‘Het doek valt voor Eriksen: op weg naar groot drama’

door
‘Het doek valt voor Eriksen: op weg naar groot drama’

RSC Anderlecht hoopt Christian Eriksen (32) van Manchester United naar het Lotto Park te halen. Ondanks dat het dossier moeilijk lijkt, zoals dat van Kasper Schmeichel vorig jaar, ziet Anderlecht in Eriksen de ideale spelmaker.

Eriksen wil weg bij Man Utd vanwege een gebrek aan speeltijd. De club staat open voor verhuur met een verplichte aankoopoptie. Ajax toont ook interesse, maar Anderlecht lijkt een lichte voorsprong te hebben.

Eriksen's eerste seizoen bij Manchester United was indrukwekkend, maar zijn invloed is afgenomen. The Athletic merkt op dat Eriksen moeite heeft met het tempo en de verdedigende taken onder Ten Hag's nieuwe tactiek. Hij lijkt nu beter geschikt als invaller, tenzij hij naar Anderlecht verhuist.

Eriksen de droom van RSCA: hij wil weg bij Man Utd

RSC Anderlecht koestert de droom om Christian Eriksen (32) van Manchester United naar het Lotto Park te halen. L’Avenir vergelijkt de situatie van de 134-voudige Deense international met die van Kasper Schmeichel vorig jaar: een in theorie onhaalbaar dossier, maar een enorme stunt naar Belgische normen.

Sporting ziet in Eriksen de ideale nieuwe dominante spelmaker voor de ploeg.

Eriksen is ontevreden bij Manchester United vanwege een gebrek aan speeltijd, ondanks een sterk EK met Denemarken. De Engelse topclub staat open voor een verhuur, al dan niet met een verplichte aankoopoptie.

Met nog één jaar contract op Old Trafford zijn er meerdere clubs geïnteresseerd in zijn diensten. Hoewel zijn ex-club Ajax hem graag wil terughalen, zou Anderlecht een lichte voorsprong hebben.

Geen mission impossible: zonder Riemer speelde Eriksen niet bij Brentford

Het Nieuwsblad beschouwt het dossier van Christian Eriksen als allesbehalve evident, maar ook niet als een mission impossible. “Het lijkt onrealistisch om deze zomer een sterspeler als Christian Eriksen naar Anderlecht te halen, maar Fredberg bewees vorig seizoen met Kasper Schmeichel al dat niets onmogelijk is.”

De krant benadrukt dat Anderlecht niet kansloos is om Eriksen te strikken. Jan Vertonghen speelt hierin een belangrijke rol; de aanvoerder van Anderlecht was close met Eriksen toen ze samen bij Ajax speelden. Ook Brian Riemer is een speciale figuur voor Eriksen.

Na zijn hartaanval op Euro 2020 en het plaatsen van een defibrillator vond Eriksen namelijk onderdak bij Brentford, waar Riemer toen assistent was. De huidige coach van Anderlecht onderhoudt al drie jaar contact met zijn landgenoot.

“Ik durf te zeggen dat Christian Eriksen zonder Thomas Frank en mij niet bij Brentford zou hebben gespeeld,” zei Riemer vorig jaar aan L’Avenir. “Hij zocht een veilige plek na wat hem op het EK was overkomen, en wij, de twee Denen, konden hem deze omgeving bieden.”

De invloed van Eriksen neemt af bij Man Utd

Christian Eriksen hervond bij Brentford onder leiding van Thomas Frank en Brian Riemer zijn beste voetbalniveau, wat hem twee jaar geleden een transfer naar Manchester United opleverde.

In zijn eerste seizoen op Old Trafford was de Deense middenvelder een onbetwiste basisspeler. Vorig seizoen gebruikte Erik ten Hag hem minder vaak, maar wel op gerichte momenten.

