Het ondenkbare is gebeurd bij RSCA: onder impuls van fans

door
Het ondenkbare is gebeurd bij RSCA: onder impuls van fans

In een opmerkelijke wending heeft Anderlecht David Hubert, voorheen interim-coach, officieel aangesteld als de nieuwe hoofdtrainer. De club was aanvankelijk op zoek naar een meer ervaren naam, maar na Hubert's indrukwekkende prestaties—met name zijn ongeslagen status en de sterke resultaten in Europa—groeide zijn populariteit snel. De supporters hebben zich massaal uitgesproken voor Hubert, wat de druk op het bestuur opvoerde.

Toen Ryan Mason, assistent-coach van Tottenham Hotspur, als potentiële kandidaat opdook, ontstond er veel verontwaardiging bij fans en analisten. Veel supporters vroegen zich af wat Mason, die amper meer ervaring heeft dan Hubert, te bieden had. Met de officiële bevestiging van Hubert als hoofdcoach lijkt Anderlecht nu een koersverandering te maken, in lijn met de wensen van de fans en de stabiliteit waar de club naar streeft.

Anderlecht wilde klinkende naam: Hubert is niet het project

Na het ontslag van Brian Riemer is David Hubert (36) aangesteld als interim-trainer van Anderlecht. De T1 van de U18 werd tijdelijk ingezet, terwijl de club zocht naar de juiste opvolger.

Met Hubert zag het bestuur een jonge, veelbelovende coach die klaarstond om het team tijdelijk te leiden. Hubert van de U18 naar de A-ploeg overhevelen was in eerste instantie (mee) ingegeven door voorzitter Wouter Vandenhaute.

Vanaf dag één bleef Anderlecht helder over zijn rol: Hubert was een tijdelijke oplossing. “Op papier is er geen sprake van dat het avontuur van de U18-coach in het ergste geval langer dan een paar weken aan het hoofd van de club zal blijven staan”, stelde La Dernière Heure.

“Het is onmogelijk om Hubert om hoofdtrainer van Anderlecht te zien worden. Dat is niet het project.” De Belgische recordkampioen wil stabiliteit brengen na jaren van wisselende resultaten, en een doorgewinterde trainer wordt daarbij essentieel geacht.

“Als ze niemand anders vinden, is dat triest”, zei Ludo Vandewalle in Sjotcast. De nieuwe coach moet iemand zijn met prestige en aanzien. Vandewalle noemde als voorbeeld Mark van Bommel, die nu niet beschikbaar is, maar iemand van dat kaliber zou volgens hem de minimale vereiste moeten zijn.

Hubert werd vanwege zijn gebrek aan ervaring niet gezien als een optie voor de functie van T1.

David Hubert is David Populair geworden

David Hubert scoorde punten in zijn tijdelijke functie als interim-coach. Hij staat voor aanvallend, dominant voetbal vanuit een goed georganiseerde structuur. Tijdens persconferenties komt hij sterk over: rustig, beheerst en to the point, terwijl hij moeiteloos schakelt tussen Nederlands en Frans.

Daarnaast is Hubert nog ongeslagen als interim-coach en heeft hij indruk gemaakt door zes op zes te pakken in Europa tegen Ferencváros en Real Sociedad. Hoewel Hubert niet veel heeft veranderd bij Anderlecht, kiest hij wel voor een benadering die beter aansluit bij het DNA van de club.

Het team speelt verticaal, Kasper Dolberg krijgt betere ondersteuning, en de controlerende middenvelders worden aangemoedigd om vaker aan te infiltreren. De verdediging staat hoger en de flanken tonen meer diepgang.

De resultaten spreken voor zich, en de fans hebben hun keuze al gemaakt. Ook de spelers zijn tevreden met Hubert aan het roer. Na de 3-0 overwinning tegen Standard werd zijn naam luid gescandeerd door het stadion.

De Standaard omschreef het treffend: “David Hubert is David Populair geworden.”

De roep van het volk moet je als beleidsbepaler negeren

Verschillende media vroegen zich af of Anderlecht er niet beter aan doet om David Hubert definitief als hoofdcoach aan te stellen. Ook de 36-jarige zelf lijkt open te staan voor die optie.

Na de overwinning tegen Standard zei Hubert: “Ik ben nu twee weken hoofdcoach geweest en heb dat met hart en ziel gedaan. Ik kreeg de bevestiging dat dit iets is wat ik later zeker wil blijven doen. Later, ja. Maar morgen is ook later dan nu, hé.”

Marc Degryse was eveneens onder de indruk van Hubert als T1 en suggereerde dat Anderlecht misschien wel een voorbeeld kan nemen aan Club Brugge, dat Nicky Hayen eerder ook doorschoof naar de rol van hoofdcoach.

“Als ze geen trainer vinden van wie ze ‘zeker’ zijn dat het een schot in de roos is, dan lijkt het me geen ramp om verder te gaan met Hubert”, aldus Degryse.

Ook Peter Vandenbempt deelde zijn visie en zei dat Anderlecht geen overhaaste keuze moest maken. “Als het geen trainer is van wie iedereen zegt: "Hola". Ik zeg maar iets: "Dick Advocaat, miljaar". Dan kan je misschien beter gewoon voortwerken met David Hubert, los van de roep van het volk die je als beleidsbepaler toch moet negeren."

Mason uitgespuwd door de publieke opinie

David Hubert had inmiddels zoveel populariteit vergaard dat een nieuwe trainer al over serieuze papieren en status moest beschikken om hem te overtreffen.

