Chelsea heeft een bod van 20 miljoen euro gedaan voor Mike Penders (19), wat hem de duurste Belgische doelman ooit zou maken. Genk kan deze verkoop niet weigeren, gezien de financiële noodzaak door het ontbreken van Europees voetbal. De onderhandelingen zijn in de laatste fase en een mondeling akkoord is al bereikt.
Hoewel het aanvankelijke plan was om Penders eerst te laten schitteren in de eigen rangen, zal het bod van 20 miljoen euro van Chelsea moeilijk te weigeren zijn voor Dimitri de Condé en Co. Analisten zoals Franky Van der Elst zijn verbaasd over de transfer, vooral omdat Chelsea al zes doelmannen onder contract heeft.
Chelsea's strategie om keepers in bulk te kopen en te hopen dat één succesvol zal zijn, wordt bekritiseerd. Onder de eigenaar Ted Boehly richt Chelsea zich op jonge talenten als Penders, met een lange-termijnvisie. Dit beleid is bedoeld om slimme investeringen te doen in toekomstige sterren, met een zorgvuldig ontwikkelingsplan voor elk talent.
Penders klaar om nummer één van Genk te worden
KRC Genk heeft vorige zomer het contract van doelman Mike Penders (19) verlengd tot 2028. Vorig seizoen was Penders de derde doelman bij de club, maar het vertrouwen in dit jonge toptalent is overduidelijk. Dit is al de derde contractverlenging in slechts twee jaar tijd, en Penders traint sinds zijn vijftiende mee met het eerste elftal.
Dit seizoen wordt van hem verwacht dat hij gaat concurreren voor de positie van eerste doelman, samen met Hendrik Van Crombrugge. Tijdens de voorbereiding fungeerde Penders als eerste doelman, omdat Van Crombrugge een spierblessure opliep. Deze kans greep Penders met beide handen aan.
“Penders toonde dat hij klaar is om als eerste doelman aan het seizoen te beginnen”, concludeerde Het Nieuwsblad.
Thorsten Fink, de nieuwe coach van Genk, noemde Penders een absoluut toptalent en bevestigde dat hij er niet voor terugschrikt om met de tiener als eerste doelman aan de competitie te starten.
Chelsea biedt 20 miljoen: Penders wordt duurste doelman ooit in België
Mike Penders startte het seizoen als eerste doelman in de eerste competitiewedstrijd tegen Standard, mede omdat Hendrik Van Crombrugge nog niet wedstrijdfit was. “De vorige doelman (Maarten Vandevoordt, red.) was ook 18. Thibaut Courtois is hier eveneens jong begonnen. Dat zijn positieve voortekenen, toch?” zei Thorsten Fink.
De dag na zijn debuut tegen Standard werd het nieuwste product van de Limburgse keepersschool al in verband gebracht met een transfer naar Chelsea. De Engelse topclub volgt hem al langer, wat aantoont hoe bekend de keepersopleiding van Genk inmiddels in heel Europa is.
Het Laatste Nieuws meldde dat Chelsea ver wil gaan voor Penders: tot 20 miljoen euro, een bedrag dat met bonussen en een doorverkooppercentage nog stevig kan oplopen. Hiermee zou Penders de duurste doelman ooit in België worden.
Het plan is om hem nog één jaar bij KRC Genk te laten spelen, zonder verplichtingen over speelminuten. Volgens HLN zijn de onderhandelingen in de laatste fase beland en is het slechts een kwestie van punten en komma’s. Een mondeling akkoord werd bereikt en de timing van de medische testen zou ook al besproken zijn.
Genk baalt: 20 miljoen niet te weigeren
Mike Penders is met zijn twee meter lengte een imposante verschijning, maar hij is ook opvallend mobiel en heeft een precieze linkervoet. Al jaren wordt hij beschouwd als een supertalent, en vorig seizoen kwamen er al aanbiedingen binnen bij KRC Genk.
Hoewel het aanvankelijke plan was om Penders eerst te laten schitteren in de eigen rangen, zal het bod van 20 miljoen euro van Chelsea moeilijk te weigeren zijn voor Dimitri de Condé en Co.
“Als Belgische club kan je daarvoor je neus onmogelijk ophalen”, schreef Het Belang van Limburg. Genk, net als andere Belgische clubs, moet hun begroting rond krijgen, vooral in een jaar zonder Europees voetbal, waarbij transfers de enige bron van inkomsten zijn om structureel verlies te compenseren.
De vzw vennootschapsvorm maakt het Genk op financieel gebied er niet altijd gemakkelijker op, omdat de club geen geldschieter of suikeroom heeft in geval van nood. Om te overleven, competitief te blijven en te kunnen groeien, is Genk als 'verkoopclub' afhankelijk van uitgaande transfers, de eigen jeugdwerking en Europees voetbal.
Probleem voor Penders: Chelsea koopt keepers in bulk
Franky Van der Elst omschrijft Mike Penders als een moderne doelman, met een indrukwekkend postuur, rust en goede voeten. Toch was de analist verrast na Penders' eerste wedstrijd voor Genk toen bleek dat hij op weg is naar Chelsea, en dan nog voor zo’n bedrag.
“Da's schrikken. Ik vind dat onwaarschijnlijk. Ongezien. Misschien zelfs ongehoord”, zei The Fox in Het Nieuwsblad. Van der Elst vindt het zorgwekkend dat jonge talenten steeds vroeger België verlaten.
Hoewel hij begrijpt dat Penders naar Chelsea wil gaan en hoopt op een succesverhaal zoals dat van Thibaut Courtois, ziet hij een enorme uitdaging. Chelsea heeft momenteel al zes doelmannen onder contract, en Penders zou de zevende worden.
“Ze kopen hun keepers blijkbaar in bulk”, merkte Johan Boskamp op in Het Belang van Limburg. Van der Elst bekritiseerde Chelsea's beleid van massale aankopen, waarbij ze hopen dat één van de vele transfers succesvol zal zijn.
“Wat Chelsea nu allemaal aan het doen is - kopen, kopen, kopen en dan hopen dat één van de vele transfers rendeert - vind ik echt niet goed voor het voetbal”, zei Van der Elst in Het Nieuwsblad.
Geen stockpiling: Chelsea ziet Penders als elite-talent
De nieuwe eigenaar Ted Boehly heeft al meer geld uitgegeven bij Chelsea dan in het Roman Abramovich-tijdperk, maar er zit een weloverwogen strategie achter de transferfilosofie van Clearwater Capital.
In plaats van miljoenen te spenderen aan spelers die op of over hun piek zijn, willen de Amerikaanse eigenaren het budget inzetten voor jong talent. Het beleid van het consortium van Boehly richt zich op het aantrekken van jonge toptalenten die op lange termijn rendabele investeringen moeten worden.
Chelsea wil voor elke jongere met 'elite'-potentieel gaan en ziet de 19-jarige doelman Mike Penders als een van die talenten. Hoewel sommige jonge spelers direct in de A-kern terechtkomen, krijgt het merendeel de tijd om verder te rijpen in de academie of bij andere clubs.
Chelsea benadrukt bovendien dat er voor elke speler een ontwikkelingsplan in gedachten is. Dit beleid is geen 'stockpiling' (het opstapelen van voetballers), maar maakt deel uit van de 'succession planning' van Paul Winstanley en Laurence Stewart, respectievelijk sportief directeur en hoofd talent recruitment bij Chelsea.