De Nederlandse coach prijst Eriksen als een slimme speler die het verschil kan maken door zijn vermogen om ruimtes te scannen en de juiste passes te geven. De selectie van Manchester United telt niet veel spelers met deze kwaliteiten, wellicht alleen Bruno Fernandes.

Eriksen is ook de enige middenvelder van het team die zo comfortabel is aan de bal, ongeacht zijn positie op het veld. Toch kreeg hij vorig seizoen weinig speeltijd, met slechts 12 basisplaatsen in de Premier League.

Eriksen maakt zich grote zorgen bij Man Utd

Christian Eriksen is ongelukkig bij Manchester United door zijn verminderde speelminuten en vele bankzitten. De Deen maakt zich zorgen over het gebrek aan actie in het eerste elftal en over zijn lange termijn positie bij de club.

“Ik heb in het verleden gezegd dat ik niet blij ben met het niet spelen, maar het is niet iets waar ik wakker van lig”, zei hij in maart aan het Deense Tipsbladet. Eriksen was blij dat het team presteerde en respecteerde daarom zijn rol als invaller.

“Het is nu makkelijker om mijn rol te accepteren dan voorheen.” Eriksen had een gesprek met Erik ten Hag waarin hij aangaf dat hij ontevreden was met zijn situatie en dat hij zoveel mogelijk wil spelen. Hij maakte ook duidelijk dat hij beschikbaar is en beschikbaar zal zijn voor de ploeg.

“Hij (Ten Hag, red.) zei dat het het team was dat hij had gekozen en Kobbie (Mainoo, red.) doet het goed en de rest van het middenveld doet het ook goed. Dus er is concurrentie voor plaatsen, wat te verwachten is wanneer je voor een topclub speelt. Er is veel concurrentie in het team.”

Toch maakt Eriksen zich zorgen over de lange termijn, omdat hij zoveel mogelijk wil spelen. “Natuurlijk wil je niet de hele tijd op de bank zitten. Ik heb die instelling niet.”

Eriksen is niet dezelfde als in 2022: tempo gaat hem soms te boven

Weinig mensen hadden verwacht dat Christian Eriksen een integraal onderdeel zou worden van Erik ten Hag's eerste seizoen bij Manchester United. Nog minder hadden verwacht dat de Deense international dit zou doen vanuit een diepere centrale middenveldrol in plaats van zijn gebruikelijke positie als nummer 10.

Toch was Eriksen's eerste seizoen in een United-shirt een kleine openbaring. Hij maakte 44 optredens voor de club in alle competities, goed voor 3.079 minuten — het meeste voetbal dat hij in een seizoen had gespeeld sinds 2018-19, zijn laatste volledige jaar bij Tottenham Hotspur.

Hij zou zeker nog meer hebben gespeeld als hij niet van eind januari tot begin april een enkelblessure had opgelopen. Een seizoen later is Eriksen's invloed echter afgenomen. The Athletic wijst erop dat het begrijpelijk is dat hij een andere speler is sinds zijn terugkeer in het voetbal begin 2022, na een hartstilstand op het veld tijdens het EK.

Waar hij vroeger uitblonk als een passer voor de box met een reeks slimme passes, worstelde hij steeds vaker om het soort combinaties te maken die in zijn debuutjaar zo gevaarlijk waren. Eriksen wordt door de nieuwe tactiek van Ten Hag gevraagd om in een tempo te spelen dat hem soms te boven gaat wanneer hij de bal heeft.

Ook wordt hij uitgedaagd om te veel ruimte in het middenveld te verdedigen wanneer hij zonder bal speelt. Eriksen's speelstijl betekent dat hij het beste tot zijn recht komt in een team met atletische, balwinnende middenvelders.

Zijn tekortkomingen suggereren dat hij dit seizoen waarschijnlijk meer impact zal hebben als invaller bij Manchester United. Als hij niet naar Anderlecht verhuist natuurlijk.

