Dimitri De Condé heeft van KRC Genk een stabiele Belgische topclub gemaakt. Uiteraard deed hij dat niet alleen en samen met nog andere mensen, maar het is duidelijk dat de Head of Football indruk heeft gemaakt. In 2025 is 10 jaar de sportieve baas van de Limburgers. De cijfers zijn ronduit indrukwekkend.
In die tijdsspanne verkocht KRC Genk voor ongeveer 371 miljoen euro aan spelers. De voormalige middenvelder heeft van KRC Genk een voorbeeldclub gemaakt inzake het afleveren van vooral buitenlandse talenten aan clubs in Europese topcompetities. We maakten een top tien van de duurste uitgaande transfers van KRC Genk. Vooral de Premier League leverde de club heel wat geld op.
- Sander Berge (Sheffield United): 25 miljoen euro
- Bilal El Khannouss (Leicester City: 20,5 miljoen euro)
- Mike Penders (Chelsea): 20 miljoen euro
- Paul Onuachu (Southampton): 18 miljoen euro
- Mike Trésor (Burnley): 18 miljoen euro
- Wilfred Ndidi (Leicester City): 17,6 miljoen euro
- Leon Bailey (Bayer Leverkusen): 16,7 miljoen euro
- Leandro Trossard (Brighton): 15,6 miljoen euro
- Joakim Maehle (Atalanta): 13,7 miljoen euro
- Ruslan Malinovskyi (Atalanta): 13,6 miljoen euro
In die periode investeerde De Condé ook zeer stevig, want Genk spendeerde ongeveer 191 miljoen euro aan nieuwe spelers. We maakten ook daarvoor een top tien.
- Théo Bongonda (Zulte Waregem): 7 miljoen euro
- Mark Mckenzie (Philadelphia): 6,6 miljoen euro
- Yira Sor (Slavia Praag): 6,5 miljoen euro
- Paul Onuachu (FC Midtjylland): 6,5 miljoen euro
- Matias Galarza (Argentinos Juniors): 6 miljoen euro
- Patrik Hrosovsky (Viktoria Plzen): 5,2 miljoen euro
- Christopher Bonsu Baah (Sarpsborg): 5,2 miljoen euro
- Tolu Arokodare (Amiens SC): 5 miljoen euro
- Marcus Ingvartsen (Nordsjaelland): 5 miljoen euro
- Ianis Hagi (FC Viitorul): 4,7 miljoen euro
Sinds de komst van De Condé als sportieve baas won Racing Genk een landstitel, een Beker van België en een supercup. De Limburgers werden ook twee keer tweede en speelden ook nog een keer de bekerfinale. Vooral de afgelopen jaren is Genk een stuk stabieler geworden.
Sinds het seizoen 2018-2019 eindigde Genk vier keer in de top vijf en ook dit seizoen doen ze weer mee. Financieel is de club uitgegroeid tot de nummer twee van het land na Club Brugge. De toekomst oogt zeer goed, want Genk staat sterker dan ooit. Daarvoor mag het De Condé zeker bedanken.
Bovendien zal hij nog zeker enkele jaren blijven. Ondanks interesse van ploegen als Atlético Bilbao, Club Brugge en Antwerp is hij zeer honkvast. Geen jobopportunist zoals ook bij sportieve directeurs meer en meer het geval is in het voetbal. KRC Genk mag De Condé, samen met hoofdscout Dirk Schoofs, in 2025 in de bloemetjes zetten. Al zou een titel of beker de kers op de taart zijn van dit jubileumfeestje.
Elftal met de aankopen van De Condé met tussen haakjes hun huidige club en de winstmarge op deze spelers. Maehle zetten we op links, waar hij na zijn periode bij Genk regelmatig speelde.
- Mathew Ryan (AS Roma – huurdeal)
- Daniel Munoz (Crystal Palace – 4,5 miljoen) – Jhon Lucumi (Bologna – 6,5 miljoen) – Matte Smets (/) - Joakim Maehle (Wolfsburg – 12,4 miljoen)
- Ruslan Malinovsky (Genoa – 11,6 miljoen) – Sander Berge (Fulham – 23 miljoen) – Alejandro Pozuelo (Al-Fayha – 10 miljoen)
- Junja Ito (Stade Reims – 8 miljoen) - Paul Onuachu (Southampton – 12 miljoen euro) – Leon Bailey (Aston Villa – 15,3 miljoen)
Voor mannen als Mike Trésor, Gerardo Arteaga, Joseph Paintsil, Omar Colley, Zakaria El Ouahdi, Tolu Arokodare en anderen was er zelfs nog een plaats in dit elftal. Uiteraard waren er ook de nodige flops. Zo konden dure spelers als Pierre Zebli (4 miljoen en nu Zira FK), Bastien Toma (3,5 miljoen en nu St. Gallen), Marcus Ingvartsen (5 miljoen weldra San Diego ), Ianis Hagi (4,7 miljoen en nu Rangers), Benjamin Nygren (3,7 miljoen en nu Nordsjaelland), Stephen Odey (3,5 miljoen en nu Randers) en anderen zich niet doorzetten.
Claudio Reulens