In de voorbije weken maakte de Belgische voetbalwereld kennis met Olivier Deman. De 20-jarige aanvallende middenvelder kende een hobbelig parcours bij Cercle Brugge, maar hij staat eindelijk voor zijn grote doorbraak. Maar voor hetzelfde geld was Deman een speler van Club Brugge, de club waar hij ook een deel van zijn jeugdopleiding genoot.
DE MISSIE VAN CERCLE
In Brugge wordt er hard ingezet op de eigen jeugd. Club Brugge positioneert zich als een gigant op het vlak van de jeugdwerking, maar ook bij Cercle Brugge wordt er op dat vlak kwalitatief werk geleverd. Consistent en duurzaam, maar weliswaar op een veel kleinere schaal in vergelijking met de grote buur. De lokale verankering is voor de Brugse vereniging van primordiaal belang. Het beter maken van jonge spelers is zelfs één van de grootste uitdagingen in het project van Cercle.
Die idealistische filosofie wordt zelden uit het oog verloren. Dat bleek vorig seizoen nogmaals. Bernd Storck redde Cercle Brugge toen van een nakende degradatie, waarbij de Duitser vaak een beroep deed op de aanwezige jeugdproducten. Onder die immense degradatiedruk was dat allerminst vanzelfsprekend. Storck haalde in die hectische omstandigheden met Thibo Somers, Calvin Dekuyper en Arne Cassaert zelfs drie eigen jongeren bij de ploeg. En toch slaagde hij met glans in de operatie redding.
't Is duidelijk dat Cercle Brugge haar eigen jeugd hoog in het vaandel draagt. Die ambitie wordt zelfs opgenomen in de missie van de Vereniging. “De doorstroming van de eigen opgeleide jeugd naar het eerste elftal is een prioriteit om aldus de inbedding in het sociaal weefsel van de regio zo optimaal mogelijk te houden.” De missie van Cercle behelst dan weer om in de jeugdopleiding te komen tot een continue ontwikkeling en dito groei.
STORCK – CLEMENT
Vorig seizoen lanceerde Bernd Storck met Thibo Somers, Calvin Dekuyper en Arne Cassaert drie nieuwe youngsters in de A-kern. Die beslissing van de Duitse coach was echter nefast voor een andere veelbelovende jeugdspeler. Storck besliste vervolgens namelijk om Olivier Deman terug te zetten naar de B-kern. Hoewel de Duitser toch wel iets zag in hem, besliste Storck dat Deman zijn ploeg op dat moment niet kon helpen. De degradatiespecialist hield daarna geen rekening meer met de aanvallend ingestelde tiener.
De keiharde terugzetting naar de B-kern betekende uiteraard een zware mentale klap voor Olivier Deman. Maar uiteindelijk kon hij onder de vleugels van Jimmy De Wulf en Wouter Artz de knop omdraaien en zichzelf terug opladen. Deman werd sterker en harder, een ingesteldheid die in de professionele voetbalwereld geen overbodige luxe betekent. De Wulf en Artz werkten in de B-kern nauw en intensief samen met Deman, en die keiharde arbeid zou zich later laten uitbetalen. Dat bleek alvast tijdens de zomer van vorig jaar.
Aan de start van het huidige voetbalseizoen maakte Bernd Storck plaats voor Paul Clement als hoofdcoach bij Cercle Brugge. Die nieuwe start betekende meteen ook een herkansing voor Olivier Deman, want de Engelse coach haalde hem per direct terug bij de A-kern. Maar tijdens de tweede training onder Clement sloeg het noodlot toe: Deman scheurde zijn hamstring en door die zware blessure was hij drie maanden out. Na zijn revalidatie was Cercle Brugge een zwalpende ploeg, en daarom greep Clement niet meer terug naar Deman – hoewel de Engelsman zeker potentieel zag in hem.
DEMAN BLINKT UIT
Net zoals onder Bernd Storck raakte Olivier Deman dus ook onder Paul Clement in de vergeetput. Maar na het ontslag van de Engelse coach verscheen de ondertussen 20-jarige eindelijk terug aan de oppervlakte. Jimmy De Wulf en Wouter Artz, de trainers die Deman ondersteunden na zijn terugzetting naar de B-kern, namen vervolgens de rol over als hoofdcoach van Cercle Brugge. Het duo ad-interim zette de sportieve rehabilitatie van Deman door in het eerste elftal, een gesmaakte zet die resulteerde in twee assists in de bekerwedstrijd tegen OH Leuven.
