Emmanuel Dennis zit tegen KRC Genk weer in de selectie, terwijl het naar alle verwachting Charles De Ketelaere wordt die rechts voorin de plaats van Krépin Diatta inneemt. Toch liet Philippe Clement er weinig twijfel over bestaan: Club Brugge maakt volop werk van een opvolger voor de naar AS Monaco vertrokken Senegalees. De scouts van de landskampioen speuren momenteel dan ook naar een nieuwe winger. Wij helpen hen graag op weg met 10 mogelijke opties.
Door de aanwezigheid van niet enkel Dennis, maar tevens De Ketelaere en Noa Lang lijkt het niet per se noodzakelijk om diep in de buidel te tasten voor een direct inzetbare pion. In plaats van op zoek te gaan naar een nieuwe klepper van het genre Bas Dost, zoals pakweg Junior Edmilson, grijpt Vincent Mannaert dit keer allicht dan ook terug naar zijn oude recept. Een jonge en niet al te dure groeibriljant, bij voorkeur met enige ervaring in Europa. Een beetje zoals Diatta zelf drie jaar geleden in Jan Breydel belandde, waarna hij samen met José Izquierdo, Arnaut Danjuma en Anthony Limbombe een van de vele succesvolle flankaanvallers werd die er de voorbije jaren de revue passeerden. Gelukkig zijn dat soort types dus wel de specialiteit van het huis. Ondanks de vermoedelijke keuze voor De Ketelaere tegen Genk, vormt een goede rechter trouwens een bijkomende voorwaarde. Tenslotte moet Dost van voorzetten worden voorzien.
Kamaldeen SULEMANA (18, Nordsjaelland) – MW: 3 MLN
Club trof al geregeld raak met jeugdige Afrikanen die hun waarde reeds bewezen in Scandinavië. Vooral in Denemarken lopen een aantal van zulke exemplaren rond, zoals Mohammed Daramy en Kamaldeen Sulemana. Die eerste zijn prijskaartje loopt al aardig op, maar over de Ghanees valt mogelijk te praten. Al pronkte hij zopas wel samen met De Ketelaere en Jérémy Doku op een UEFA lijst van 50 toptalenten, en zit hij dit seizoen aan vier goals en drie assists in 12 duels. Isaac Atanga, ploegmaat bij Nordsjaelland – waar Enoch Adu ooit een flop was – en vorig jaar gelinkt aan Club, biedt allicht een goedkopere optie.
Paulos ABRAHAM (18, AIK Solna) – MW: 2 MLN
Een andere winger die we volgens de UEFA in de gaten moeten houden is Paulos Abraham. De jonge Zweed genoot zijn opleiding bij IF Brommapojkarna, een in onze contreien onbekende kweekvijver van talent waar Dejan Kulukevski (Juventus) zijn opleiding genoot en recent ook Manchester United ging shoppen. Zelf verhuisde Abraham nog geen jaar geleden naar AIK, waar hij in zijn eerste seizoen op het hoogste niveau voor vier doelpunten en drie assists tekende. Vooral zijn dribbels, snelheid en overzicht gooien echter hoge ogen. Bovendien heeft Club met Odilon Kossounou prima ervaringen in Zweden.

Osame SAHRAOUI (19, Valerenga) – MW: 600K
Ons rondje door Noord-Europa eindigen we in Noorwegen, waar de koploper Diatta ontdekte. Al liep het met Mushega Bakenga minder goed af. Toch legde Blauw-Zwart haar oor bij Valerena naar verluidt reeds te luisteren voor Osame Sahraoui. In zijn nochtans hectisch debuutjaar ontpopte de dribbelkont zich mede dankzij vijf doelpunten en zeven assists tot de revelatie bij het nummer drie in de Eliteserien. Daar bereidt hij zich vandaag voor op de nieuwe campagne, die begin februari op gang wordt getrapt. Tenzij de Noorse tiener naar Jan Breydel trekt, natuurlijk. Kristoffer Velde verdient ook een vermelding.
Facundo PELLISTRI (19, Man. Utd) – MW: 7 MLN
Een naam die sinds deze week in de wandelgangen circuleert en daarom hier niet kon ontbreken, al behoort Facundo Pellistri eigenlijk tot een andere categorie dan de overige spelers in deze lijst. Het grote Manchester United had in oktober immers nog 8,5 miljoen veil voor de Uruguayaan én gelooft rotsvast in zijn kunnen. Alleen een huur is dus aan de orde, waarmee hij ondanks zijn perfect profiel niet helemaal in het vooropgestelde plaatje past. Bovendien liet zijn zaakwaarnemer verstaan dat een halfjaar in Spanje het meest waarschijnlijke scenario vormt. Desalniettemin een erg interessante piste.

