Het laatste woord is zeker nog niet gezegd in de zaak rond Anderlecht-Genk. Het Professional Referee Department oordeelde dan wel dat de wedstrijd niet opnieuw gespeeld moet worden, maar daar leggen ze zich bij Genk niet bij neer. Ze blijven wild om zich heen schoppen.
De Genkse woede valt natuurlijk te begrijpen. Alles draait om de penaltyfase tijdens die bewuste wedstrijd, waarbij Sor de rebound scoorde nadat Heynen de penalty gemist werd. De goal werd echter terecht afgekeurd omdat Sor te snel de zestien ingelopen was en na overleg met de VAR gaf scheidsrechter Verboomen Anderlecht een vrije trap.
Genk in beroep tegen beslissing PRD
Alleen was dat een foute beslissing, want ook verschillende spelers van Anderlecht stonden te vroeg in de zestien. Daardoor had de penalty volgens de reglementen eigenlijk opnieuw genomen moeten worden. De VAR had echter geen rekening gehouden met de spelers van Anderlecht. Het PRD oordeelde daarom dat het ging om een menselijke fout en niet om een verkeerde toepassing van het reglement.
Genk kondigde dinsdag echter aan dat het in beslissing gaat tegen de beslissing van het PRD en pakte daarbij uit met een vlammend statement. Een dag later is voorzitter Peter Croonen opnieuw scherp voor het Referee Department. Het zit Genk nog steeds niet lekker dat zij zich zowel opstellen als betrokken partij als rechter in de zaak.
Croonen haalt opnieuw uit
"Zeker als het een eindoordeel velt. Dat ze een standpunt hebben, kan best. Maar het is geen rechtsorgaan", benadrukt Croonen bij VTM-journalist Jarno Bertho.
Hij geeft verder mee dat het nog steeds de bedoeling is van Genk dat de wedstrijd opnieuw gespeeld zal worden. Die beslissing ligt in handen van het BAS, dat het beroep zal moeten behandelen. Deze saga is dus zeker nog niet afgelopen.
Een orgaan dat én betrokken partij én rechter is in de zaak. #KRCGenk stelt zich vragen bij rol van Referee Department in ‘penaltygate’.
— Jarno Bertho (@JarnoBertho) January 10, 2024
“Zeker als het een eindoordeel velt. Dat ze een standpunt hebben, kan best. Maar het is geen rechtsorgaan. Betrachting is nog altijd…