Kuyt's diepe val: van Club Brugge droom naar Beerschot-drama

door
Kuyt's diepe val: van Club Brugge droom naar Beerschot-drama

In december kwam Dirk Kuyt met veel verwachtingen naar Beerschot, met de hoop op een succesverhaal vergelijkbaar met dat van Mark van Bommel bij Antwerp. Ondanks de aanvankelijke kritiek van Nico Dijkshoorn, die twijfels uitte over Kuyt's capaciteiten, leidde zijn aanpak tot promotie naar 1A. Het huidige seizoen is echter een zware uitdaging voor Kuyt. Beerschot staat onderaan de ranglijst met slechts 1 punt uit 21 wedstrijden.

Hoewel de fans de promotie vorig jaar nog waarderen en het bestuur vertrouwen heeft in Kuyt, groeit de frustratie. De ploeg mist constante prestaties en wisselt tussen goede en slechte wedstrijden. Drie jaar geleden werd Peter Maes na een vergelijkbare slechte start snel ontslagen, maar momenteel lijkt Beerschot niet meteen actie te ondernemen. De komende weken zijn cruciaal; analisten benadrukken dat Kuyt een overwinning moet behalen om de druk te verlichten en de club uit de crisis te trekken.

Beerschot hoopte op Van Bommel-verhaal met Kuyt

Eind december kondigde Beerschot vol enthousiasme Dirk Kuyt aan als nieuwe hoofdcoach. Hoewel er ook interesse was in namen als Miroslav Klose en Mo Messoudi, viel de keuze uiteindelijk op de Nederlandse oud-voetballer, bekend van zijn tijd bij Liverpool, Oranje en Feyenoord.

Kuyt kreeg hiermee een nieuwe uitdaging voor de kiezen, nadat zijn periode bij ADO Den Haag vroegtijdig eindigde door tegenvallende resultaten—slechts 176 dagen na zijn aanstelling.

De komst van Kuyt naar Beerschot zorgde voor gemengde reacties. Schrijver Nico Dijkshoorn was in zijn column voor Het Nieuwsblad niet mals in zijn oordeel. Hij had weinig vertrouwen in Kuyt's capaciteiten, en uitte stevige kritiek op diens analyses als televisie-analist.

“Tien van de tien keer zit hij er op alle fronten naast.” Hij voorspelde zelfs dat binnen twee maanden iedereen bij Beerschot zich binnen twee maanden de haren uit het hoofd zou trekken en dat de club een kat in de zak had gekocht.

Niet iedereen was het eens met Dijkshoorn's kritiek. Jeroen Kapteijns, een journalist van De Telegraaf, was juist lovend over Kuyt. “Ik hoop een beetje op een Van Bommel-verhaal, die na een valse start (PSV, Wolfsburg, red.) toch zijn doorstart kon ­maken bij Antwerp”, zei hij in Het Laatste Nieuws.

Kuyt maakt indruk: “Schiet op alles wat uit Club Brugge komt”

Ondanks de hoge druk bij Beerschot om promotie naar 1A te behalen, wist Dirk Kuyt het vertrouwen van de spelersgroep te winnen en de verwachtingen waar te maken. Zijn aanstelling als hoofdcoach, ter vervanging van Andreas Wieland, werd bijzonder goed ontvangen binnen het team.

Kuyt bracht een duidelijke tactische focus op omschakeling en een winnaarsmentaliteit, waarbij hij nadruk legde op aanvallend voetbal en dominantie in balbezit. Slim genoeg bouwde hij voort op het sterke fundament dat door zijn succesvolle voorganger was gelegd.

Volgens speler Thibaud Verlinden bleef het team onder Kuyt trouw aan de identiteit die Wieland had ontwikkeld, maar voegde de Nederlander een extra dimensie toe: meer vechtlust. Deze combinatie bleek succesvol, en leidde uiteindelijk tot promotie naar 1A.

