galavertoning, Nederland moet nog zweten
Duitsland houdt galavertoning, Nederland moet nog zweten

In de Nations League kwamen zaterdagavond ook nog Nederland en Duitsland in actie. Oranje moest ...

46
46
'Deschamps grijpt drastisch in: ster op bank tegen Duivels'
'Deschamps grijpt drastisch in: ster op bank tegen Duivels'

De Rode Duivels begonnen vrijdag met een opsteker aan hun nieuwe campagne in de Youth League, want ...

129
129
OHL troefde veel clubs af: "Ik was aangenaam verrast"
OHL troefde veel clubs af: "Ik was aangenaam verrast"

OH Leuven wist op Deadline Day nog een dubbelslag te slaan. Met Stefan Mitrovic kwam een Servische ...

41
41
'Juventus tast diep in de buidel voor Belgisch goudhaantje'
'Juventus tast diep in de buidel voor Belgisch goudhaantje'

Met Arne Engels en Julien Duranville lanceerde Domenico Tedesco vrijdag tegen Israël weer twee ...

98
98
Brys en Kameroen nemen droomstart in kwalificatie Africa Cup
Brys en Kameroen nemen droomstart in kwalificatie Africa Cup

Sinds Marc Brys in april bondscoach werd van Kameroen, kwam hij vooral in het nieuws door zijn ...

50
50
Doku weerlegt grootste kritiekpunt: "Zo zie ik het niet"
Doku weerlegt grootste kritiekpunt: "Zo zie ik het niet"

De Rode Duivels zijn vrijdagavond goed begonnen aan hun campagne in de Nations League met een al bij ...

58
58
Frankrijk ziet ook pion afhaken voor clash met België
Frankrijk ziet ook pion afhaken voor clash met België

De Rode Duivels kunnen maandag een beetje revanche nemen voor hun uitschakeling op het voorbije EK, ...

53
53
Engeland begint Nations League met zeer pikante zege
Engeland begint Nations League met zeer pikante zege

Engeland heeft zijn EK-kater een beetje doorgespoeld door zijn eerste wedstrijd in de Nations League ...

35
35
'Leko sluit de deur voor terugkeer Standard-lieveling'
'Leko sluit de deur voor terugkeer Standard-lieveling'

Bij Standard trokken heel wat spelers de deur achter zich dicht tijdens de mercato. Maar voor ...

412
412
Zorgen bij Rode Duivels: "Er is geen alternatief voor hem"
Zorgen bij Rode Duivels: "Er is geen alternatief voor hem"

De Rode Duivels wonnen vlot met 3-1 van een zwak Israël. Domenico Tedesco zag echter ook nog ...

79
79
Anderlecht lonkt naar transfers: "Hopelijk worden zij verkocht"
Anderlecht lonkt naar transfers: "Hopelijk worden zij verkocht"

RSC Anderlecht verkocht voor 17,6 miljoen euro aan spelers en ontving ook nog extra's dankzij de ...

275
275
Albert over Duivel: "Zelfs op 80% steekt hij er bovenuit"
Albert over Duivel: "Zelfs op 80% steekt hij er bovenuit"

België won makkelijk met 3-1 van Israël. Tegen Frankrijk volgt maandag een nieuwe test. De ...

94
94