De kop is eraf. Afgelopen weekend betekende het startschot van de Play-Offs in onze competitie. Ook nu het om de knikkers gaat worden in het wekelijkse Under Review telkens een paar beslissingen van het arbitragekorps onder de loep genomen. Al was het opvallend genoeg dit keer niet Jonathan Lardot die namens het Referee Department aanschoof.
De technisch directeur liet zich zowaar vervangen door analist Nordin Jbari en voormalig scheidrechter Alexandre Boucaut, die als co-coördinator van de VAR aan de slag is bij de KBVB. Volgens die laatste werd een doelpunt van Standard tegen KV Mechelen terecht afgekeurd omdat een Luikse aanvaller de doelman hinderde. "Volgens het reglement is dat contact strafbaar en dus een overtreding", klinkt het. "Bovendien hebben we de laatste tijd gemerkt dat dit soort tactieken steeds vaker voorkomen."
Jbari & Boucaut
"We hebben onze refs hierop gewezen tijdens de voorbereiding van de play-offs. Wim Smet heeft dus gewoon de instructies gevolgd en meteen een duidelijk signaal gegeven", aldus Boucaut, al is het Jbari het daar niet helemaal mee eens. "Het reglement is belangrijk, maar ik ben hier om vanuit het voetbalgevoel te spreken. Voor mij was het toch nogal licht", voegt de ex-aanvaller eraan toe. Over de rode kaart voor KV Kortrijk-verdediger Bram Lagae tegen Cercle Brugge bestaat echter geen discussie.
"Een prima beslissing, zonder dat er een tussenkomst van de VAR nodig was zoals we ook vragen aan onze refs. Hij wordt weliswaar slechts licht geraakt, maar dat is voldoende om hem te doen vallen en als laatste man een duidelijke doelkans te ontnemen", bevestigen beiden. Tot slot laat het duo haar licht schijnen op KRC Genk-AA Gent. Te beginnen met de bizarre fase waarin een doelpunt van de Limburgers werd omgezet in een penalty wegens voorafgaand handspel van Christopher Bonsu Baah.
Genk mag klagen
"Het reglement stelt dat als er een doelpunt wordt gemaakt nadat een speler de bal met de hand raakt, zelfs per ongeluk, een overtreding moet worden toegekend. Alleen was het niet Bonsu Baah zelf die scoorde. Zonder omwegen: op basis van het reglement was het fout om in te grijpen in deze situatie. Voor ons had het doelpunt goedgekeurd moeten worden, zonder interventie van de VAR", geeft Boucaut toe. Al kan hij omwille van enkele recente precedenten wel begrip opbrengen voor de vergissing.
"Onze refs hebben voorbeelden gekregen van soortgelijke situaties, met instructies en aanbevelingen die echter in hun specifieke context moeten worden geplaatst. Hier profiteert de aanvaller, die ook een duw krijgt, niet van zijn onbedoelde controle met de hand. De bal is niet van snelheid of richting veranderd door het lichte en onbewuste contact. In de toekomst moeten we ons de vraag stellen of de aanvaller direct scoort na het handspel én of hij er voordeel uit haalt. Dat was hier allebei niet het geval."
AA Gent ontsnapt
Tot slot had de bal zelfs nog een derde keer op de stip gekund voor de koploper toen Leandro Lopes Da Silva het leer tegen zijn arm kreeg. "Ik zal niet ontkennen dat er naar ons gevoel iets aan de hand was, maar duidelijk bewijsmateriaal ontbreekt. Om de ref naar het scherm te roepen moeten we het exacte punt van impact vaststellen. Het leek erop dat het contact vrij hoog en dicht bij het lichaam was. We kunnen dus aannemen dat hij zijn lichaam niet onnatuurlijk groter heeft gemaakt", besluit Boucaut.