Toen plots Ryan Mason, de 33-jarige assistent-coach van Tottenham Hotspur, als topkandidaat naar voren werd geschoven voor de functie van hoofdcoach van Anderlecht, was de verbazing groot—zowel in de media als bij de supporters.

Veel fans vroegen zich af wat Mason, een oud-ploegmaat van Jan Vertonghen, meer te bieden had dan Hubert. Beide coaches zijn jong en onervaren, maar Hubert kende het huis, de spelers, en de Belgische competitie.

Bovendien was hij enorm populair en had hij al mooie resultaten behaald als interim-coach. Toch leek het erop dat Hubert plaats moest maken voor Mason, die in verregaande onderhandelingen zat om de nieuwe hoofdcoach te worden.

Niet omdat het bestuur niet in Hubert geloofde—integendeel. Ze waren overtuigd van zijn potentieel, maar vonden dat het te risicovol zou zijn om hem nu al definitief de sleutels van het A-elftal te geven.

De angst om een veelbelovende coach te vroeg op te branden, speelde hierin een grote rol. Hubert's tijd zou nog komen, maar de club koos ervoor om voorzichtig met zijn ontwikkeling om te gaan.

Anderlecht draait kar onder impuls van de fans: Hubert wordt T1

Op donderdag verslechterden de kansen van Ryan Mason om de nieuwe hoofdcoach van Anderlecht te worden, en David Hubert schoof naar voren als de grote favoriet om Brian Riemer op te volgen.

Vanaf het begin waren sommige leden van de Raad van Bestuur ervan overtuigd dat Hubert de beste keuze was, zowel sportief als financieel gezien.

Uiteindelijk werd donderdagmorgen Hubert officieel bevestigd als nieuwe hoofdtrainer van RSC Anderlecht, geheel in lijn met de wens van de supporters die zich massaal hadden uitgesproken op sociale media.

De onderhandelingen met Mason zorgden voor veel verontwaardiging bij fans, spelers en analisten. Velen vonden dat Hubert, met zijn prestaties als interim-coach, zijn kans had afgedwongen.

Hoewel Mason werkzaam is in de Premier League, had hij nauwelijks meer ervaring dan Hubert, wat de twijfels alleen maar groter maakte. Het Laatste Nieuws vroeg zich af of dit de twijfels binnen de club had doen toenemen.

“Hubert kreeg al snel de steun van de fans en de terechte vragen die in de media werden gesteld nadat de naam van Mason uitlekte, deed het Anderlecht-bestuur toch nog wat dieper nadenken”, stelde Ludo Vandewalle in Het Nieuwsblad.

Zie ook:
Imke Courtois legt de vinger op de wonde bij Anderlecht: “Zelfs ridicuul”
Imke Courtois legt de vinger op de wonde bij Anderlecht: “Zelfs ridicuul”
Anderlecht-beslissing compleet afgemaakt: “Eigen graf aan het delven
Anderlecht-beslissing compleet afgemaakt: “Eigen graf aan het delven"

POLL: Goede beslissing van Vandenhaute om Hubert aan te stellen?

Meest recent

'Droomtransfer in de maak voor Wout Faes'
'Droomtransfer in de maak voor Wout Faes'

Sinds de aanstelling van Domenico Tedesco als bondscoach is Wout Faes een vaste waarde geworden in ...

49
49
Grealish zorgt voor hilariteit: weddenschap tijdens match
Grealish zorgt voor hilariteit: weddenschap tijdens match

In de Nations League heeft Engeland zich zondagavond herpakt na de pijnlijke thuisnederlaag tegen ...

8
8
Haaland en Noren beleven absolute nachtmerrie in Oostenrijk
Haaland en Noren beleven absolute nachtmerrie in Oostenrijk

Er werden zondagavond nog enkele wedstrijden gespeeld in de Nations League. Erling Haaland en ...

44
44
Makelaar De Cuyper reageert op transfergeruchten
Makelaar De Cuyper reageert op transfergeruchten

Sinds het EK is Maxim De Cuyper goed op weg om de vaste linksachter van de Rode Duivels te worden. ...

105
105
Guardiola spreekt zich uit over job als Engels bondscoach
Guardiola spreekt zich uit over job als Engels bondscoach

In Engeland zijn ze nog steeds druk op zoek naar een nieuwe bondscoach, nadat Gareth Southgate na ...

41
41
Vincent Janssen scoort ook tijdens interlandbreak
Vincent Janssen scoort ook tijdens interlandbreak

Antwerp zag deze week ook de nodige internationals uitzwermen, maar Vincent Janssen was daar niet ...

42
42
Arteta of Kompany? Lokonga doet een boekje open
Arteta of Kompany? Lokonga doet een boekje open

Na enkele lastige jaren probeert Albert Sambi Lokonga dit seizoen om zijn carrière weer ...

104
104
Jonge Duivels U17 doen uitstekende zaak op weg naar EK
Jonge Duivels U17 doen uitstekende zaak op weg naar EK

Maandag moeten de Rode Duivels aan de bak tegen Frankrijk in de Nations League, maar zondag was het ...

54
54
Stijnen leurt met Peeters: "Dat is een harde keuze die ik nam"
Stijnen leurt met Peeters: "Dat is een harde keuze die ik nam"

Bij Patro Eisden haalden ze een jaar geleden Stef Peeters in huis. Dat was een straffe transfer, ...

206
206
Koeman staat voor moeilijke keuze: groot probleem dreigt
Koeman staat voor moeilijke keuze: groot probleem dreigt

Nederland speelde 1-1 tegen Hongarije. Vooral de eerste helft was zeer pover, de tweede een stuk ...

31
31

Meer sportnieuws