Anderlecht heeft met Leander Dendoncker een grote naam binnengehaald, maar de deal was een forse financiële uitdaging. De club moest aanzienlijke inspanningen leveren om de 29-jarige middenvelder voor één seizoen te huren, waarbij Dendoncker een deel van zijn Engelse salaris inleverde en Aston Villa meewerkte aan een betaalbare constructie. Toch blijft zijn salaris een zware last voor Anderlecht, dat bovendien een aankoopoptie van 7 miljoen euro heeft.
Directe impact Dendoncker: loopwonder met vier longen
Anderlecht was op zoek naar een opbouwer vanuit de defensie, een goed voetballende zes, een controlerende middenvelder met ervaring die rust en structuur kan brengen. In Leander Dendoncker vonden ze het perfecte profiel.
De 32-voudige Rode Duivel komt op huurbasis naar Sporting, met een stevige aankoopoptie van 7 miljoen euro. Dendoncker wordt gezien als de ideale vervanger van Thomas Delaney en moet vanuit een lagere rol zorgen voor meer voetbalvermogen.
Hij moet de offensieve middenvelders meer bewegingsvrijheid bieden, de ploeg meer rust en gestalte brengen. “Met hem worden er misschien counters uitgehaald die we nu tegenkregen en stijgt het vertrouwen. Hij heeft massa’s ervaring”, zei Brian Riemer vorig weekend na de match tegen Union SG.
Hoewel van Dendoncker geen doelpunten of veel assists worden verwacht, biedt hij andere cruciale kwaliteiten. De 29-jarige beschikt over een groot loopvermogen met vier longen in zijn lichaam, is gedisciplineerd en voert zijn taken altijd feilloos uit.
“Maar hij is geen doelpuntenmaker of spektakelspeler die alle problemen kan oplossen”, stelde Franky Van der Elst eerder al in Het Nieuwsblad.
De perfecte box-to-box-middenvelder voor Anderlecht
Leander Dendoncker kan de perfecte box-to-box-middenvelder van Anderlecht worden. Hij zal echter eerst de concurrentiestrijd moeten aangaan met Mats Rits, die momenteel de enige controleur is in het team van coach Brian Riemer.
Voormalig ploeggenoot Olivier Deschacht is ervan overtuigd dat Dendoncker een uitstekende aanwinst is voor Anderlecht. Hij noemt hem zelfs de ideale transfer voor paars-wit.
Volgens Deschacht past Dendoncker beter als een ‘8’ dan als een ‘6’ in de huidige ploeg van Anderlecht, omdat hij te veel energie in zijn spel legt en dynamisch is om louter als verdedigende middenvelder te fungeren.
Daarnaast brengt Dendoncker niet alleen zijn talenknobbel mee, maar ook zijn wedstrijdmentaliteit, wat hem ongetwijfeld een waardevolle kracht in de Anderlecht-kleedkamer zal maken.
“De intensiteit en de drive die ik bij Anderlecht mis, die heeft hij wel”, aldus Deschacht in HLN. Na de interlandbreak, op 14 september tegen Westerlo, zal Dendoncker zonder ongelukken zijn (tweede) officiële debuut maken voor de club.
Voorafgaand zal hij donderdag broodnodige wedstrijdritme opdoen in een oefenwedstrijd achter gesloten deuren tegen KV Mechelen.
Anderlecht betaalt zich blauw aan Dendoncker: “Helse kostenpost”
Anderlecht heeft met Leander Dendoncker een grote naam binnengehaald, maar deze deal was allesbehalve zo eenvoudig als het leek. Volgens Het Nieuwsblad moest de club aanzienlijke inspanningen leveren om de 29-jarige middenvelder voor één seizoen te huren, vooral op financieel vlak.
Dendoncker zou een aanzienlijk deel van zijn riante Engelse salaris hebben ingeleverd, terwijl ook Aston Villa bereid was om mee te denken over het opzetten van een betaalbare huurconstructie.
Bovendien beschikt Anderlecht ook over een forse aankoopoptie van 7 miljoen euro, die wel in termijnen kan worden betaald.
Toch blijft het salaris van Dendoncker een zware last op het salarisbudget van paars-wit. “Een helse kostenpost”, schreef Sudpresse zelfs. De aandeelhouders van Anderlecht zouden zelfs hun verantwoordelijkheid moeten nemen vanwege het gebrek aan grote uitgaande transfers, op die van Zeno Debast naar Sporting CP na.
Ze hebben de risico’s van deze huurdeal, inclusief de aankoopoptie, bewust moeten accepteren om Dendoncker binnen te halen.