Jaden PHILOGENE-BIDACE (18, Aston Villa) – MW: /
Nog in de Premier League zou ook Jaden Philogene-Bidace op de Brugse radar zijn beland. De jonkie van Aston Villa kwam nog nooit uit voor het A-elftal, maar wordt over Het Kanaal een grote toekomst voorspeld. Binnen enkele maanden loopt zijn contract echter af in Birmingham, waar Club anderhalf jaar geleden gouden zaken deed met Wesley Moraes en Marvelous Nakamba. Wie weet kan er het nu na Bosko Balaban in 2004 zelf dus voor een tweede keer toeslaan. Een opportuniteit, hoewel het weer nog maar de vraag lijkt of Club werkelijk in de race ligt. Tenslotte ligt RB Leipzig eveneens op de loer.
Mitchel VAN BERGEN (21, Heerenveen) – MW: 4 MLN
Een andere markt die Mannaert maar al te goed kent, is uiteraard de Eredivisie. Als verlengstuk van Lang dachten we daar aan Zakaria Aboukhlal, die evenwel op de rand van de doorbraak staat bij AZ. Gelukkig biedt Mitchel van Bergen een prima alternatief. Diens rendement bij Heerenveen is met 14 goals en negen assists in 80 matchen net iets minder dan dat van Diatta, namelijk 20 en 11 stuks in 95 duels, maar met zijn snelheid en dribbels is hij op gelijkaardige wijze een gesel voor de tegenstander. Dit seizoen loopt het wel net iets stroever. Samen met zijn contract tot 2022 reden voor wat korting?

Christos TZOLIS (18, PAOK) – MW: 4 MLN
In het geval van Christos Tzolis, die op dezelfde lijst als Sulemana en Abraham prijkt, zit een koopje er dan weer niet. De tiener wordt immers aanzien als een van de grootste talenten van Griekenland, waar hij reeds vier interlands verzamelde en sterkhouder is van PAOK Saloniki. Dat blijkt tevreden over de huur van Michael Krmencik en wil de spits graag definitief overnemen. Misschien kan er dus wel een regeling worden getroffen, al zal Club zelfs dan moeten opleggen. In de huidige jaargang was Tzolis al goed voor 12 treffers en zeven assists in 27 optredens, waaronder enkele glansprestaties in Europa.
Jayden NELSON (18, Toronto) – MW: 1 MLN
Belgische clubs gaan steeds vaker shoppen in de MLS, een trend die Blauw-Zwart voorlopig niet volgt. Nochtans vond AA Gent de duurste vertrekker ooit uit onze competitie, Jonathan David, in Canada. Een van de vele talenten die daar tegenwoordig aan de oppervlakte komt, is Jayden Nelson. De kleine doch sterke en vooral uiterst snelle winger maakte vorig jaar zijn debuut bij Toronto, nadat hij een paar maanden eerder al voor het eerst het nationaal shirt mocht aantrekken. Intussen zit Nelson aan drie caps. Vergeleken met de opties hierboven een wat grotere gok, die tevens meer tijd zou nodig hebben.

Bakery JATTA (22, Hamburg) – MW: 2,3 MLN
Mannaert houdt zijn ogen duidelijk open in Duitsland, en dan hebben we het niet louter over de kaap van Dost bij Eintracht Frankfurt. Vorig jaar werd Club namelijk eveneens reeds gelinkt aan twee vleugelspelers in de 2. Bundesliga: Linton Maina en Robin Hack. Wij schuiven met Bakery Jatta evenwel nog een derde piste naar voren. De 22-jarige Gambiaan, wiens leeftijd door een bizarre zaak in twijfel wordt getrokken, speelt al sinds 2016 voor Hamburg. Qua statistieken kunnen zijn 13 goals en zes assists in 90 optredens lang niet tippen aan die van Diatta, maar de laatste tijd is hij wel goed op dreef.
Yann GBOHO (20, Stade Rennes) – MW: 5 MLN
Om de cirkel rond te maken, eindigen we in Frankrijk met een op papier iets duurdere optie. Alleen valt Yann Gboho mede door de komst van Doku uit de boot bij Stade Rennes. De voormalig Frans jeugdinternational mag dan ook beschikken bij het nummer vijf in de Ligue 1, die op het punt zou staan hem uit te lenen aan degradatiekandidaat Nîmes. Misschien kan een (huur)voorstel uit Brugge alle partijen echter meer bekoren. Heikel punt is wel het dure contract dat Gboho in oktober nog mocht tekenen, en met twee doelpunten en drie assists in 30 duels ogen zijn statistieken ook niet denderend.