De voetballiefhebber heeft er heel lang moeten naar uitkijken, maar sinds gisteren is het WK in Qatar eindelijk van gang getrapt. Ondertussen zijn er al vier wedstrijden gespeeld op het wereldkampioenschap. Eén van de meest opvallende fenomenen tijdens de eerste dagen van het WK is ongetwijfeld het toekennen van enorm veel blessuretijd.
Tijdens Engeland-Iran werd er bijvoorbeeld tijdens de eerste helft veertien minuten blessuretijd gegeven. Dat kwam er na enkele lange blessurebehandelingen en de vele stilstaande fases en doelpunten. Ook in de tweede helft werd er maar liefst dertien minuten extra tijd gegeven door het scheidsrechters kwartet. Ook tijdens de andere wedstrijden viel de blessuretijd een stuk hoger uit dan verwacht.
Pierluigi Collina, de scheidsrechtersbaas van de FIFA, kwam dan ook met een verklaring voor het opvallende fenomeen. "We gaan de blessuretijd tijdens het WK zorgvuldig berekenen en proberen de verloren tijd ten volste in te halen. We willen niet dat er amper 42 of 43 minuten effectieve speeltijd wordt gegeven in een helft. De tijd die verloren gaat door wissels, doelpunten, blessurebehandelingen en vieringen moet steeds worden ingehaald", weet Het Nieuwsblad.
Voorbode voor clubvoetbal?
Ook de UEFA ijverde tijdens de voorbije jaren al enkele keren voor het toepassen van 'effectieve speeltijd' in het profvoetbal. Op die manier zou de instantie komaf willen maken met tijdrekken of langdurige blessurebehandelingen. Het feit dat de FIFA de regel nu onrechtstreeks lijkt toe te passen op het WK, kan dan ook maar eens de voorbode zijn op een eventuele toepassing in het clubvoetbal.