Domenico Tedesco ligt onder vuur na de 2-2 tegen Italië in de Nations League. Zijn experimenten met spelers op ongewone posities, zoals Zeno Debast als rechtsback en Jérémy Doku als wingback, leverden flink wat kritiek op. Vooral de eerste helft was rampzalig, waarin België amper druk zette en Italië domineerde. Zonder de rode kaart voor Italië had een afstraffing in de lucht gehangen.
Volgens analisten zoals Marc Degryse en Franky Van der Elst rammelt Tedesco’s tactiek, en de vele wisselingen zorgen voor chaos. Doku, duidelijk niet op zijn plek als verdediger, kreeg amper kansen en was onzichtbaar. “Een complete crash,” noemde Frédéric Larsimont het experiment. Ondanks het punt is de prestatie weinig hoopgevend, en er heerst twijfel over Tedesco’s aanpak en toekomstvisie.
Tedesco maakt beloftes niet waar
Domenico Tedesco ligt onder vuur vanwege zijn aanpak in de Nations League, tot frustratie van de Belgische voetbalbond. Voor de bondscoach lijkt dit toernooi vooral een laboratium, wat pijnlijk zichtbaar was tijdens de wedstrijd tegen Italië.
Zeno Debast verscheen als rechtsback en Jérémy Doku speelde als rechterwingback, ondanks Tedesco's eerdere belofte dat spelers 'op hun juiste plek' zouden staan. “Hoe is het mogelijk? Hoe verzin je zoiets?” vroeg Marc Degryse zich af in Het Laatste Nieuws, terwijl hij de vele experimenten van Tedesco bekritiseerde.
Zonder de man-meer-situatie na de rode kaart voor Italië bij 2-0, had een genadeloze afstraffing in de lucht gehangen. Peter Vandenbempt noemde de ploeg in de startopstelling 'compleet kansloos'. De Rode Duivels konden nauwelijks kansen creëren tegen een compleet Italiaans elftal en zelfs na de rode kaart speelde België bij vlagen nog traag.
Het werd uiteindelijk 2-2, met wat geluk. Het grootste probleem? De Rode Duivels boeken amper progressie. Veel van Tedesco’s experimenten lijken weinig bij te dragen aan de toekomst van de nationale ploeg. Variatie kan geen kwaad, maar de bondscoach lijkt in deze Nations League te ver te gaan.
Hij past zich te veel aan aan de tegenstander, terwijl hij eerder beloofde uit te gaan van de eigen kracht.
Rode Duivels terug naar af: bende van ellende
In de eerste veertig minuten van de wedstrijd was er een schrijnend gebrek aan druk, zowel in balbezit als balverlies. Niels Poissonier, chef voetbal bij Het Laatste Nieuws, noemde het zelfs "een nachtmerrie van veertig minuten" en beschreef de Rode Duivels als "een bende van ellende".
Het idee was om in balverlies met vijf verdedigers te staan en in de opbouw met drie, maar dat lukte amper. Volgens Marc Degryse waren de oplossingen van Tedesco en zijn aanpak simpelweg niet goed genoeg. “Zijn hele ploeg werd weggespeeld. Durf je dat als coach niet onder ogen zien, heb je echt een probleem”, aldus Degryse.
Franky Van der Elst sloot zich daarbij aan en stelde dat er te veel wisselingen waren. “Het is te veel iedere keer iets anders. Er was te veel van het goede. Er is té veel over nagedacht”, aldus Van der Elst. “'t Is elke keer: 'wat gaat het nu weer zijn?' De namen, de invulling?”
Peter Vandenbempt merkte op dat Zeno Debast vaak leek te twijfelen over zijn rol, en ook Jérémy Doku kwam niet uit de verf. Tedesco lijkt niet alleen veel te experimenteren met spelers, maar gooide tegen Italië zelfs zijn systeem overboord. Het Laatste Nieuws voorspelde al dat als Tedesco van zijn vertrouwde formatie met fullbacks zou afwijken, België terug bij af zou zijn.
Doku experiment is complete crash
Het experiment om Jérémy Doku als rechterwingback in te zetten bleek een complete mislukking. De aanvaller, die normaal floreert in een offensieve rol, moest de Italiaanse verdediger Federico Dimarco achterna hollen, wat ver van zijn natuurlijke spel ligt.
“Mijn natuurlijke positie is aanvaller, dat weten de mensen ook wel”, aldus de 29-voudige Rode Duivel, die in de tweede helft op de linkerkant in een zuiver aanvallende positie veel beter tot zijn recht kwam. “Kijk, waar de coach me ook zet, ik doe mijn best. Maar het is wel duidelijk dat dit niet echt mijn positie is.”
Doku wist simpelweg niet wat hij moest doen, en dat is volgens velen de verantwoordelijkheid van de trainer. “We zien het Pep bij Man City niet meteen doen”, stelde Het Laatste Nieuws scherp.
Gedurende de eerste 40 minuten kreeg Doku amper een bal in een interessante positie, en hij werd nutteloos op 70 meter van het doel van de tegenstander. Een speler als hij moet dicht bij de box zijn om gevaarlijk te kunnen zijn.
“Hij gesticuleerde en sakkerde. Het was overduidelijk dat hij zich oncomfortabel voelde,” aldus HLN. Doku moest meer achteruit dan vooruit lopen, een rol die hem niet ligt.
“Je kan het zelf toch niet bedenken?” klonk het bij Marc Degryse in Het Laatste Nieuws. “Een complete crash, laten we het maar ronduit zeggen”, zei Frédéric Larsimont in Le Soir.
Angstaanjagende en dramatische Rode Duivels
In de tweede helft, toen Jérémy Doku in een meer aanvallende rol speelde en Italië met tien man stond, kregen de Rode Duivels meer grip op de wedstrijd. België sleepte uiteindelijk een 2-2 gelijkspel uit het vuur, wat op papier een goed resultaat is tegen een sterkere tegenstander op verplaatsing.
Toch stelde Peter Vandenbempt dat de échte test de periode was waarin beide ploegen met 11 man speelden.“En dan was het eerste halfuur toch ronduit angstaanjagend van de Duivels. Het leek echt op een dramatische avond uit te draaien”, aldus Vandenbempt.
“Kijk, een punt tegen Italië is in principe goed, maar hoopgevend kan ik deze prestaties gezien de omstandigheden moeilijk noemen.”
Philippe Albert was in Le Soir even kritisch en stelde dat Domenico Tedesco zichzelf in de problemen bracht met een mislukte tactiek. “Zijn ideeën werken niet meer,” concludeerde hij scherp.
Het gameplan van Tedesco vertoonde wederom gebreken, wat de vraag oproept of de coach in staat is om de juiste balans te vinden voor de Rode Duivels in deze fase.