Bij Anderlecht rommelt het na een zomermercato die weinig creativiteit bracht. De club haalde ‘afgedankte’ spelers zonder doorverkoopwaarde, wat volgens sporteconoom Trudo Dejonghe getuigt van een zwakke toekomstvisie. Hoewel er budget was, liet sportief directeur Fredberg grote aankopen links liggen en hield het bij enkele bescheiden versterkingen.
Zelfs voorzitter Vandenhaute moest inspringen voor deals rond Samuel Edozie en Leander Dendoncker om de zomermercato nog te redden. Marc Coucke gaf eerder aan dat er in januari alsnog stevig geïnvesteerd zal worden om de ambitieuze doelen van de club te behalen. De focus ligt op defensieve versterking en concurrentie voor Yari Verschaeren.
Geen toekomstvisie: afgedankte spelers zonder doorverkoopwaarde
In de zomermaanden lag de prioriteit van Anderlecht vooral bij het versterken van de continuïteit van de selectie, maar die beslissing lijkt nu verkeerd uit te draaien.
Het gemis van een creatieve spelmaker, Christian Eriksen werd lange tijd genoemd, liet niet alleen een gat achter in de kern van het team, maar riep echter ook vraagtekens op over de toekomstgerichte visie van de club.
Trudo Dejonghe, sporteconoom, merkte in HUMO kritisch op dat Anderlecht goed maar afgedankte spelers zonder doorverkoopwaarde aantrok:
“Er steekt geen toekomstvisie achter.” De zomermercato van Anderlecht werd breed eveneens bekritiseerd vanwege het gebrek aan doorverkoopwaarde.
Coucke maakte voldoende budget vrij, Fredberg wilde niet investeren
Het was de zuinigste transferzomer van Anderlecht sinds 2010, waarbij zelfs clubs als Oud-Heverlee Leuven en KVC Westerlo meer investeerden.
Er was nog wel geld beschikbaar voor versterkingen, maar volgens Jesper Fredberg kon hij niemand vinden die echt waarde toevoegde. De raad van bestuur was, volgens Knack, echter bereid om verdere grote investeringen te doen. Al hoorde onze redactie andere geluiden en moest er vooral eerst verkocht worden.
Hierdoor ontstond er speculatie of Fredberg zijn reputatie in stand probeerde te houden door de verantwoordelijkheid af te schuiven op een vermeend gebrek aan middelen.
Fredberg gaf aan "gezocht, maar niet gevonden" te hebben, terwijl Marc Coucke benadrukte dat de aandeelhouders "voldoende budget" hadden vrijgemaakt.
Vandenhaute (!) moest de zomermercato redden
Van de beloofde agressieve aanpak van Jesper Fredberg op de transfermarkt was in de zomer dus weinig te merken.
Volgens L’Avenir was het zelfs voorzitter Wouter Vandenhaute die op het laatste moment aandrong op de transfers van Samuel Edozie en Leander Dendoncker, om de zomermercato nog enigszins te redden.
Na een teleurstellende transferperiode wilde Vandenhaute de ambities van de club absoluut kracht bijzetten en de schade beperken.
Hoewel beide deals, vooral die van Dendoncker, duurder uitvielen dan verwacht, zag de voorzitter geen andere manier om Anderlecht’s status als topclub te onderstrepen.
Coucke zal er een lap op geven in januari
Steeds meer beslissingen bij Anderlecht lijken tegenwoordig de duidelijke stempel van Wouter Vandenhaute én Marc Coucke te dragen. Het duo heeft in de zomermercato stevig moeten bijsturen op het transfervlak en in januari zal dat nog eens moeten gebeuren.
Coucke kondigde het in september zelf nog aan. Hij gaf het vertrouwen in de aanwezige spelers, die een mooi seizoen moesten afwerken. "En anders geven we er in januari nog een lap op."
Met tegenvallende prestaties en resultaten is het absoluut geen mooie seizoen voor paars-wit en moet er ingegrepen worden om de doelstellingen te halen.
Met die laatste uitspraak liet Coucke dus verstaan dat er wel degelijk budget is om in januari extra versterking te halen en dat de club het niet zal nalaten om dit te doen indien nodig.
Centraal in de defensie wordt er versterking verwacht, minstens één en idealiter twee, en volgens Het Nieuwsblad ook een concurrent voor Yari Verschaeren.
Lees ook: