Vincent Mannaert werd recent werd aangesteld als sportief directeur van de KBVB, en hij staat bekend om zijn indringende managementstijl, die bij Club Brugge vaak tot conflicten leidde. Verschillende sportdirecteuren verlieten de club vanwege te weinig bewegingsvrijheid, en ook coaches zoals Philippe Clement, Alfred Schreuder, Scott Parker en Carl Hoefkens hadden te maken met Mannaerts bemoeienis, wat soms leidde tot aanvaringen.
Bij de KBVB zal Mannaert zich echter moeten aanpassen aan een trager besluitvormingsproces en verantwoording moeten afleggen aan CEO Peter Willems, wat zijn werkwijze mogelijk zal beperken.
Plan A tot C: Vanhaezebrouck, Preud’homme en Mannaert
Begin oktober schreef de KBVB, met Peter Willems als nieuwe CEO aan het roer, een nieuwe vacature uit voor de functie van technisch directeur. De bond mikte op een grote naam en volgens Sudinfo werden er gesprekken gevoerd met Hein Vanhaezebrouck, de kandidaat nummer één.
Na de eerste contacten was het duidelijk dat de ex-coach van AA Gent geen zin had in de job. Ook Michel Preud’homme, kandidaat nummer twee, had geen trek om technisch directeur te worden.
Daarom lanceerde de voetbalbond de piste van Vincent Mannaert opnieuw, waarbij sommige bestuurders Mannaerts uitzonderlijke kwaliteiten en cv nogmaals benadrukten. Daarna nam CEO Willems het dossier-Mannaert weer in handen.
Mannaert stak er met kop en schouders bovenuit: winnaarscultuur creëren
Met enkele maanden vertraging heeft de KBVB Vincent Mannaert uiteindelijk aangesteld als de nieuwe sportief directeur. Mannaert had eerder al twee keer de onderhandelingen met de voetbalbond gestopt, maar de nieuwe CEO Peter Willems heeft hem toch kunnen overtuigen: “Vincent stak er als kandidaat met kop en schouders bovenuit.”
Mannaert gaat tot en met het WK 2026 aan de slag en de voetbalbond wil met hem een volgende stap zetten binnen het sportief departement. “Er moet een cultuur van winnaars komen”, zei Willems.
“Vincent Mannaert moet die mee installeren zoals hij in die dertien jaar bij Club Brugge deed.” Mannaert is bijvoorbeeld een voorstander om ex-profvoetballers aan te stellen als coaches van de jeugdteams, om die winnaarscultuur een boost te geven.
In tegenstelling tot zijn voorganger Franky Vercauteren zal Mannaert zich ontfermen over het hele sportieve beleid, ook over de structuur bij de jeugdploegen, beloften en de Red Flames.
Indringende Mannaert zal zich moeten aanpassen: minder onafhankelijkheid
Vincent Mannaert zal zich bij de KBVB wel moeten aanpassen. Hij zal niet zo dynamisch en zelfstandig kunnen werken zoals hij bij Club Brugge deed.
Bart Lagae van De Standaard omschreef de managementstijl van Mannaert als “indringend” en hij was het gewoon om zich met alles bezig te houden bij Club Brugge, zowel sportief als structureel.
De Morgen stelde vast dat Club Brugge een piek in het succes bereikte toen Mannaert zijn grootste onafhankelijkheid verwierf en op die manier beslissingen kon nemen op basis van zijn voetbalkennis.
Bij de voetbalbond moet Mannaert echter verklaring afleggen bij CEO Peter Willems en staat hij niet als hoogste in de hiërarchie. Ook is het trager werken bij de voetbalbond, met langere besluitvormingsprocessen in vergelijking met bij Club Brugge.
De bemoeienissen van Mannaert: aanvaringen bij de vleet
Vincent Mannaert durfde zich vaak (te veel) te bemoeien met het sportieve proces bij Club Brugge. Volgens Bart Lagae van De Standaard trokken verschillende sportdirecteuren de deur dicht omdat ze te weinig bewegingsvrijheid hadden.
Volgens Jan Hauspie van HUMO had Philippe Clement, die twee keer kampioen speelde met Club, Bart Verhaeghe voor de keuze geplaatst. ‘Hij (Mannaert, red.) of ik.’
Volgens Hauspie kwamen ook Alfred Schreuder, Scott Parker en Carl Hoefkens nadien in aanvaring met Mannaert en dolven ze het onderspit.
Schreuder ergerde zich weleens aan wat hij de bemoeizucht van het bestuur noemde, maar hij was emotioneel intelligent genoeg om handig om te gaan met de werkwijze. Daarover heeft CEO Peter Willems van de voetbalbond nog niet gesproken met Mannaert, maar dat zal nog gebeuren.