De topper van de 19de speeldag in de Jupiler Pro League heeft heel wat stof doen opwaaien. Na een scheidsrechterlijke dwaling in Anderlecht-KRC Genk, besloten de Limburgers immers om een klacht neer te leggen met de eis om de match te herspelen. En volgens heel wat waarnemers heeft die klacht behoorlijk wat slaagkansen.
Genk kreeg in de eerste helft een strafschop toegekend, Bryan Heynen trapte de elfmeter evenwel op doelman Kasper Schmeichel. In de herneming kon Yira Sor de bal echter toch binnenwerken. Maar de Genkse aanvaller was te snel in de zestien en dus werd zijn treffer afgekeurd. In de herhaling was echter te zien hoe op dat moment ook al spelers van Anderlecht binnen de grote baklijn stonden.
In dat geval had de strafschop gewoon hernomen moeten worden. De wedstrijdleiding besloot desondanks om een vrije trap aan Paars-Wit toe te kennen. En dat was een inbreuk tegen de reglementen, zo oordeelde ook het Professional Refereeing Department (PRD). Inmiddels raakte bekend dat Genk een officiële klacht neerlegde bij het PRD. De Limburgers eisen dat de match resoluut herspeeld wordt.
Uitleg Boterberg cruciaal
En volgens heel wat waarnemers heeft die klacht ook behoorlijk wat kans tot slagen. Het lijkt immers niet te gaan om een om een interpretatiefout, maar wel om een duidelijke inbreuk op de regelgeving. Al is er slechts één man die daarover uitsluitsel kan geven: Jan Boterberg, de VAR van dienst in de bewuste match.
Volgens de laatste berichten zal Boterberg, die inmiddels geschorst werd als hoofdref, aanstaande donderdag zijn uitleg doen. En die uitleg wordt volgens Het Nieuwsblad cruciaal. Indien Boterberg aangeeft dat hij een blunder maakte door bijvoorbeeld de spelers van RSCA over het hoofd te zien, gaat het om een 'menselijke fout'. In dat geval lijkt herspelen geen optie.
Heuse procedureslag
Maar als uit de uitleg van Boterberg blijkt dat er wel tegen een fout is gemaakt tegen de regelgeving, is de kans reëel dat de wedstrijd opnieuw afgewerkt moet worden. De opgenomen communicatie tussen scheidsrechter en VAR moet eveneens uitsluitsel geven. Al lijkt een uitspraak niet voor meteen. De klacht zal eerst behandeld moeten worden door het PRD en vervolgens doet de Disciplinaire Raad een uitspraak. Die uitspraak kan door alle partijen echter nog aangevochten worden bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Er lijkt dus een heuse procedureslag op komst.