“Riemer buiten”, klonk het na de wissels van Mario Stroeykens en Kasper Dolberg voor Majeed Ashimeru en Luis Vazquez. Een deel van de fans van RSC Anderlecht liet zich gelden in Antwerpen. Al is dat eigenlijk (voorlopig nog) volledig onterecht.
Jesper Fredberg en Brian Riemer krijgen op X vaak kritiek van fans die vooral oordelen op basis van emotie dan via echt diepgaande argumenten. Fredberg omdat de transfers er nog niet staan op de eerste speeldag, Riemer omdat het spel niet geweldig is. Maar de twee verdienen meer krediet van die ‘fans’.
Riemer: voetbal moet stuk beter, resultaten top
Jesper Fredberg erfde een kern van zijn voorganger Peter Verbeke die niet bepaald geweldig was samengesteld. Te weinig kwaliteit. Dure floptransfers als Amadou Diawara en Abdulrazak Ishaq lopen nog ergens verdwaald rond op Neerpede. Geraak ze maar eens kwijt…
Paars-Wit onderging een hele verandering. Uiteraard heeft een deel van die fans gelijk dat het toch wel doorsturen van Vincent Kompany een dramatische beslissing was. Twee jaar later zit die bij Bayern München, maar dat heeft niets te maken met Fredberg en Riemer. Zij zorgden weer voor stabiliteit na het goede tijdperk van Kompany in Brussel. Wat Enzo Scifo afgelopen weekend ook aanhaalde. Het voetbal mag en moet beter, maar er is weer die stabiliteit in Brussel. Een volwassen en nuchtere analyse van het clubicoon. Niet uitpakken met populaire en zware quotes.
Fredberg stelde een kern samen die top drie is in België, Riemer zorgde (voorlopig) voor de resultaten. Sinds het begin van het vorige seizoen wist Riemer in de Jupiler Pro League in 42 duels 24 keer te winnen, speelde Anderlecht 11 keer gelijk en verloren ze 7 keer. Goed voor een 83 op 126, oftewel 65,87% van de punten. Dat is simpelweg goed.
Begrijp ons niet verkeerd: we gaan van Riemer absoluut geen topcoach maken. Het voetbal is daarvoor niet spraakmakend genoeg. Maar waar had Anderlecht vooral nood aan? Stabiliteit en resultaten. Die kwamen er. Oh ironie: Riemer wist met twee wissels (Stroeykens en Ashimeru) twee weken op rij een gouden ingreep te doen. Hoezo, slechte wissels? Ook vorig jaar wist hij daarmee toch wel regelmatig het verschil te maken. Het is wél zelden een tactische vondst, wel door andere profielen te brengen.
Binnen Anderlecht weet men ook dat het voetbal beter moet. Het is goed dat die druk er is, dat is eigen aan RSCA. Het is ook een teken dat de club weer terug is aan de top en dat de lat hoger wordt gelegd. De verdienste van… Fredberg en Riemer. De lat moet echter hoger en hoger worden gelegd, maar niet meteen zo hoog wanneer je toch wel weet dat je daar nog niet over kan springen.
Fans zetten zélf onnodig druk
We zagen artikels verschijnen over de periode dat Luka Peruzovic werd ontslagen ondanks steengoede resultaten en matig voetbal. Dat zijn vervlogen tijden. Toen had hij Marc Degryse, Luc Nilis, Philippe Albert, Pär Zetterberg, John Bosman en andere topspelers in zijn team. Bovendien is het 2024. Laten we alstublieft die tijden niet meer vergelijken met het huidige Anderlecht. RSCA had toen jaarlijks veruit de beste spelerskern in België.
We lazen ook dat Wouter Vandenhaute zich misschien eens zou moeten moeien. De laatste keer dat dit gebeurde was met de wissel Vincent Kompany - Felice Mazzu. We weten allemaal hoe dat is afgelopen… Neen, laat Fredberg en Riemer hun werk maar doen. Pas na 10 matchen mag en moet er een eerste balans worden opgemaakt.
De misnoegde fans van Anderlecht hebben ondertussen een ‘realitycheck’ nodig. Anderlecht is niet meer de nummer één in België die zomaar kan doen wat het wil op de transfermarkt. Door de financiële problemen heeft het jarenlang moeten aanhaken bij de Belgische top, wat Vincent Kompany geweldig deed door zelfs te overpresteren met de financiële middelen die er waren. Dat zorgde voor ademruimte.
Al zagen anderen dat toen anders. Marc Degryse stelt in HLN nu vreemd vast: “Vandenhaute zal Riemer ongetwijfeld erop wijzen dat je op Anderlecht niet per se álles moet winnen, als je maar attractief en aanvallend voetbal brengt." Vraag dat maar aan Kompany…
Paars-Wit staat financieel er anno 2024 weer een stuk beter voor, maar is nog lang niet de Belgische nummer een inzake financiën. Fredberg wil ook maar al te graag flankaanvallers of een creatieve middenvelder van pakweg 6-8 miljoen euro vastleggen. Maar dat geld is er niét, dus moet er geduld zijn inzake het vervolledigen van de spelerskern. Op zijn lijstje (dat we jullie in april al exclusief meedeelden) staan/stonden twee snelle, dribbelvaardige creatieve flankaanvallers én een creatieve dynamische middenvelder. Heeft iemand 20 miljoen euro? Paars-Wit niet. Fredberg moet daarom héél goed zoeken en Anderlecht moet wachten tot de prijzen zakken voor dergelijke jongens. Fredberg moet daardoor heel stevig onderhandelen en Simic, Foket en Augustinsson voor 3 miljoen euro aan transfergelden halen is straf.
De fans van Anderlecht zetten hun ploeg door deze spreekkoren na een 6 op 6, en toch al 5 punten meer dan KRC Genk en Club Brugge en 3 meer dan AA Gent, al zelf stevig onder druk. Voorlopig onnodig. Geduld is een mooie deugd. Geen enkele topclub in België speelt momenteel goed voetbal. Er gaat nog véél veranderen bij veel clubs. Over de onzin van de Jupiler Pro League berichtten we vorige week al.
Het is nu vooral zaak om punten te pakken en mee te zijn met de kopgroep. Vanaf 7 september begint het echte werk in België. Als Anderlecht in december pakweg 4de of 5de staat met absoluut rotvoetbal, dan heeft het publiek meer dan terecht recht op morren. Dat hoort bij een topclub. Nu is het echter nog te vroeg om al in ‘paniek’ te slaan. Op dit moment moeten die ‘fans’ vooral rustig blijven.
Zeventien maanden geleden eindigde Anderlecht 11de in de Jupiler Pro League. Dan mag je niét verwachten dat er nu al een ploeg staat die én wint, én mooi voetbal speelt. Dat moet wél de norm worden bij Anderlecht en dit seizoen moet er in dat opzicht duidelijk een stap voorwaarts worden gezet bij een kern die wellicht voor 3/4de bij elkaar zal blijven en die waarschijnlijks als dé uitdager van Club Brugge mag worden aanzien. Maar eerst moet het huis helemaal gebouwd worden en dan kan je het mooier gaan maken.
CR