De sportieve leiding van RSC Anderlecht is naarstig op zoek naar een nieuwe trainer. De vraag is evenwel of enkel een nieuwe hoofdcoach voldoende is om de huidige malaise te counteren. Hein Vanhaezebrouck vreest alvast dat de problemen veel dieper zijn geworteld.
In het najaar van 2017 dropte Marc Coucke een bommetje in het Belgische voetballandschap. Zo besloot hij om recordkampioen RSC Anderlecht over te nemen van de Vanden Stock-dynastie. Het verkoopproces verliep vrij woelig, maar in de zomer van 2018 kon hij officieel aan de slag gaan als sterke man van Paars-Wit. Dat werd echter geen groot succes.
Coucke hield zich in eerste instantie zelf bezig met de dagelijkse werking, maar maakte daarbij een aantal foute keuzes. Dat leidde tot een enorm personeelsverloop in alle geledingen van de club. Ondertussen vielen de sportieve resultaten ook nog eens dik tegen en begonnen de financiële muizenissen zich steeds hoger op te stapelen.
Groot verloop, geen prijzen
De zakenman bleef weliswaar zijn verantwoordelijkheid nemen en pompte doorheen de jaren een pak geld in de club. Uiteindelijk besloot hij wel om zich terug te trekken als voorzitter, een functie die hij doorspeelde aan Wouter Vandenhaute. Maar ook onder diens bewind is van beterschap amper sprake. En ondertussen wordt de lijst met ontslagen trainers en sportief verantwoordelijken steeds langer.
Volgens Vanhaezebrouck is er dan ook amper sprake van stabiliteit. "Alleen al wie de sportieve leiding had: Luc Devroe, Michael Verschueren, Frank Arnesen, Peter Verbeke, Jesper Fredberg. Er zijn tien trainers gepasseerd, in zes jaar. Dat heeft geresulteerd in nul titels en nul bekers, en zelfs een paar keer geen Europees voetbal. In de zeventien jaar ervoor had Anderlecht slechts zeven trainers en werd het tien keer kampioen en pakte het een beker", klinkt het bij Het Nieuwsblad.
Slecht sportief beleid
Dat gebrek aan stabiliteit vertaalt zich ook in de sportieve werking. Zo stelt Vanhaezebrouck zich grote vragen bij de manier waarop de huidige selectie is samengesteld. "Ondanks die winst aan jeugdspelers, zit je vandaag met een oude ploeg, waar nauwelijks meerwaarde op zit. Dat is slecht beleid", aldus de analist, die vreest voor de toekomst van zijn ex-club. "Of het nog goed komt? Ik heb mijn twijfels. Toen ik werd ontslagen, moest Michael Verschueren mij de boodschap brengen. Ik zei hem dat Anderlecht voor een lange periode van instabiliteit stond. Profetische woorden waren dat. Als ik zie hoe er met mensen wordt omgesprongen op Anderlecht, dan vraag ik me af wanneer die stabiliteit ooit zal komen."