Na het ontslag van Brian Riemer richt de aanhang van Anderlecht haar woede tegenwoordig weer voornamelijk op Wouter Vandenhaute, maar de voorzitter lijkt niet van plan om snel nog een stapje opzij te zetten. Integendeel: nu hij de macht terug naar zich toe trekt lijken vooral de dagen van zijn voormalige rechterhand Jesper Fredberg alsmaar meer geteld.
Nochtans was het Vandenhaute die de sleutels van de club destijds aan de Deen toevertrouwde. Even leek dat ook het verhoopte succes op te leveren, maar dit seizoen dreigen de Brusselaars opnieuw een serieuze stap achteruit te zetten. Daarbij draagt Fredberg als CEO Sports uiteraard een aanzienlijk deel van de verantwoordelijkheid. En dus zou hij volgens Het Nieuwsblad wel eens het gelag kunnen betalen.
Kritiek van Coucke
De krant merkt op hoe er nog maar weinig overblijft van de uitgesproken visie waarmee Fredberg twee jaar geleden neerstreek in Neerpede. Na een paar transferperiodes onder zijn bewind is er nog steeds geen sprake van een herkenbare, dominante speelstijl die strookt met de waarden van Paars-Wit. Vooral de balans van deze zomer oogt tot dusver bijzonder mager, met meer miscasts dan schoten in de roos.
Dat de kwaliteit er op achteruitging valt weliswaar niet alleen aan Fredberg te wijten: zo bleek er ondanks de beloftes van Marc Coucke andermaal erg weinig budget voorhanden voor de Deen, die amper een drietal miljoen spendeerde. Benieuwd of hij straks de kans krijgt om de scheve situatie in januari recht te zetten. Het Nieuwsblad vreest alleszins dat Fredberg als zondebok vlug in de vuurlinie terecht zal komen.
Flop van Fredberg
"De teneur zal dan zijn dat er afgelopen zomer zwak werk geleverd is", klinkt het. Zo kan Fredberg worden verweten dat hij er niet in slaagde om duidelijke manco's als creativiteit of snelheid toe te voegen aan de kern. Daarnaast koesterde hij te lang hoop om Christian Eriksen in huis te halen, bleken Zanka en co flops en konden er ook op uitgaand gebied misschien meer lucratieve deals in de wacht worden gesleept.
Het resultaat van dat alles is een onevenwichtige kern met weinig doorverkoopwaarde, en dat terwijl meerwaarde creëren net een cruciaal deel van zijn takenpakket is. Tel daarbij het ontslag van Brian Riemer dat afstraalt op zijn landgenoot en u begrijpt waarom de druk op Fredberg stijgt. "Ook al moet hij soms gewoon luisteren naar zijn bazen en wordt zijn macht soms ingeperkt", voegt de krant er wel nog aan toe.
Veto van Vandenhaute
Zo wou Fredberg nog een kans gunnen aan Riemer, en kon of mocht hij evenmin zijn stempel drukken op de zoektocht naar een opvolger. Tenslotte was het niet hij maar wel Vandenhaute die ervoor koos om David Hubert definitief aan te stellen als hoofdcoach. Anderlecht zegt wel dat alle beslissingen in overleg genomen werden, maar de sportieve baas lijkt er zo toch een beetje voor spek en bonen bij te lopen.