De Rode Duivels werkten vorig weekend hun thuiswedstrijd tegen Oekraïne af in Genk en het plan is om in het najaar ook interlands te spelen in Gent, Anderlecht en Luik. Daarmee willen ze de banden met de fans weer aanhalen, maar ook de situatie in het Koning Boudewijnstadion zal een rol spelen.
De toestand van het nationale stadion is dan ook dramatisch. Het veld ligt er meestal archieslecht bij en er zijn meerdere andere problemen. De grootste zorgenkinderen zijn het dak, waar bij regenval het water niet weg kan, en de verlichting, die verouderd is en mogelijk snel niet meer aan de normen zal voldoen.
Koning Boudewijnstadion binnen 2 jaar onbruikbaar?
Bij La Libre trekken ze aan de alarmbel. "Als er binnen de twee jaar geen werken uitgevoerd worden, dan zal het stadion niet meer geschikt zijn om wedstrijden te ontvangen", klinkt het zelfs. De stad Brussel, dat eigenaar is van het stadion, zal dus snel moeten ingrijpen.
Er worden drie mogelijke pistes naar voor geschoven om de problemen op te lossen. Ofwel moet het stadion volledig gerenoveerd worden, maar het kostenplaatje daarvan kan oplopen tot 225 miljoen euro. Ofwel wordt het stadion gewoon afgebroken.
Renovatie, nieuw stadion of verder zonder stadion?
In dat geval resten er twee mogelijkheden. Ofwel komt er geen nieuw nationaal stadion en blijven de Rode Duivels hun 'Ronde van België' verderzetten. Zoveel mogelijke haltes zijn er echter niet. Ofwel moet er een nieuw stadion gebouwd worden, maar ook dat zal niet evident worden.
Denk maar aan het debacle rond het Eurostadion, dat als nieuw nationaal stadion gebouwd had moeten worden om het EK 2020 te ontvangen maar er nooit doorkwam. Een nieuwe poging zou een werk van lange adem worden. Voorlopig moeten we dus nog verder met het Koning Boudewijnstadion, waar tot dusver nog twee matchen geprogrammeerd staan. Op 4 mei is er de bekerfinale tussen Club Brugge en Anderlecht, op 9 juni spelen de Rode Duivels er nog tegen Wales.