Hein Vanhaezebrouck zal geen nieuw contract krijgen bij AA Gent, en dat werd beslist door voorzitter Sam Baro. Baro bekritiseerde Vanhaezebrouck's (te) grote invloed op het transferbeleid en zijn constante negatieve publieke uitlatingen over de spelers en het clubbeleid.
Vanhaezebrouck wordt ook door andere analisten verweten altijd anderen de schuld te geven en te klagen, terwijl hij zelf weinig verantwoordelijkheid neemt. Baro streeft echter naar een opbouwend en constructief klimaat binnen de club, zoals hij ook in zijn andere bedrijven doet.
Sam Baro beslist: Vanhaezebrouck krijgt geen nieuw contract
“Ik heb nog niets gehoord over mijn contract, het is heel rustig”, zei Hein Vanhaezebrouck midden maart toen er hem gevraagd werd over zijn contractsituatie bij AA Gent. “Wat ik verwacht? Niets. Ik ben hier trainer tot het einde van het seizoen."
Zowel Het Laatste Nieuws als Het Nieuwsblad hebben ondertussen gemeld dat het aflopend contract van Vanhaezebrouck bij AA Gent niet wordt verlengd.
Beide kranten weten dat die beslissing al enkele maanden vastligt, maar dat er pas na de play-offs een officiële reactie vanuit het kamp van de Buffalo’s zal komen dat hun wegen met de huidige coach zullen scheiden.
De initiatiefnemer van deze beslissing is Sam Baro. De voorzitter van AA Gent overwoog begin dit seizoen om het contract van Vanhaezebrouck te verlengen want hij vindt hem een goede trainer - qua voetbalkennis is Hein dan ook de absolute top in België - maar uiteindelijk wogen de negatieve zaken zwaarder door.
Vanhaezebrouck heeft te veel invloed op het transferbeleid
In tegenstelling tot veel andere Belgische clubs heeft Hein Vanhaezebrouck het eerste en laatste woord over transfers bij AA Gent. Vanhaezebrouck heeft in praktijk zelfs zowel de rol van hoofdtrainer als die van technisch directeur binnen de club.
Geen enkele andere trainer in België heeft zoveel inspraak op transferzaken als Vanhaezebrouck. Baro benadrukte eerder dat Vanhaezebrouck een gigantische impact heeft op alle inkomende en uitgaande transfers, en dat geen enkele beslissing wordt genomen zonder zijn finale goedkeuring.
Als reactie op deze situatie wil Baro dat AA Gent evolueert naar een structuur met een 'Manager Sports' en een 'Manager Non-sports'. Net als de functie van hoofdtrainer, ziet Baro geen toekomst weggelegd voor Vanhaezebrouck in de rol van Manager Sports.
Dit komt mede doordat de club meer wil inzetten op het scoutingsdepartement, waarvan de relatie met Vanhaezebrouck niet optimaal is - zoals te zien was in het geval van de vorige hoofdscout, Samuel Cardenas.
Constante kritiek wordt niet meer getolereerd door Baro
Hein Vanhaezebrouck ging dit seizoen ook weer meer dan eens zijn boekje te buiten door op alles en iedereen te schieten, zonder zichzelf verantwoordelijk te houden.
Hij heeft een aantal van zijn spelers individueel publiekelijk onder de grond geschopt, heeft het (transfer)beleid van AA Gent aangevallen, zware kritiek gespuid op de scheidsrechters en bondsparket, en gaf zijn ploeg er opnieuw flink van langs in de media.
Vanhaezebrouck leek elke kans aan te grijpen om de beleidskeuzes van Gent te bekritiseren, en zijn publieke uitspraken hebben de toon gezet voor zijn vertrek aan het einde van het seizoen.
Dit seizoen heeft de club zich laten meeslepen door negativiteit, met Vanhaezebrouck als voornaamste aanstoker. Hij heeft herhaaldelijk de tekortkomingen van zowel de club als de spelers aangewezen en volgens Het Nieuwsblad heeft zijn discours zelfs binnen andere lagen van de club moeheid veroorzaakt.
De nieuwe voorzitter, Sam Baro, streeft echter naar een opbouwend en constructief klimaat binnen de club, zoals hij ook in zijn andere bedrijven doet. Hij gelooft nog steeds dat Vanhaezebrouck tactisch een sterke trainer is, maar zijn manier van communiceren, vooral zijn constante kritiek op de club, wordt niet langer getolereerd.
Vanhaezebrouck heeft niet altijd gelijk: "Is hij ooit kritisch voor zichzelf?"
“Voor de pers is het cadeau om hem elke week van zijn kloten te zien maken. Maar dat wilt niet zeggen dat hij altijd gelijk heeft”, zei Johan Boskamp begin maart in Het Belang van Limburg.
“Ik denk dat hij bewust bonje zoekt. In de hoop dat ze hem buiten gooien en nog uitbetalen voor zijn contract afloopt. Alleen maar om van zijn gezeik af te zijn.” De Nederlander benadrukte dat Ivan De Witte hem altijd de hand boven het hoofd heeft gehouden, maar dat het er onder Sam Baro toch anders aan toe zal gaan.
“Ik heb het niet zo voor trainers die altijd anderen de schuld geven. Hein Vanhaezebrouck zal wel geen slechte trainer zijn en hij heeft niet altijd ongelijk, maar het is altijd en overal iemand anders”, zei ex-Rode Duivel Luc Millecamps in Het Nieuwsblad.
“Zou hij ooit eens kritisch zijn voor zichzelf? Maar dat zijn de moderne tijden, zeker?”
Wekelijkse klaagzang Vanhaezebrouck: “Dan is er toch iets meer aan de hand”
Franky Van der Elst vindt dat Hein Vanhaezebrouck meer verantwoordelijkheid zou moeten nemen, en minder kritiek moet geven. “Je moet niet altijd op dezelfde nagel kloppen. Hein doet dat soms wat te veel. En te lang. Hij is soms ook hard voor zijn spelers en daar win je volgens mij niet veel mee”, aldus Van der Elst aan Het Nieuwsblad.
“Hij zit elke week in Extra time zonder dat hij er lijfelijk aanwezig is. Voor de pers is dat te mooi om te laten liggen, maar zijn die spelers daar altijd mee gediend? Als het niet over jezelf gaat, is dat fijn om naar te kijken. Voor de speler in kwestie niet.”
Peter Vandenbempt vond de wekelijkse klaagzang over de arbitrale dwalingen overdreven. “Je mag dat best wel eens aanhalen. Op een beschaafde manier uiteraard. Alleen: als je altijd afhangt van een moment van de scheidsrechter, dan is er toch iets meer aan de hand”, stelde de analist vast in Knack.
“Dat betekent dat je altijd dezelfde fouten maakt en dat heeft te maken met kwaliteit. Ook al valt er altijd iets te beleven bij KAA Gent. Net zoals bij KRC Genk. Ze hebben vaak heel goed gevoetbald maar zichzelf niet beloond. Dan scheelt er toch ook iets.”