Sindsdien gaat het snel voor de beloftevolle Olivier Deman. De nieuwe Cercle-coach Yves Vanderhaeghe voerde al meerdere gesprekken met Deman, en daarin liet hij blijken dat de youngster zeker zijn kans zou krijgen. Tegen KV Oostende, opnieuw in de beker, kon Deman alvast zijn eerste doelpunt scoren voor Cercle Brugge. De 20-jarige werd met dat doelpunt de Brugse bekerheld, maar Vanderhaeghe bewierookt vooral de duelkracht die Deman in zijn spel legt.
Ook in de competitie liet Olivier Deman al positief van zich spreken. In de Jupiler Pro League kan hij nog geen doelpunten of assists voorleggen, maar Deman brengt wel een extra dimensie in het spel van Cercle Brugge. Tegen RSC Anderlecht vierde hij zijn basisdebuut in de competitie en in die match was hij de meest opvallende figuur. De jonge lefgozer speelde zich in de kijker door zijn actieradius en nooit aflatende inzet. Door verschillende media werd hij zelfs bekroond tot man van de match.
THOMAS BUFFEL
Een nieuwe coach zorgt voor nieuwe wetten. In het geval van Olivier Deman is de komst van Yves Vanderhaeghe een godsgeschenk gebleken. De huidige coach van Cercle Brugge zag Deman enkele jaren geleden al in actie tijdens een beloftenwedstrijd waarin hij een uitstekende indruk naliet. De intrinsieke kwaliteiten van Deman zijn Vanderhaeghe dus duidelijk bijgebleven, en de coach wil vooral dat de speler zijn capaciteiten optimaal gebruikt. Vanderhaeghe looft Deman door zijn grote beweging, anticipatie, pressing én neus voor doelpunten. Het ultieme doel is echter om de 20-jarige nog beslissender te laten worden.
En daarin kan assistent-trainer Thomas Buffel weleens en grote en belangrijke rol spelen. De voormalige Rode Duivel spreekt veel in op Olivier Deman, vooral met de nadruk op de looplijnen en het creëeren van ruimte voor zichzelf. Net zoals Buffel tijdens zijn actieve carrière, bezit Deman een eerder frêle lichaamsbouw. Desondanks kon Buffel een prachtige internationale carrière uitbouwen, waardoor Deman bij Cercle Brugge vandaag over een ideale leermeester beschikt. Die unieke expertise en ervaring van Buffel moet Deman in eerste instantie helpen om een vaste waarde te worden bij Cercle Brugge.
CERCLE – CLUB – CERCLE
Vandaag beleeft Olivier Deman bij Cercle Brugge dus zijn grote doorbraak als profvoetballer, maar voor hetzelfde geld zat hij nog steeds bij Club Brugge. Toen Deman zeven jaar oud was, werd hij bij FC Knokke opgemerkt door de jeugdscouts van Cercle. Drie jaar later ruilde Deman echter de Brugse vereniging in voor de stadsrivaal. “Als klein kind kijk je op naar de grote buur, en ik wilde ervaren of ik het niveau daar aankon”, verklaarde Olivier Deman daarover in SHOT-magazine.
Maar bij Club Brugge was de sfeer niet zo gemoedelijk als bij Cercle, waardoor Olivier Deman al snel terugkeerde naar de Vereniging. “Naderhand verloor ik er mijn voetbalplezier. Ik kreeg voldoende speelgelegenheid en mocht elk jaar blijven, maar na de U14 vroeg ik Cercle of ik mocht terugkeren. Club heeft zeker een goede en professionele opleiding, met een heel ruime omkadering, maar ik miste de gemoedelijkheid en mijn vrienden.”
Ook al beschikt Club Brugge over een hyper-professionele omkadering in de jeugdopleiding, soms laat de club dus ook enkele grote talenten door de vingers glippen. Bij Cercle Brugge ontpopt Olivier Deman zich tot een grote revelatie in spe, en op basis van zijn recente prestaties had ie vandaag ook niet misstaan in de ruime A-kern van Club. 't Is onvermijdelijk dat Club niet alle grote talenten probleemloos en succesvol kan laten doorstromen naar het eerste elftal. Maar in het geval van Deman liet Club echt wel een veelbelovend talent schieten.
POLL: Een gemiste kans van Club Brugge?