Ondanks aanbiedingen van andere Europese topclubs koos Jorthy Mokio voor een overstap naar Ajax, waar hij de A-selectie zal trainen en wedstrijden zal spelen met Jong Ajax.
Zijn vertrek volgt na complexe contractonderhandelingen, waarbij financiële eisen, waaronder een absurd hoog doorverkooppercentage, een struikelblok vormden voor AA Gent.
Mokio was de prioriteit van AA Gent (en Vanhaezebrouck)
AA Gent heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van hun jeugdwerking. Hoewel de club traditioneel niet bekendstaat als een opleidingsclub, streeft ze er al geruime tijd naar om dit imago te veranderen.
De Buffalo's willen de doorstroming van jeugdspelers naar het eerste elftal bevorderen en hen meer kansen bieden dan ooit tevoren. Een illustratief voorbeeld van deze strategie is de verkoop van Malick Fofana aan Olympique Lyon voor 17 miljoen euro, wat aantoont hoe waardevol investeren in jeugdontwikkeling kan zijn.
“Hij heeft in totaal drie contracten bij ons getekend en maakte dan een toptransfer. Om maar te zeggen: de tijden zijn veranderd. Wij zijn stappen aan het zetten”, zei Michel Louwagie vorige winter.
Een van de absolute prioriteiten van AA Gent in de voorbije maanden was Jorthy Mokio (16), een supertalent dat wordt beschouwd als een toekomstige topper. De club was vastbesloten om ver te gaan om hem te overtuigen zijn eerste profcontract te tekenen, met Hein Vanhaezebrouck als drijvende kracht.
Jongste speler ooit op winterstage met Belgische eersteklasser
Begin februari maakte Hein Vanhaezebrouck heel duidelijk dat hij alles in het werk stelde om Jorthy Mokio en zijn familie te overtuigen dat er een plek voor het supertalent was in de A-kern van AA Gent.
Met zijn zestiende verjaardag op 29 februari in het vooruitzicht, hoopte Gent hem tegen die tijd aan de club te binden. Hoewel Mokio nog maar in het vierde middelbaar zat, kreeg hij in januari al de kans om mee te gaan op winterstage in Spanje.
Hiermee werd hij de jongste speler die ooit met een Belgische eersteklasser op trainingskamp reisde. Vanhaezebrouck had grote plannen met dit supertalent. “Als Mokio tekent, wat wij allemaal hopen, dan sluit hij direct aan bij de A-kern en is hij héél snel inzetbaar,” verklaarde Vanhaezebrouck.
“Mokio is een speciaal geval. Hij is voor zijn leeftijd al redelijk uitgegroeid - er is geen probleem met volwassenheid. Hij moet niet twijfelen. Zeker niet bij mij. Jonge spelers met talent krijgen kansen van mij, ontwikkelen zich verder en kunnen op termijn een nieuwe stap zetten.”
AA Gent biedt “gigantische” sommen voor Mokio: bedragen met vijf nullen achter
Naar verluidt had Jorthy Mokio toen aangegeven dat hij graag bij AA Gent wilde blijven en zijn ontwikkeling daar wilde voortzetten, maar hiervoor was een overtuigend profcontract nodig om zowel sportief als financieel zijn vader Thierry te overtuigen.
Michel Louwagie, toen de algemeen manager van AA Gent, benadrukte begin februari dat de club er alles aan deed om Mokio te laten tekenen. “Ik ga niet over de sommen spreken die we nu aangeboden hebben. Gigantisch.”
Volgens Het Nieuwsblad werden er indrukwekkende bedragen met vijf nullen achter geboden. Ook voorzitter Sam Baro had zijn optimisme geuit en heeft persoonlijk met Mokio en zijn vader Thierry rond de tafel gezeten om de speler te overtuigen.
Het is echter belangrijk om te benadrukken dat hoewel Mokio zelf al naar verluidt bereid was om te tekenen, de beslissing als minderjarige in handen van zijn ouders ligt, waarbij vader Thierry een cruciale rol speelt.
Vanhaezebrouck laat Mokio debuteren: familie vraagt vrijgave aan
Op zijn zestiende verjaardag had Jorthy Mokio nog geen profcontract getekend bij AA Gent, maar hij werd wel door Hein Vanhaezebrouck geselecteerd voor de eerste ploeg. Een debuut in het eerste elftal zou een belangrijke stimulans zijn om Mokio over te halen zijn eerste professionele contract te ondertekenen.
Kort na zijn verjaardag maakte Mokio zijn debuut tegen Standard en kreeg hij speeltijd tegen Oud-Heverlee Leuven en Sint-Truiden.
Sinds zijn zestiende verjaardag had Mokio echter ook de vrijheid om elders een profcontract te tekenen. Hoewel Vanhaezebrouck een groot voorstander was van Mokio en hem kansen gaf in het eerste elftal, speelde hij geen rol in de onderhandelingen met de familie.
Eind april, op de dag dat hij zijn eerste basisdebuut vierde tegen Sint-Truiden dankzij Vanhaezebrouck, had Mokio bij de Belgische voetbalbond zijn vrijgave aangevraagd. Met deze administratieve zet hield de familie Mokio alle opties voor zijn toekomst open.
Mokio-clan speelt het hard en spelletjes met AA Gent: extreme eisen
Kort daarna meldde Het Laatste Nieuws dat er weinig vooruitgang werd geboekt in de onderhandelingen tussen AA Gent en Jorthy Mokio. Eind mei bracht Mokio een bezoek aan FC Barcelona en had hij kort daarna een positief gesprek met de nieuwe AA Gent-coach Wouter Vrancken.
Desondanks kwam er nooit een doorbraak met de Buffalo’s. Volgens Het Nieuwsblad waren de financiële eisen het struikelblok om tot een akkoord te komen, met name het tekengeld en het percentage op de doorverkoop.
Ook Het Laatste Nieuws berichtte dat financieel het water te diep was tussen beide partijen. De krant schreef dat vader Thierry de touwtjes stevig in handen hield en zelfs spelletjes speelde om het tekengeld en het salaris op te drijven.
“De clan-Mokio speelde het hard”, schreef HLN. Alle Gentse voorstellen werden van de tafel geveegd en de financiële eisen van zijn entourage waren extreem. Naast tekengeld en salaris werd er ook 50% op een toekomstige verkoopsom geëist, wat als een absurd percentage werd beschouwd.
Uiteindelijk ondertekende Mokio maandag een contract bij Ajax, waar hij zal meetrainen met de A-ploeg en zijn wedstrijden bij Jong Ajax in de tweede klasse zal spelen. Financieel kon Mokio elders meer verdienen, maar het doorverkooppercentage dat Ajax bood, lag hoger.