Antwerp FC kampt met zware financiële problemen door een recordverlies van 46,4 miljoen euro vorig boekjaar en een fors gedaald eigen vermogen. Spelerslonen zijn sterk gestegen, terwijl de inkomsten niet konden bijbenen.
Ondanks eerdere uitspraken dat de club niet te koop was, overweegt Paul Gheysens nu een gedeeltelijke verkoop van de club om nieuwe investeerders aan te trekken. Het Britse bureau Tifosy is ingeschakeld om potentiële investeerders te vinden, vooral uit het Midden-Oosten en de VS.
De gehoopte nieuwe investering moet Antwerp FC helpen groeien en extra inkomsten genereren, vergelijkbaar met de aanpak van Club Brugge met Orkila Capital.
Te lang wachten op return op de transfermarkt
Antwerp FC leed vorig boekjaar een monsterlijk recordverlies van 46,4 miljoen euro, een stijging van 15%. De kosten, vooral spelerslonen, zijn explosief gestegen, terwijl inkomsten deze kostenstijging niet kunnen volgen.
Het eigen vermogen kelderde van +1,3 naar -45 miljoen euro, waarmee de spaarpot helemaal is weggeveegd. Bovendien heeft Antwerp FC te maken gehad met ernstige cashflowproblemen, wat opnieuw Paul Gheysens dwong tot een kapitaalverhoging.
Deze ingreep gebeurde binnen de grenzen van de Financial Fair Play-regels. “Men moet er Paul Gheysens dankbaar voor zijn, maar nu zal er wel return moeten komen op de transfermarkt. Dat vliegwiel zal moeten aanslaan”, stelde sporteconoom Wim Lagae in Het Nieuwsblad.
Op de recordtransfer van Arthur Vermeeren naar Atlético Madrid na, laten verdere lucratieve transfers echter op zich wachten, wat de verdere groei van de club belemmert.
Daarnaast heeft Gheysens’ vastgoedimperium, met name Ghelamco, te lijden gehad onder een moeilijke vastgoedmarkt, waardoor hij voorzichtiger omgaat met zijn centen. Het economisch klimaat dwingt Gheysens om met extra voorzichtigheid te handelen.
Gheysens houdt investeerders af: “Niet te koop”
Het aantrekken van een extra investeerder leek al maanden een voor de hand liggende oplossing om Antwerp FC financieel weer op de rails te krijgen. Volgens Het Nieuwsblad overwoog men binnen en rondom de club daadwerkelijk deze optie.
Desondanks gaf Paul Gheysens in januari aan dat hij nog niet openstond voor deze mogelijkheid. De voorzitter wilde de controle behouden en hoopte op een stabilisatie van de situatie.
Hij leek zich geen zorgen te maken en rekende op enkele grote transfers, die echter uitbleven. Sinds de zomer deden er veel geruchten de ronde over mogelijke overnemers, zoals Jozef Delcroix van Deldo, miljardair Fernand Huts, Jim Ratcliffe van het chemiereus Ineos, tot zelfs de familie Mintjens.
Deze geruchten werden echter niet bevestigd door de club. Paul Gheysens maakte zijn standpunt duidelijk in een korte reactie aan VRT Nieuws: “Niet te koop.”
Gheysens gaat overstag: gedeeltelijke verkoop van RAFC
Een jaar later lijkt Antwerp FC dringend behoefte te hebben aan vers kapitaal, en de zoektocht naar extra investeerders is dan ook op de agenda gezet. Vorig weekend meldde De Tijd dat Paul Gheysens het Britse gespecialiseerde bureau Tifosy heeft ingeschakeld om nieuwe investeerders te vinden voor de club.
Tifosy heeft vorig jaar al ervaring opgedaan met het zoeken naar potentiële overnemers voor AA Gent, en speelde ook een rol bij de overnames van Olympique Lyon en RWDM door John Textor.
Hoewel Gheysens niet van plan is om de club volledig te verkopen, is het wel de bedoeling dat hij een meerderheidsbelang behoudt. Nieuwe investeerders zullen de mogelijkheid hebben om in te stappen via een kapitaalverhoging en/of door een deel van Gheysens’ aandelen over te nemen.
De verwachting is dat de nieuwe investeerders vooral uit het buitenland zullen komen, met name uit het Midden-Oosten en de Verenigde Staten.
Antwerp FC gaat Club Brugge achterna
Volgens De Tijd staat de zoektocht naar extra kapitaal voor Antwerp FC los van de financiële problemen bij Ghelamco. Het doel van de nieuwe investering is om de club te laten groeien tot een aantrekkelijk entertainmentmerk dat ook buiten de wedstrijddagen inkomsten genereert.
De krant vergelijkt deze strategie met de aanpak van Club Brugge, die in 2021 een strategisch partnerschap aanging met het investeringsfonds Orkila Capital. Dit fonds investeerde 50 miljoen euro voor een aandeel van 25 procent in de club.
Met deze kapitaalverhoging wilde Club Brugge oorspronkelijk een buitenlandse satellietclub verwerven, waarbij clubs in Zwitserland, Denemarken en de Verenigde Staten werden overwogen.
Uiteindelijk werd besloten om deze centen te investeren in de verdere professionalisering van de organisatie, omkadering en de realisatie van een eigen stadion voor Club NXT.