Anderlecht hoopt met sportief directeur Olivier Renard enkele slimme transferdeals te realiseren. Renard, die eerder succes boekte bij KV Mechelen, Standard en CF Montréal, staat bekend om het vinden van koopjes en is een sportief directeur van de oude stempel, die scouting en ervaring boven data en statistieken plaatst.
Hij werkt nauw samen met de scouting bij Anderlecht: “Dan zijn er deals mogelijk waarvan je vooraf had gedacht dat het nooit zou lukken”, zei Renard. Hij zoekt naar spelers met een hoge waarde tegen een lage prijs, met als doel om ze later met winst te verkopen. "Een speler van vier miljoen voor 200.000 binnenhalen is de kunst.”
Slimme aankopen: het handelsmerk van Renard
De aanstelling van Olivier Renard als sportief directeur doet de gemoederen oplaaien bij Anderlecht. De 45-jarige heeft een geschiedenis als speler en sportief directeur bij aartsrivaal Standard, en hij wordt genoemd in het dossier Propere Handen.
Bij KV Mechelen, Standard en CF Montréal leverde hij echter uitstekend werk met beperkte budgetten, en slimme transfers die sportief succes en veel geld opbrachten.
Het handelsmerk van Renard is redelijk onbekende spelers gratis of erg goedkoop binnenhalen, en daarna met veel winst doorverkopen. Die werkwijze moet Renard nu doortrekken bij Anderlecht.
Renard hanteert 'ouderwetse' werkwijze van D'Onofrio
Olivier Renard is nog een sportief directeur van de oude stempel: hij geeft de voorkeur aan zijn oog boven data en statistieken. Zijn methode houdt zich niet zo bezig met stats, ook al is hij wel mee met de nieuwe ontwikkelingen.
Hij werkt meer op basis van lijsten met spelers die hij scout, op video of ter plaatse, en vanuit zijn adresboek. Renard was actief als speler in Italië bij Udinese, Napoli en Modena, waar hij een groot netwerk heeft opgebouwd.
Door zijn ‘ouderwetse’ maar succesvolle aanpak en kan hij vergeleken worden metLuciano D’Onofrio, die hem niet toevallig na zijn periode bij KV Mechelen naar Standard haalde en zijn werk erg waardeerde.
Renard gaat voor 'onmogelijke deals': 2 versterkingen op de lijst
Dat betekent niet dat Olivier Renard de scoutingscel van Anderlecht buitenspel zal zetten. Sterker nog, de nieuwe sportief directeur zet in op het optimaliseren van de samenwerking.
Door de combinatie met zijn groot netwerk, door het delen van informatie en de juiste mensen kennen, kan een transfer snel gaan. “Dan zijn er deals mogelijk waarvan je vooraf had gedacht dat het nooit zou lukken”, zei Renard in een interview met Het Laatste Nieuws.
In de mercato van januari zal Renard weinig manoeuvres uitvoeren en er moeten ook niet veel transfers verwacht worden bij Anderlecht. De sportief directeur zal wél zijn manier van werken kunnen tonen en wie weet al zijn stempel kunnen drukken met enkele referentietransfers.
“Als hij in januari een goeie verdediger of spelmaker naar het Lotto Park kan halen…” vermoedt Het Nieuwsblad.
Speler die 4 miljoen waard is, halen wanneer hij 200 duizend kost
Olivier Renard zal David Hubert inspraak geven bij de transfers en hij zal zijn coach nooit een speler opdringen. Hubert geeft aan welk profiel hij nodig heeft en dan is het aan Renard en de scouting om de coach 4,5 tot zelfs 6 opties voor te leggen.
De sportief directeur gaat daarna op zoek naar de beste prijs/kwaliteit oplossing, waarbij hij zich binnen de vastgestelde budgetten moet houden. Dat is een grote uitdaging, maar net ook de sterkte van Renard.
“Een speler die vier miljoen waard is, kan iedereen vinden. Het is de kunst om een speler die vier miljoen waard is te halen wanneer hij 200.000 kost”, zei hij aan Het Laatste Nieuws.
“Maar ik ben Harry Potter niet. Ik kan vandaag geen speler kopen voor één miljoen en hem morgen voor 10, 15 of 20 miljoen verpatsen.”