Zelfs Nico Dijkshoorn, die aanvankelijk kritisch was over Kuyt's aanstelling, moest zijn mening bijstellen. In een nieuwe column omschreef hij het behalen van de titel door Beerschot als de "feelgoodmovie van het jaar," maar voegde daar cynisch aan toe dat het tegelijkertijd het slechtste scenario zou kunnen zijn.

“Laat hem ver weg blijven bij het grote geld. Eerlijk gezegd houd ik mijn hart vast. Beerschot, bind hem vast. Schiet op alles wat uit Brugge komt.”

Kuyt haalt 1 op 21: ontslag ligt (nog) niet op tafel

Toch is Beerschot momenteel het zwakke broertje in de competitie, met slechts 1 punt uit 21. Hoewel de fans de promotie van vorig jaar nog steeds waarderen en begrip tonen voor de beperkte kwaliteitsinjectie op het Kiel, groeit de frustratie.

Kuyt heeft zijn stempel nog niet kunnen drukken, en het team blijft grotendeels spelen volgens de tactiek van zijn voorganger, Andreas Wieland. Zonder positieve resultaten neemt de druk op elke coach toe.

Intern is er echter weinig twijfel over Kuyt’s positie. Het bestuur blijft vertrouwen houden in zijn aanpak en waardeert hoe hij de spelersgroep managet. Sportief directeur Benjamin Ehresmann heeft een uitstekende relatie met Kuyt en ziet geen reden om aan zijn positie te tornen.

“Ik heb nog geen seconde overwogen om Kuyt te ontslaan. Waarom zou ik?” zei Ehresmann vorige week in Gazet van Antwerpen. “We geloven in Kuyt en we geloven in deze spelersgroep. Als je succesvol wil zijn in het profvoetbal, moet je standvastig zijn.”

Ondanks de tegenvallende resultaten wijst achterliggende data erop dat Beerschot drie punten meer had moeten hebben, wat het vertrouwen binnen de club verder versterkt. Desalniettemin blijft degradatie een reëel risico, en de komende weken zullen bepalend zijn voor zowel Kuyt als de club.

Kuyt moet zich zorgen maken: cruciale weken

Drie jaar geleden werd Peter Maes na een teleurstellende reeks van 1 op 21 nog snel aan de kant geschoven bij Beerschot. Maar deze keer lijkt het bestuur van de club niet direct te willen reageren op de matige start onder Dirk Kuyt.

Hoewel het ontslag van de Nederlandse coach voor de buitenwereld nog niet op tafel lijkt te liggen, waarschuwt Het Nieuwsblad dat dit juist het moment is waarop een trainer zich zorgen moet maken. De supporters vragen voorlopig nog niet om Kuyt's vertrek, maar de huidige situatie kan onmogelijk een heel seizoen blijven aanhouden.

Het grootste probleem is het gebrek aan constante prestaties bij Beerschot. De ploeg wisselt tussen hoopgevende optredens tegen sterke teams zoals Genk en Standard, en teleurstellende non-matchen tegen tegenstanders zoals Cercle Brugge en Charleroi.

De komende twee weken zullen cruciaal zijn voor Kuyt en zijn team. Het Laatste Nieuws vraagt zich af of de Nederlandse coach zijn ploeg nog uit deze neerwaartse spiraal kan trekken.

Patrick Goots, analist bij Gazet van Antwerpen, was scherp: “Goed of slecht voetbal maakt komende zaterdag niet uit, die match móét gewonnen worden om in de race te blijven”, aldus Goots. “Met een puntje moeten ze niet afkomen. Dat volstaat heus niet om de ploeg wat zuurstof te geven richting de stadsderby over twee weken.”

POLL: Zal Beerschot zich redden?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

'Nieuwe hoofdcoach Anderlecht: twee grote favorieten'
'Nieuwe hoofdcoach Anderlecht: twee grote favorieten'

RSC Anderlecht krijgt zaterdagavond het bezoek van Sporting Charleroi. De Belgische recordkampioen ...

