Spanje won het EK én de Olympische Spelen en plots zijn zij hét voorbeeld. Maar is het dat wel? Ja én neen. We geven meer uitleg bij deze stelling.
De afgelopen week werd Spanje naar voren geschoven in de Belgische media als hét land bij uitstek inzake jeugdopleiding. Plots werd vreemd genoeg Anderlecht en Peter Verbeke naar voren gebracht. En dat om de volgende reden.
Bruyninckx en Ghyselinck
"Verbeke kijkt op dat vlak op naar Spanje, waar de opleiding ook fel is toegespitst op spelintelligentie en cognitieve creativiteit. Supertalenten als Jeremy Doku en Julien Duranville zullen altijd hun weg vinden, maar Verbeke wil ook de laag daaronder, die fysiek misschien minder indrukwekkend is maar cognitief wel de nodige kwaliteiten heeft, nog beter gaan benutten”, lazen we in Het Nieuwsblad. Eerder verscheen dit ook in LDH en HLN.
Alleen… dat gebeurt al vele jaren in België. Er wordt al meer dan 10 jaar op basis van het 'brein' (CogiTraining) getraind bij tal van Belgische clubs. Mede daardoor kwamen jongens als Dries Mertens, Steven Defour en vele anderen helemaal boven water. 'Slimme' voetballers, die in tijden dat het fysieke in de jeugd altijd de bovenhad had, wél hun weg vonden.
Het waren Michel Bruyninckx en Dirk Ghyselinck die daar de grondleggers van waren. Het is goed dat Verbeke, die volgens bronnen nu de perfecte job heeft die als gegoten bij hem past, die weg verder inslaat op Neerpede en wellicht daar nog zijn eigen extra toets aan gaat geven. Zoals de intrede met het Nederlandse BrainFirst, een tool om het cognitieve te meten. "Het is een waardevolle en gebruiksvriendelijke tool, waarmee je 'spelintelligente' talenten kunt identificeren om die vervolgens te ontwikkelen", klinkt het. Ploegen als Ajax, PSV en Feyenoord werken er al vele jaren mee bij de jeugd.
Al is het bizar dat bepaalde media dit blijkbaar ‘opvallend’ en ‘nieuw’ vinden. Zo werd in een artikel SenseBall aangehaald. Dat wordt al zéér lang toegepast in het Belgische jeugdvoetbal en is allerminst nieuw.
België al jaren uitmuntend bezig
De Belgische jeugdopleiding behoort al jaren tot een van de beste in Europa. Het is heus geen toeval dat er zoveel goede, jonge Belgische spelers richting Europese top en subtop zijn doorgestoten. Meer dan ooit zelfs. In de internationale voetbalwereld kijken ze zelfs met verstomming naar België hoe het komt dat wij als zeer klein land zoveel goede voetballers produceren. En dat ondertussen al vele jaren. Bovendien zijn dit vaak technisch zeer vaardige en slimme voetballers, die net goed zijn in het vinden van de ruimtes in balbezit. Spanje is heus geen nieuwe voorloper op dat vlak.
Het is wél een feit dat de Spanjaarden altijd al een goede jeugdvisie hebben gehad, al menen we ons wel te herinneren dat bepaalde media hen viseerden na het vorige EK. Dat is amper 3 jaar geleden. Toen werd Spanje zijn visie nog als ‘achterhaald’ aanzien. Balbezit om het balbezit. De waan van de dag. Op drie jaar tijd kan je de jeugd niet hervormen, hoor.
Spanje is in dat opzicht géén voorbeeld voor België, maar een bevestiging dat we in België inzake jeugdbeleid al jaren zeer goed werk leveren. Al moeten jeugdleiders altijd bezig zijn met de voetballer van de toekomst. Dat is steevast een grote uitdaging en niet altijd even makkelijk in te schatten. Gelukkig hebben we op dat vlak in België bijzonder bekwame mensen rondlopen. Er wordt al te snel naar het buitenland gekeken, maar in ons land loopt er héél veel kwaliteit rond inzake opleiders. Europese top durven we stellen.
Aanvallend combinatievoetbal
Spanje is wél een voorbeeld met de manier van voetballen. Tegenwoordig draait alles om ‘intensiteit en energie’, wat uiteraard belangrijk is maar het moet de basis zijn. Niet hét uitgangspunt. Spanje gaat altijd van het voetbalaspect uit en dat wordt anno 2024 nog wel eens vergeten.
Spanje gaat uit vanuit zijn eigen sterkte en speelt combinatievoetbal. Het is goed voor het voetbal dat ploegen met een visie als Real Madrid, Bayer Leverkusen, Sevilla, Manchester City en ook Spanje de prijzen pakten de afgelopen twee jaren. Toeval of niet? Spanje is de grote link. Voetbal wint.
Het is een voetbalvisie die uitgaat van de eigen sterkte met aanvallend en verzorgd voetbal, waarbij technisch vaardige voetballers kunnen uitblinken. Ondergetekende is er een grote fan van. Meer dan enkel maar intensiteit en energie en de ‘gerobotiseerde’ voetballers die men klaarblijkelijk meer en meer wil kneden.
CR