Kos Karetsas bevestigt dit seizoen zijn status als supertalent bij KRC Genk. De 16-jarige middenvelder, die het vertrek van Bilal El Khannouss voor 25 miljoen euro opving, speelt met flair en technische finesse, wat hem tot een sleutelspeler maakt in het aanvallende voetbal van Genk onder coach Thorsten Fink.
Met zowel Belgische als Griekse nationaliteit staat Karetsas in het vizier van de Griekse voetbalbond, die hard werkt om hem te overtuigen voor hun nationale ploeg te kiezen. Ondertussen blijft zijn voorkeur voorlopig bij België, maar de concurrentie is sterk. Voetbalanalist Johan Boskamp vindt dat bondscoach Domenico Tedesco Karetsas al had moeten oproepen, en zijn potentieel voor de Rode Duivels zou zonde zijn om te verliezen. Karetsas zelf blijft echter bijzonder discreet over zijn keuze.
Karetsas is de vervanger van El Khannouss
Vorige zomer vertrok Bilal El Khannouss voor 25 miljoen euro (inclusief bonussen) naar Leicester City, maar KRC Genk koos ervoor om geen directe vervanger aan te trekken. De reden? De club wilde vol inzetten op het 16-jarige supertalent Konstantinos ‘Kos’ Karetsas.
Dit sluit perfect aan bij het model van de Limburgse opleidingsclub: zodra een sterspeler vertrekt voor een recordsom, staat het volgende toptalent al klaar om door te breken. “Hij is de volgende die eraan komt,” bevestigde coach Thorsten Fink tijdens zijn persconferentie.
“Die jongen heeft uitzonderlijke kwaliteiten, maar ook bij hem moeten we die op de juiste manier en op het juiste moment uitspelen.” Karetsas, die vorig seizoen zijn debuut maakte in het eerste elftal van Genk, liet in de voorbereiding op dit seizoen al een verpletterende indruk achter.
Genk trekt voluit de kaart van Karetsas
Dimitri de Condé was bijzonder tevreden over het verloop van de zomermercato. De club heeft een duidelijke koers uitgezet en die kunnen volgen. De focus ligt op de ontwikkeling van jeugdspelers en het bieden van voldoende kansen aan eigen talent.
Dit werd duidelijk door de volledige integratie van zes jonge spelers in de A-kern: Karetsas, Adedeji-Sternberg, Bangoura, Kongolo, Claes en Manguelle.
“Het is niet zo dat ze de kern alleen maar aanvullen. We haalden bijvoorbeeld geen vervanger voor El Khannouss, omdat we heel fel geloven in Karetsas en andere offensieve spelers”, lichtte De Condé toe in Het Belang van Limburg.
Onlangs bevestigde de CIES Football Observatory deze visie, door Karetsas op nummer 71 te plaatsen in hun top 100 van meest beloftevolle tieners in het wereldvoetbal. Hij is bovendien de jongste speler op die lijst, wat veel zegt over zijn potentieel.
Boskamp: “Ik wil dat gastje altijd zien spelen”
Dit seizoen begint Kos Karetsas zijn status als supertalent op het hoogste niveau waar te maken. Met de bal aan de voet is hij een genot om naar te kijken, en hij straalt pure klasse uit.
De 16-jarige middenvelder kan een wedstrijd naar zijn hand zetten, blinkt uit in technische finesse en heeft een uitzonderlijke spelintelligentie. Zijn vista en vermogen om het spel te lezen, maken hem tot een sleutelspeler in de nieuwe, gedurfde speelstijl van KRC Genk onder Thorsten Fink.
Genk speelt aanvallend, met lef en attractief voetbal, en Karetsas is daarbij een spelmaker die heerlijke steekpasses geeft en constant de diepte zoekt. Hoewel Karetsas nu al als vaste basisspeler wordt beschouwd op de nummer tien-positie, waakt de club erover dat er niet te veel druk op zijn schouders komt te liggen.
Genk wil vooral dat hij van het spel blijft genieten en dat zijn belastbaarheid zorgvuldig in de gaten wordt gehouden. “Ik snap dat hij hem wat wil sparen, maar als liefhebber wil ik dat gastje altijd zien spelen”, zei Johan Boskamp in Het Belang van Limburg2.
België en Griekenland strijden om Karetsas
KRC Genk moet af en toe voorzichtig omgaan met Kos Karetsas, gezien zijn jonge leeftijd. Dit seizoen heeft hij al met enkele kleine blessures te maken gehad, wat leidde tot zijn afzegging voor een zware trip met de Belgische beloften naar Kazachstan begin september—zijn eerste oproep voor de Jonge Duivels.
Deze beslissing werd in goed overleg genomen tussen de speler, de club en de voetbalbond, maar kwam op een ongelukkig moment. Karetsas, geboren en getogen in Genk maar met ook een Griekse nationaliteit, staat namelijk al een tijd op de radar van de Griekse voetbalbond.
In augustus begonnen de Grieken serieuze pogingen te ondernemen om Karetsas over te halen voor hun nationale ploeg te kiezen. Ze overwogen zelfs om hem in september al op te roepen.
De Griekse bond voert achter de schermen al langer gesprekken met Karetsas en zijn entourage, met het doel hem te verleiden voor Griekenland te spelen in plaats van voor België.
Vertegenwoordigers van de bond zijn zelfs naar België afgereisd om persoonlijk contact te leggen, en bondscoach Ivan Jovanovic is nauw betrokken bij dit charmeoffensief.
Boskamp: “Alleen daarom had ik hem al geselecteerd”
Volgens bronnen dicht bij de speler gaat de voorkeur voorlopig uit naar België. De Griekse voetbalbond is zich echter bewust dat België een sterkere troef in handen heeft, met name door de grotere kans op deelname aan eindtoernooien met de Rode Duivels.
Toch is het hardnekkige charmeoffensief van de Grieken een serieuze factor in de beslissing. “Kiezen zou echt moeilijk zijn,” gaf Karetsas eerder dit jaar toe in een interview met Het Laatste Nieuws.
Johan Boskamp vindt dat Domenico Tedesco, de bondscoach van de Rode Duivels, Karetsas al had moeten oproepen.
“Het zou doodzonde zijn als we na El Khannouss opnieuw zo’n uitzonderlijk talent kwijtspelen aan een ander land. Alleen daarom had ik hem nu al geselecteerd. Die Nations League, dat zijn toch maar veredelde oefenwedstrijden”, aldus de Nederlander.
In een tv-interview werd Karetsas gevraagd of hij al contact had gehad met bondscoach Tedesco. Zijn antwoord was vastberaden: “Over dat onderwerp zeg ik niets.”