Het is ernstig bij Club: moet Hayen zijn koffers pakken?

door
Het is ernstig bij Club: moet Hayen zijn koffers pakken?

Club Brugge beleefde in augustus de slechtste seizoensstart in zestig jaar, wat de positie van coach Nicky Hayen onder druk zette. Na een eerste overwinning tegen Antwerp FC leek de crisis afgewend, maar de ploeg kon sindsdien slechts één van de laatste vijf wedstrijden winnen. Met 15 punten uit 30 en een achterstand van 7 punten op leider KRC Genk, groeit de druk binnen de club.

Ondanks enige bescherming dankzij goede prestaties in de Champions League, blijft het gebrek aan punten in de Belgische competitie zorgwekkend. Het bestuur verwacht resultaten in de aankomende wedstrijden tegen Westerlo, AC Milan, en Anderlecht. Als deze niet gewonnen worden, dreigt het crisisspook opnieuw op te duiken. De sfeer binnen de club is ernstig, en Hayen moet zijn team snel terug op de rails krijgen om zijn toekomst bij Club Brugge veilig te stellen.

Crisiscentrum Club Brugge

Half augustus beleefde Club Brugge de slechtste seizoensstart in zestig jaar, en de positie van Nicky Hayen stond zwaar onder druk. Ondanks een selectie vol talent en kampioenen, liep het team vierkant.

Voorzitter Bart Verhaeghe heeft meerdere keren de kleedkamer bezocht, en het Basecamp was omgevormd tot een crisiscentrum. Tegen Antwerp FC was het erop of eronder voor Hayen; verdere slechte resultaten konden zijn positie fataal worden.

Philippe Vande Walle maakte er geen tekening bij in Het Nieuwsblad. “Als dit nog een paar keer gebeurt, dan vliegt hij. Of dat dan de juiste keuze zou zijn, daar spreek ik me niet over uit.”

Na drie speeldagen bengelde Club Brugge onderaan het klassement met 1 punt op 9. Hayen kon zich geen nieuwe non-match permitteren. Volgens Het Laatste Nieuws was Verhaeghe wel degelijk van plan om in te grijpen, had Club ook op speeldag 4 tegen Antwerp weinig structuur, beleving of voetbal op de mat gebracht.

Het neigt stilaan weer naar een crisisje: het is ernstig

Nicky Hayen haalde opgelucht adem nadat Club Brugge op speeldag 4 Antwerp FC versloeg met 1-0, waarmee de eerste crisis van het seizoen werd afgewend. Club Brugge vervolgde met een sterke reeks van 12 op 12, maar kon sindsdien slechts één van de laatste vijf wedstrijden winnen.

Daardoor blijft de puntenoogst magertjes: 15 op 30, en een achterstand van 7 punten op leider KRC Genk. “Het neigt stilaan naar een crisisje intern”, schreef Het Nieuwsblad, hoewel niemand dat hardop wil zeggen. De koppen werden opnieuw bij elkaar gestoken, maar insiders beschrijven de sfeer wel als “ernstig.”

Club Brugge heeft bovendien sinds 1 september – de gewonnen derby tegen Cercle – niet meer voor eigen publiek kunnen winnen. Volgens Peter Vandenbempt bij Sporza zijn de excuses stilaan op.

“We zijn 10 speeldagen ver, dan moet er stilaan een constante zitten in het niveau van de individuele en collectieve prestaties. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat Simon Mignolet keer op keer moet voorkomen dat het onbehaaglijke gevoel dat er nu zeker is bij Club Brugge, omslaat in een echte crisis.”

Club moest winnen van Graz om de rust binnenskamers te bewaren

In tegenstelling tot de crisis aan het begin van het seizoen, staat Nicky Hayen dit keer (voorlopig) buiten schot. De oorzaak van de huidige mini-crisis ligt volgens velen bij de spelers, die uit vorm zijn en elkaar te weinig corrigeren.

Hayen zelf heeft zijn keuzes duidelijk gemaakt en volgt een doordachte strategie, waarbij hij doorgaans de juiste aanpak kiest. Tactisch staat hij sterk en het spelbeeld past bij de normen en waarden van Club Brugge.

Vooral in de Champions League tegen Borussia Dortmund en Sturm Graz oogstte Hayen lof. Het grote probleem is echter het gebrek aan punten, vooral in de Belgische competitie, en dat blijft in het voetbal in de eindafrekening het allerbelangrijkste.

