Hein Vanhaezebrouck heeft zich meermaals negatief geuit in de prestaties van Ismaël Kandouss. De verdediger maakt steeds vaker blunders en veroorzaakt vaak tegendoelpunten.
De coach was nochtans de drijvende krant die Kandouss naar AA Gent haalde. Mogi Bayat, tevens de makelaar van Vanhaezebrouck, was ook betrokken bij deze transfer, die bovendien niet gesteund werd door de scouting.
Vanhaezebrouck in zijn nopjes met no-nonsense verdediger
Hein Vanhaezebrouck was vorige zomer in zijn nopjes met de komst van Ismaël Kandouss. Ondanks het feit dat de Frans-Marokkaanse speler een aflopend contract had bij de Brusselaars, heeft AA Gent naar verluidt een transfersom van 3 miljoen euro betaald om hem binnen te halen.
De coach waardeerde het profiel van Kandouss, een no-nonsense verdediger, met zijn lengte van 1 meter 92, jonge leeftijd van 25 jaar en sterke duelkracht. Zijn fysieke capaciteiten stellen hem bovendien in staat om veel opeenvolgende wedstrijden te spelen, wat belangrijk was gezien het feit dat AA Gent op drie fronten actief was.
Kandouss werd vorige zomer verkocht op de top van zijn kunnen bij Union SG, maar bij Gent haalde hij aanvankelijk opnieuw een hoog niveau. Onder de vleugels van Vanhaezebrouck ontwikkelde de Marokkaan zich verder, met een speelstijl die veel meer gericht is op balbezit dan hij gewoon was.
Samen met Watanabe en Jordan Torunarigha vormde Kandouss een bijzonder stabiel centraal trio in de verdediging van de Buffalo’s.
Kandouss ‘de tank’ verdedigt altijd tot op de limiet
Ismaël Kandouss bevestigde dit seizoen aanvankelijk zijn status als een gerespecteerde centrale verdediger in de Jupiler Pro League, vooral met zijn anticipatievermogen en fysieke kracht.
Het Laatste Nieuws omschreef hem treffend als "een tank", op basis van zijn enorme duelkracht. Kandouss staat bekend om zijn sterkte in de duels, zijn dominantie in de lucht en hij verdedigt altijd tot op de limiet.
De robuuste en beenharde Marokkaan beschikt tevens over een goed positiespel, maar zal nooit de meest verfijnde verdediger worden. Aan de andere kant heeft Kandouss soms moeite met uitvoetballen, vooral onder druk.
Zijn gebrek aan techniek en af en toe onnauwkeurige passing bracht Union SG vorig jaar bijvoorbeeld al meerdere keren in de problemen. Bovendien is Kandouss niet de meest wendbare centrale verdediger, en het is duidelijk dat hij moeite heeft met kleine, snelle aanvallers.
Na een sterke start in het shirt van AA Gent, liet Kandouss zich steeds vaker betrappen op individuele fouten en flaters.
Vanhaezebrouck wordt gek van Kandouss: “Dat is on-voor-stel-baar”
Begin december maakte Ismael Kandouss een pijnlijke blunder tegen KRC Genk, toen hij kinderlijk werd afgetroefd door Yari Sor. In de volgende wedstrijd tegen Club Brugge liet hij zich een paar keer te makkelijk in de rug pakken en kreeg hij een domme rode kaart wegens opzichtig handspel.
Tegen KV Mechelen ging Kandouss gruwelijk in de fout, wat resulteerde in een nieuw tegendoelpunt. “Je kan doelpunten zo niet weggeven. Die fouten, sorry, op dit niveau kan dat niet. Ook niet op het niveau van Jong AA Gent, niet in eerste provinciale. Bij sommigen gebeurt het te vaak”, aldus Vanhaezebrouck.
Kandouss begon steeds meer met de daver op het lijf te voetballen en begin januari lag hij met een slechte inspeelpass weer aan de basis van een tegendoelpunt tegen Westerlo.
Eind februari verpestte de 26-jarige zijn degelijke wedstrijd tegen Antwerp door opnieuw een tegengoal op zijn geweten te krijgen. Kandouss gaf, niet voor het eerst dit seizoen, een strafschop weg tegen de Great Old.
De Morgen constateerde dat Vanhaezebrouck gek werd, want dit was al vaker gebeurd. “Ik heb zó hard gevraagd aan mijn spelers om te stoppen met zulke domme penalty's weg te geven. En we blijven het maar doen. Dat is on-voor-stel-baar”, aldus Vanhaezebrouck.
AA Gent-scouting wilde Kandouss niet, Vanhaezebrouck wél
Ismael Kandouss kreeg flinke kritiek van Hein Vanhaezebrouck, maar het was juist de coach die de drijvende kracht was achter zijn komst vorige zomer, en hij voerde de gesprekken om hem naar AA Gent te halen.
Mogi Bayat, tevens de makelaar van Vanhaezebrouck, was ook betrokken bij deze transfer, die bovendien niet gesteund werd door de scouting. Vanhaezebrouck durfde zelfs openlijk te verklaren dat de meeste transfers worden aangeleverd via externe personen.
“De media denken dat de scouting een groot aandeel heeft in de aankopen, maar dat is maximaal 20 procent.” Dat kan dan wel zo zijn bij AA Gent, maar een gezonde situatie is dat zeker niet.
“Dat dit businessmodel van de ‘externe persoon’ nog steeds voor tachtig procent van de transfers verantwoordelijk is, geeft juist aan hoe ziek het voetbal is”, stelde Hans Vandeweghe zelfs in zijn column in De Morgen.
In elk geval moet Vanhaezebrouck ook naar zichzelf kijken wat betreft de komst van Kandouss, die sterk begon bij AA Gent, maar blijft worstelen met blunders, tegendoelpunten en strafschopfouten. Niet toevallig stond Gent vorige winter dicht bij de komst van Matte Smets van Sint-Truiden.