De situatie rond Jesper Fredberg bij Anderlecht werd onhoudbaar: Vandenhaute trok steeds meer macht naar zich toe, wat Fredberg naar de uitgang leidde. De zomermercato verliep slecht en Fredberg werd verweten te weinig creativiteit en een te beperkt netwerk te tonen. Uiteindelijk drong Vandenhaute op het laatste moment aan op de transfers van Edozie en Dendoncker, wat de club flink wat geld kostte. Na het ontslag van Riemer moest Fredberg de benoeming van Hubert tot hoofdcoach onder druk accepteren, wat zijn invloed verder verzwakte.
Vandenhaute forceert Fredberg naar de exit
De situatie van Jesper Fredberg was al een tijdje onhoudbaar bij Anderlecht. Woensdag maakte de club op een persconferentie bekend dat beide partijen in onderling overleg uit elkaar gaan, waarbij er benadrukt werd dat Fredberg niét ontslagen is.
Niet toevallig trad (niet-uitvoerend?) voorzitter Wouter Vandenhaute op de voorgrond tijdens de communicatie over het stopzetten van de samenwerking met Fredberg.
Het was net Vandenhaute die de voorbije weken en maanden steeds meer de macht naar zich toe trok en Fredberg stap per stap buitenspel zette, tot het punt dat de rol van de Deen helemaal uitgespeeld was in het Lotto Park.
“Fredberg voelde de bui hangen”, beaamde ook Marc Degryse in Het Laatste Nieuws.
Vandenhaute pushte voor Edozie en Dendoncker
De geflopte zomermercato, zowel op het gebied van aan- als verkopen, werd Jesper Fredberg zwaar aangewreven door het bestuur. De Deen verloor afgelopen zomer flink wat krediet, vooral door zijn falen om een creatieve aanvallende middenvelder naar het Lotto Park te halen.
Van zijn beloofde agressieve aanpak op de transfermarkt was weinig te merken. Bij Anderlecht begon men stilaan door te hebben dat zijn netwerk niet verder dan Scandinavië reikte.
Volgens L’Avenir was het zelfs voorzitter Wouter Vandenhaute die op het laatste moment aandrong op de transfers van Samuel Edozie en Leander Dendoncker, om de zomermercato nog enigszins te redden.
Na een teleurstellende transferperiode wilde Vandenhaute de ambities van de club kracht bijzetten en de schade beperken. Hoewel beide deals, vooral die van Dendoncker, duurder uitvielen dan verwacht, zag de voorzitter geen andere manier om Anderlecht’s status als topclub te onderstrepen.
Vandenhaute pushte voor Hubert
Jesper Fredberg, die bij Viborg FF bekend stond om zijn talent om succescoaches aan te trekken, kon dat kunstje bij Anderlecht met Brian Riemer niet herhalen.
Na het ontslag van Riemer werd David Hubert - onder druk van de fans en de media - definitief bevorderd van trainer ad-interim tot permanente hoofdcoach. Het was uiteindelijk …Wouter Vandenhaute die de knoop doorhakte, waarbij Fredberg akkoord ging—of moest gaan.
“Wat is de stempel van de CEO Sports nog in dit alles?” vroeg Niels Poissonnier, chef voetbal van Het Laatste Nieuws, zich af. Steeds meer beslissingen bij Anderlecht lijken tegenwoordig de duidelijke stempel van Vandenhaute én Marc Coucke te dragen.
“Het maakt dat Jesper Fredberg niet meer hetzelfde krediet, noch dezelfde inspraak heeft als ruim een jaar geleden, toen ie zijn aflopend contract omgezet zag naar een overeenkomst van onbepaalde duur”, aldus Poissonnier.
Vandenhaute is niet langer ‘niet-’uitvoerend voorzitter’
Ludo Vandewalle, chef voetbal van Het Nieuwsblad, plaatste eerder ook al grote vraagtekens bij Jesper Fredbergs rol:
“De magie van Fredberg staat bij Anderlecht op een laag pitje. Wie Wouter Vandenhaute nog 'niet-uitvoerend voorzitter' durft te noemen, loopt achter de feiten aan.”
Bovendien sukkelde Fredberg ook met de taak van CEO Sports, een job die bij een club als Anderlecht te omvattend is. Zo was Fredberg ook verantwoordelijk voor de RSCA Futures, maar die ploeg werd vorige zomer amper versterkt omdat ze afhankelijk zijn van het budget van de A-ploeg.
Op dit moment staan de Futures op de laatste plaats in de Challenger Pro League, en een degradatie zou een gigantisch probleem zijn voor Anderlecht.