De druk werd volgens Het Nieuwsblad al opgevoerd richting de wedstrijd tegen Sturm Graz. “Neem het van ons aan: Club moest echt wel winnen om de rust binnenskamers te bewaren.”

Dat de prestaties in Europa wel overtuigen, biedt Hayen enige bescherming, maar in het voetbal telt uiteindelijk de balans in de competitie.

9 op 9 is een must: anders dreigt het crisisspook opnieuw

Het bestuur van Club Brugge ziet nog wel positieve signalen, maar dat verandert niets aan het feit dat het voetbal ondermaats is en de puntenoogst achterblijft bij de verwachtingen. Volgens Het Laatste Nieuws moeten de komende wedstrijden tegen Westerlo (uit), AC Milan (uit), en Anderlecht (thuis) resultaten opleveren.

“Pas wanneer ook die matchen niet gewonnen worden, dan pas dreigt het crisisspook opnieuw op te duiken aan de Herenweg in Westkapelle”, waarschuwt de krant. Het Nieuwsblad is het daarmee eens en stelt dat Hayen niet op zijn lauweren mag rusten.

De marge om nog meer punten te verliezen is verdwenen, en verliezen in het drieluik na de interlandbreak is uit den boze. Daarna wachten wedstrijden tegen Oud-Heverlee Leuven, Beerschot, Sint-Truiden, en Dender, waarin Club Brugge volgens insiders absoluut een reeks moet neerzetten.

“Club zal pas helemaal tevreden zijn met het maximum van de punten in die matchen. Met welk voetbal dat gebeurt, is zelfs even bijzaak”, aldus Het Nieuwsblad.

Zie ook:
Druk bij Club neemt toe: Hayen staat voor lastig gesprek
Druk bij Club neemt toe: Hayen staat voor lastig gesprek
Makelaar De Cuyper reageert op transfergeruchten
Makelaar De Cuyper reageert op transfergeruchten

POLL: Doet Hayen het seizoen uit bij Club Brugge?

Meest recent

'Droomtransfer in de maak voor Wout Faes'
'Droomtransfer in de maak voor Wout Faes'

Sinds de aanstelling van Domenico Tedesco als bondscoach is Wout Faes een vaste waarde geworden in ...

49
49
Grealish zorgt voor hilariteit: weddenschap tijdens match
Grealish zorgt voor hilariteit: weddenschap tijdens match

In de Nations League heeft Engeland zich zondagavond herpakt na de pijnlijke thuisnederlaag tegen ...

8
8
Haaland en Noren beleven absolute nachtmerrie in Oostenrijk
Haaland en Noren beleven absolute nachtmerrie in Oostenrijk

Er werden zondagavond nog enkele wedstrijden gespeeld in de Nations League. Erling Haaland en ...

45
45
Makelaar De Cuyper reageert op transfergeruchten
Makelaar De Cuyper reageert op transfergeruchten

Sinds het EK is Maxim De Cuyper goed op weg om de vaste linksachter van de Rode Duivels te worden. ...

106
106
Guardiola spreekt zich uit over job als Engels bondscoach
Guardiola spreekt zich uit over job als Engels bondscoach

In Engeland zijn ze nog steeds druk op zoek naar een nieuwe bondscoach, nadat Gareth Southgate na ...

41
41
Vincent Janssen scoort ook tijdens interlandbreak
Vincent Janssen scoort ook tijdens interlandbreak

Antwerp zag deze week ook de nodige internationals uitzwermen, maar Vincent Janssen was daar niet ...

42
42
Arteta of Kompany? Lokonga doet een boekje open
Arteta of Kompany? Lokonga doet een boekje open

Na enkele lastige jaren probeert Albert Sambi Lokonga dit seizoen om zijn carrière weer ...

104
104
Jonge Duivels U17 doen uitstekende zaak op weg naar EK
Jonge Duivels U17 doen uitstekende zaak op weg naar EK

Maandag moeten de Rode Duivels aan de bak tegen Frankrijk in de Nations League, maar zondag was het ...

54
54
Stijnen leurt met Peeters: "Dat is een harde keuze die ik nam"
Stijnen leurt met Peeters: "Dat is een harde keuze die ik nam"

Bij Patro Eisden haalden ze een jaar geleden Stef Peeters in huis. Dat was een straffe transfer, ...

206
206
Koeman staat voor moeilijke keuze: groot probleem dreigt
Koeman staat voor moeilijke keuze: groot probleem dreigt

Nederland speelde 1-1 tegen Hongarije. Vooral de eerste helft was zeer pover, de tweede een stuk ...

31
31

Meer sportnieuws