Deze week trekt de vernieuwde Champions League zich in alle hevigheid op gang. In het Engelse voetbal zijn de spotlights voorlopig echter op iets totaal anders gericht. Maandag ging immers het veelbesproken proces tegen Manchester City van start.
City was jarenlang een stabiele middenmoter in de Premier League. Tot de club in 2008 in handen kwam van steenrijke investeerders uit de Verenigde Arabische Emiraten. De nieuwe eigenaars pompten een pak geld in de club. Daarmee werd een waslijst aan topspelers gekocht en werd de omkadering geoptimaliseerd.
Deze investeringen wierpen hun vruchten duidelijk af. Sinds de overname kroonde City zich al acht keer tot landskampioen. In 2023 kwam daar ook de eindzege in de Champions League bovenop. Om maar te zwijgen van tal van nationale en internationals bekers, supercups en andere trofeeën.
Liefst 115 aanklachten
Maar dat 'aangekochte succes' zorgde ook voor bedenkelijke blikken bij de concurrentie en andere machten binnen het voetbal. Doorheen de jaren werden de regels omtrent Financial Fair Play dan ook aangescherpt. En daar zou City verschillende inbreuken hebben begaan.
In totaal staat de club terecht voor liefst 115 aanklachten. De kans dat ze voor allemaal veroordeeld zal worden, is relatief klein. Maar zelfs wordt City voor het merendeel van de klachten schuldig bevonden, moet men zware sancties vrezen. Een puntenaftrek of verplichte degradatie behoort tot de mogelijkheden.
Verbanning uit Premier League
Volgens The Telegraph is dat volgens een aantal betrokkenen uit de Premier League evenwel niet voldoende. Zelfs als City degradeert, zou het meteen weer tot de favorieten voor promotie behoren. Op enkele seizoenen tijd zou de orde weer hersteld kunnen worden. Een suggestie om dit tegen te gaan is een puntenaftrek voor meerdere seizoenen op te leggen.
Dat zou de kansen op nieuwe prijzen, titels en promoties aanzienlijk verkleinen. Maar men zou zelfs nog verder willen gaan en City gewoonweg verbannen uit de Premier League. Dat zou wel erg verregaande consequenties hebben en de facto het einde van Manchester City als topclub betekenen. De vraag is zelfs of dit juridisch überhaupt mogelijk is.