De Anderlecht-fans hebben reden om te juichen met de doorbraak van Tristan Degreef, een getalenteerde spelverdeler met verfijnde techniek en fluwelen voetjes. Degreef, die opviel bij de RSCA Futures, wordt nu gezien als een van de grootste talenten van de Neerpede-academie.
Zijn soepele dribbels, creatieve spel, en slimme positionering maken hem een veelbelovende speler, vergeleken met clublegende Matias Suarez. "Een geschenk uit de hemel, maar waard dan elke transfer dan ook", schreef Yves Taildeman van La Dernière Heure. "Hij zou de versterking kunnen zijn waar de supporters van droomden.
Dromen van de nieuwe Matias Suarez
Aanvankelijk werd Brian Riemer niet gezien als een coach die jeugdspelers veel kansen gaf bij Anderlecht, en sommigen zagen hem zelfs als deel van oorzaak van het vertrek van veelbelovende jonge talenten bij de club.
Spelers als Marco Kana (KV Kortrijk), Ethan Butera (Ajax), Noah Sadiki (Union SG) en Lucas Stassin (KVC Westerlo) verlieten de club, om er slechts enkelen te noemen.
Guéry Kana, vader van Marco Kana, omschreef de grootspraak van Riemer en het clubbestuur inzake de jeugdpolitiiek als "window dressing" en benadrukte dat de nieuwe leiding vooral bezig was met het behouden van hun eigen imago, terwijl steeds meer jeugdspelers de club verlieten.
Vorig seizoen voegde Riemer daad bij het woord. Mario Stroeykens maakte een opvallende doorbraak, Francis Amuzu stond in de schijnwerpers, terwijl Zeno Debast, Killian Sardella en Théo Leoni zich ontwikkelden tot vaste basisspelers.
In de bekerwedstrijd tegen La Louvière liet Riemer het veelbelovende talent Tristan Degreef (toen 18) zijn debuut maken in het eerste elftal. “Hij was de heldere noot in een moeizame symfonie.
De fans dromen nu al van een nieuwe Matias Suarez”, schreef Het Nieuwsblad na de wedstrijd op Tivoli. “Hij heeft de gave om tussen de lijnen te lopen en versnelde het spel. Hij voelt hoe hij die acties moest maken”, zag Riemer.
Verfijnde techniek en fluwelen voetjes
Tristan Degreefheeft alles om de volgende topper uit de Neerpede-academie te worden die doorbreekt op het hoogste niveau. De tiener liet bij RSCA Futures van zich spreken met zijn dribbels en verticaliteit.
Hij creëerde kansen en ontpopte zich in het B-elftal van Anderlecht tot de creatieve spelverdeler. Degreef werd door La Dernière Heure omschreven als de meest elegante en stijlvolle speler van de Futures.
De vergelijkingen met Matias Suarez zijn daarom nooit ver weg, zoals David Penneman, bondscoach van de Belgische U17, verklaarde aan La Dernière Heure. “Dat klopt. Wat hem kenmerkt, is zijn onvoorspelbaarheid. Soms voert hij een actie uit en denk je: 'Wow, dat had ik niet zien aankomen.’ Bovendien weet hij doelpunten te maken”, zei Penneman.
Hij is een nummer tien die ook op de linkerflank kan spelen, waar hij naar binnen kan snijden. Zijn technische vaardigheden zijn van hoog niveau, waardoor hij zijn directe tegenstanders gemakkelijk kan passeren en voorbij dribbelen, hoewel hij niet dezelfde explosiviteit heeft als bijvoorbeeld Jérémy Doku.
De jonge lefgozer bezit een hoge voetbalintelligentie, waardoor hij altijd slim positioneert, het spel dicteert en zijn looplijnen optimaal benut. Als aanvallende middenvelder met verfijnde techniek en fluwelen voetjes is hij een typisch product van de Anderlecht-opleiding.
Geschenk uit de hemel: meer waard dan elke transfer dan ook
Anderlecht beschouwt Tristan Degreef als een prioriteit voor de toekomst. Het vertrouwen dat Anderlecht heeft in hem is absoluut geen loze belofte of window dressing van de club.
Hoewel Degreef nog wat kracht en body mist, heeft de club vertrouwen in zijn potentieel om fysiek sterker te worden, aangezien de fysieke coaches dagelijks gericht met de tiener werken en hij regelmatig in de gym traint.
Het is echter niet de bedoeling dat Degreef een echte krachtpatser wordt, aangezien zijn slanke gestalte en elegante speelstijl hem net in staat stellen om gracieus langs zijn tegenstanders te glijden.
“Zo iemand als Tristan Degreef heb ik hoog zitten", zei Jan Vertonghen in mei aan