Woensdag werd zoals verwacht het faillissement uitgesproken van KMSK Deinze, na een doodsstrijd die uiteindelijk enkele maanden aansleepte. Daarmee ging na KV Oostende voor de tweede keer in zes maanden een club uit 1B op de fles.
De twee verhalen tonen bovendien de nodige gelijkenissen: telkens overleefde de club bij gratie van een buitenlandse mecenas, die echter een boeltje maakte van de boekhouding en vervolgens met de noorderzon vertrok. Daarna bleken de financiële putten niet meer te vullen voor de clubs in kwestie.
Het deed de voorbije dagen veel vragen rijzen over de leefbaarheid van 1B en hoe dergelijke scenario's in de toekomst vermeden kunnen worden. Bij de Pro League willen ze graag strenger kunnen controleren wie een club in handen krijgt en hoe de financiën eruitzien, maar dat ligt moeilijk omwille van de wetgeving.
Gesloten profcompetitie zoals in Nederland?
Yorik Torreele is CEO van Lierse, één van de weinige clubs die het zonder buitenlandse geldschieter weet te redden, en heeft een ander voorstel. Hij schaart zich achter het idee om net zoals in Nederland de profcompetitie te sluiten.
"Ik ben dat idee heel erg genegen. Het zal veel meer rust brengen bij de clubs", oppert hij in Gazet van Antwerpen. "Maar ik pleit tegelijk ook voor het Spaanse systeem, waar de uitgaven bepaald worden op basis van de reële inkomsten van het voorbije seizoen."
Ook Spaanse systeem voorgesteld
In Spanje bepaalt La Liga het salarisplafond van elke club op basis van hun inkomsten. Dat zorgde er de voorbije jaren bijvoorbeeld voor dat FC Barcelona vaak moeite had om grote aanwinsten speelgerechtigd te krijgen, omdat hun loonlast te hoog lag.
"Dat verplicht clubs om de knip op het budget te zetten en geen buitensporige uitgaven te doen die het voortbestaan in het gedrang brengen. De resultaten zijn heel positief, dus waarom zou zo’n systeem in België niet werken?", aldus Torreele.