POLL: Eriksen speelt dit seizoen bij Anderlecht

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Mignolet duidt grootste verschil tussen Club en Dortmund aan
Mignolet duidt grootste verschil tussen Club en Dortmund aan

Club Brugge leek lange tijd op weg om met puntengewin aan zijn Champions League-campagne te ...

39
39
Toptransfer nabij: kranten zien Europese uitblinker bij Club
Toptransfer nabij: kranten zien Europese uitblinker bij Club

Club Brugge is er niet in geslaagd om met een stunt aan zijn Champions League-campagne te starten. ...

202
202
UCL: City struikelt meteen op eigen veld, Engels grote held
UCL: City struikelt meteen op eigen veld, Engels grote held

In de vernieuwde Champions League heeft Manchester City meteen punten verspeeld. De heruitgave van ...

71
71
IJskoude douche: Club geeft Europese stunt compleet weg
IJskoude douche: Club geeft Europese stunt compleet weg

Club Brugge is met een valse noot aan de vernieuwde Champions League begonnen. Blauw-Zwart speelde ...

180
180
Club bestolen in UCL? Vormer duidelijk over penaltyfase
Club bestolen in UCL? Vormer duidelijk over penaltyfase

Tijdens de openingsspeeldag van de League Phase in de Champions League, stond Club Brugge meteen ...

323
323
City houdt hart vast: noodlot slaat toe bij De Bruyne
City houdt hart vast: noodlot slaat toe bij De Bruyne

In de Champions League stonden woensdagavond weer enkele fraaie duels op het programma. Zo was het ...

261
261
Eén dissonant bij sterk Club Brugge: "Gaat te snel voor hem"
Eén dissonant bij sterk Club Brugge: "Gaat te snel voor hem"

Club Brugge maakte woensdagavond als eerste Belgische ploeg ooit zijn opwachting in de vernieuwde ...

244
244
Praet gaat op rem staan bij Antwerp: "Nog enkele weken"
Praet gaat op rem staan bij Antwerp: "Nog enkele weken"

Antwerp FC pakte in het slot van de voorbije zomermercato uit met een aanzienlijke stunt. Zo wist de ...

73
73
Ai ai Club! Blauw-Zwart zorgt voor pechmoment van de avond
Ai ai Club! Blauw-Zwart zorgt voor pechmoment van de avond

Woensdagavond trapte ook Club Brugge zijn Champions League-campagne op gang met een heuse ...

94
94
UCL: Bologna debuteert met punt, Sparta vermorzelt Salzburg
UCL: Bologna debuteert met punt, Sparta vermorzelt Salzburg

Woensdag stonden in de vooravond opnieuw twee wedstrijden in de 'League Phase' van de vernieuwde ...

37
37
Grote comeback bij Anderlecht? Vanhaezebrouck reageert
Grote comeback bij Anderlecht? Vanhaezebrouck reageert

De positie van Brian Riemer bij RSC Anderlecht blijft aan een zijden draadje hangen. Indien het ...

1310
1310
'Manchester City bezorgt Kompany optater van formaat'
'Manchester City bezorgt Kompany optater van formaat'

Vincent Kompany heeft zijn debuut als coach in de Champions League niet gemist, zijn Bayern ...

130
130
11 namen: Hayen verrast niet, Dortmund zonder spits
11 namen: Hayen verrast niet, Dortmund zonder spits

Om 21u maakt ook Club Brugge zijn intrede in de Champions League. De landskampioen krijgt daarin ...

126
126
'Salah schokt Liverpool met toekomstbeslissing'
'Salah schokt Liverpool met toekomstbeslissing'

Liverpool sneed deze zomer een nieuw tijdperk aan na het vertrek van Jürgen Klopp. De iconische ...

166
166
Laatste kans voor Riemer? Alles draait om zaterdag
Laatste kans voor Riemer? Alles draait om zaterdag

De voorbije weken ontsnapte Anderlecht een paar keer, maar dinsdag liep het alsnog tegen zijn eerste ...

238
238