43
43
Hayen: "Of zij een titelkandidaat zijn? Is nog vroeg"
Hayen: "Of zij een titelkandidaat zijn? Is nog vroeg"

Club Brugge verloor afgelopen week met 0-3 van Borussia Dortmund. Zondag wacht met AA Gent een zware ...

91
91
Aanwinst maakt indruk bij AA Gent: "Transfer van de eeuw"
Aanwinst maakt indruk bij AA Gent: "Transfer van de eeuw"

AA Gent kent een wisselvallige start van het seizoen. Het wisselt, ook in matchen, goed en minder ...

62
62
Vanhaezebrouck trekt van leer: "Riemer? Ongepast!"
Vanhaezebrouck trekt van leer: "Riemer? Ongepast!"

Brian Riemer werd ontslagen bij RSC Anderlecht. Hij was inzake puntengemiddelde de derde best ...

291
291
Standard en Union SG kunnen de twijfels weer niet bannen
Standard en Union SG kunnen de twijfels weer niet bannen

Standard en Union SG gaven elkaar partij om 20u45. In de Vurige Stede kregen we zeker geen ...

138
138
'Anderlecht moet drie trainers al schrappen'
'Anderlecht moet drie trainers al schrappen'

RSC Anderlecht gaat op zoek naar een nieuwe trainer. De fans hebben de afgelopen matchen ...

373
373
Hubert vertelt waarom Anderlecht hem plots verraste
Hubert vertelt waarom Anderlecht hem plots verraste

RSC Anderlecht speelt morgen tegen Sporting Charleroi. Het is de eerste partij met David Hubert als ...

90
90
RSCA Futures kent weer pijnlijke avond tegen Lommel
RSCA Futures kent weer pijnlijke avond tegen Lommel

De RSCA Futures hoopten vanavond hun eerste zege van het seizoen te boeken. Ze moesten aan de bak op ...

82
82
'STVV ontkent plotse interesse in ex-smaakmaker JPL'
'STVV ontkent plotse interesse in ex-smaakmaker JPL'

STVV is ondertussen al vier wedstrijden op rij ongeslagen. Vorige week debuteerde Felice Mazzu met ...

115
115
Drama voor Geraerts: Anderlecht kraait victorie
Drama voor Geraerts: Anderlecht kraait victorie

Karel Geraerts lijkt niet meer te handhaven als coach van Schalke 04. De Belgische trainer ging ...

719
719
Ontslag voor Dirk Kuyt? Coach doet alvast een belofte
Ontslag voor Dirk Kuyt? Coach doet alvast een belofte

Beerschot startte bijzonder pover met een 1 op 21. Het lijkt een vogel voor de kat. Zaterdag wacht ...

223
223
Boeckx geeft dé ideale trainer om Riemer op te volgen
Boeckx geeft dé ideale trainer om Riemer op te volgen

Brian Riemer werd bedankt voor bewezen diensten. Hij deed het inzake resultaten goed in Brussel. ...

462
462
Mijlpaal bij KRC Genk: "Record verbreken lijkt haalbaar"
Mijlpaal bij KRC Genk: "Record verbreken lijkt haalbaar"

KRC Genk speelt dit weekend tegen FCV Dender. Ze hopen een zesde opeenvolgende zege te boeken. Het ...

110
110
Gert Verheyen vol in de kijker gezet: "Hij is een echt..."
Gert Verheyen vol in de kijker gezet: "Hij is een echt..."

Gert Verheyen is zonder twijfel één van de beste analisten van ons land (zo niet de ...

124
124
<strong>Van Bommel compleet in de war: Anderlecht gooit alles om</strong>
Van Bommel compleet in de war: Anderlecht gooit alles om

Anderlecht is op zoek naar een coach die de club kan terugbrengen naar haar gloriedagen, en Mark van ...

771
771