Beerschot VA en Antwerp FC zorgden zondagmiddag voor een vermakelijke derby op het veld, maar in de tribunes liep het andermaal fout. Dit keer waren het de aanhangers van de Great Old die hun boekje te buiten gingen. Inmiddels reageerde de club dan ook middels een keihard statement.
In aanloop naar de derby werden andermaal draconische maatregelen ondernomen door de ordediensten. En even leek de wedstrijd ook afgewerkt te kunnen worden zonder grote incidenten. Maar na de gelijkmaker van Antwerp aan het begin van de tweede helft, escaleerde de situatie alsnog. In het bezoekende vak ging een aantal onbenullen immers hun boekje te buiten.
Enkele 'fans' stak opnieuw vuurpijlen en fakkels af. Eén van de pijlen werd zelfs richting de hoofdtribune van de thuisploeg gegooid. Gelukkig ketste het voorwerp af en belandde het op een zeil, maar voor hetzelfde geld was dit tussen de supporters beland. Door de rookontwikkeling kon er ook niet meteen verder gespeeld worden.
Antwerp reageert verbolgen
Vlak na de match werd de sportieve omkadering van Beerschot dan weer belaagd. Eén bommetje ontplofte dusdanig dicht in de buurt van de performance coach, dat hij mogelijk gehoorschade heeft opgelopen. Coach Dirk Kuyt haalde achteraf dan ook vernietigend uit. En nu komt ook Antwerp met een vlammende reactie op dit wangedrag.
Op de clubwebsite laat RAFC weten verbolgen te zijn. "Dat de acties ook gevaarlijk waren voor eigen supporters, staf en spelers toont zeer duidelijk aan dat het gaat om individuen die op geen enkele manier geven om de club en dus ook geen deel uitmaken van het unieke supporterslegioen dat onze club rijk is. Niemand wil hen in een stadion!", klink het onder meer.
Criminele organisaties
Na soortgelijke incidenten tegen Club Brugge, kreeg Antwerp al een alternatieve sanctie. Zo werd een speciaal actieplan opgestart. Maar dat blijkt dus niet te werken. Volgens de club is het probleem dan ook veel omvangrijker. "RAFC doet nogmaals een oproep tot een gecoördineerde aanpak om deze criminele organisaties uit ons voetbal te weren. De problematiek is namelijk complex: die organisaties zijn goed georganiseerd, worden gesteund en gefinancierd, en zijn geen louter Antwerps probleem. Ze worden helaas almaar meer een pijnlijk onderdeel van het Belgisch voetbal."
Het stamnummer één hoopt dan ook om samen met de ordediensten, overheid en betrokken organisaties nog meer maatregelen te nemen. Men vraagt bijvoorbeeld om meer (technologische) hulpmiddelen om de amokmakers te identificeren en te controleren. "Het doel moet namelijk zijn om de effectieve daders te straffen, niet de echte supporters en de clubs. De realiteit is dat voetbalclubs verantwoordelijk zijn voor wat binnen de stadionmuren gebeurt maar niet de bevoegdheden hebben om in te grijpen."
Reactie RAFC: Incidenten derby
— Royal Antwerp FC (@official_rafc) January 13, 2025
➡️ https://t.co/2Ezsqy6sGb pic.twitter.com/8ww79KBj21