Het Professional Refereeing Department (PRD) heeft maandag een uitspraak gedaan over de soap rond RSC Anderlecht - KRC Genk. Zo zal de wedstrijd uiteindelijk toch niet herspeeld worden. Al leggen de Limburgers zich daar niet zomaar bij neer.
De hetze ontstond tijdens het onderlinge duel in het Lotto Park vlak voor de kerstdagen. Genk speelde toen een sterke match, maar verloor finaal met 2-1. Tijdens de eerste helft werd een treffer van Yira Sor echter afgekeurd omdat hij na een strafschop te snel in de zestien stond. Maar ook spelers van Anderlecht stonden op dat moment al in de grote baklijn en dus moest de penalty in principe hernomen worden.
Op aangeven van de VAR besloot de wedstrijdleiding echter om de match te hervatten met een vrije trap voor de Brusselaars. Dat was in principe een fout tegen de regelgeving, zo gaf het PRD na de match ook toe. Genk besloot daarop om een procedure op te starten en eiste dat de wedstrijd opnieuw gespeeld zou worden.
Boterberg de mist in
Na het doornemen van de VAR-communicatie waren de Limburgers ook behoorlijk zeker van hun stuk bij het ingaan van de verhoren. Maar uiteindelijk kreeg de vice-kampioen nul op het rekest. Zo oordeelde het PRD dat het ging om een 'menselijke fout' en dus niet om een inbreuk tegen de reglementen, waardoor de wedstrijd niet herspeeld kan worden.
VAR Jan Boterberg sloeg tijdens die bewuste fase aan het twijfelen en moest er zelfs de reglementen bij halen om alles nog eens na te kijken. In het tumult die daarop ontstond zou hij gewoonweg vergeten zijn om ook de Anderlecht-spelers te checken, iets waar scheidsrechter Nathan Verboomen nochtans expliciet om vroeg. En dus is er sprake van een domme, maar wel menselijke fout.
Beroep bij BAS
Het PRD oordeelde dan ook dat herspelen niet aan de orde is, waardoor de zaak niet eens wordt overgemaakt aan de Disciplinaire Raad. Maar daar lijkt men zich bij Genk niet zomaar bij neer te leggen. Volgens Het Laatste Nieuws laat Racing zijn juristen de motivering van het PRD helemaal uitpluizen en beraadt men zich over eventuele verdere stappen. De enige optie is echter een procedure bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) en dat zou weken in beslag kunnen nemen.